Materiale reciclate folosite în construcții

Acoperișuri din scutece? Lemn din ziare? Cărămizi din pungi de plastic? Da, există toate acestea si multe altele.

Astăzi o să îți explic ce se întâmplă cu produsele care rezultă în urma reciclării și cum sunt reintroduse în alte produse pe care ajungem să le folosim din nou. Vestea neașteptată este că o bună parte din materialele de construcții sunt făcute din materiale reciclate. Și ca să îți atrag atenția și mai mult,  îți spun că aceste materiale au un cost de producție mai mic, așadar te ajută să economisești bani în șantier.

Probabil intuiești care sunt cele mai comune materiale reciclate folosite in constructii. Plasticul reciclat este primul pe listă, datoriă greutății reduse și a durabilității. Oțelul reciclat se folosește la elementele structurale ale cladirilor, iar hartia reciclata servește la pereții din gips carton și izolatia din celuloza. Vata de sticlă pe care o folosim în general în pod pentru izolare termică și fonică poate fi fabricată din deșeuri de sticlă. 

Îți arătam recent cum se reciclează sticla la infinit. Sper că ai văzut clipul și ai devenit fanul oxidului de siliciu, adică al sticlei. Ce nu ți-am arătat atunci este cum se poate folosi inteligent sticla cea mai puțin folositoare pentru sticle și borcane. Deșeurile cele mai dificile de sticlă pot deveni spumă de sticlă, care este un izolator excelent și, mai ales, un material exceptional pentru a ține apa departe de interiorul casei. Poate ai văzut-o deja folosită la #casabuhnici, unde se află sub toată casa, și în fundația altor case eficiente prezentate pe CaseBune. Denumirile comerciale sunt energo-cell, geocell sau foam glass. Oricare dintre ele este o alegere bună. 

De asemenea, materialele termoplastice, cum este polietilena, au avantajul de a fi foarte ușor de reciclat. După reciclare, polietilena se poate transforma în mochetă, în țesatură sau în înlocuitor pentru cherestea. Tot prin reciclare, PVC-ul ajunge să fie fabricat din granule fine de plastic și apoi folosit pentru elemente pentru ferestre, materiale folosite pentru protectia exterioară a clădirilor și chiar finisarea pardoselilor. Spre exemplu, ai putea folosi țevi din PVC pentru o eficienta mult mai mare, dar și pentru durata de viata de până la 100 de ani cu costuri minime. Întreabă un instalator și îți va confirma. 

Inclusiv pentru realizarea cofrajelor permanente utilizate la turnarea pereților din beton se folosește și polistiren reciclat. Aceste cofraje au proprietăți excelente de izolare termică și fonică și totodată sunt rezistente la căldură. Din păcate polistirenul inițial de la care pornim, nu este sustenabil. Îl producem din hidrocarburi, adică scoatem materia primă din pământ și o transformăm, iar asta are o amprentă serioasă de carbon. 

O soluție puțin înțeleasă, dar sigur sustenabilă este lemnul, foarte ușor de reciclat și el. Panourile pentru cofrare pot fi făcute din așchii de lemn încorporate în masa de ciment sub presiune. De asemenea, deșeurile din lemn pot fi folosite pentru dușumea, în cadrul acoperișului, ferestrelor, ușilor sau structurilor de cherestea. Utilizarea lemnului reciclat în aceste cazuri poate duce la o reducere a costurilor, dar și a amprentei de carbon a construcției. Gândește-te numai câți copaci vor rămâne în picioare dacă alegi să folosești lemn reciclat în loc de materie primă. 

Acum că am vorbit despre materiale reciclate comune, hai sa vorbim și despre deșeuri, despre care probabil nu știai că pot fi reciclate în materiale de construcții. Urmărește clipul de mai jos ca să vezi cum se ziarele pot fi transformate în lemn numai bun pentru elemente de interior ale mașinii, pentru podele și pentru piese de mobilier. Avem și cărămizi produse din pungi de plastic reciclate, acoperișuri din scutece sau din anvelope. 

Exista o alternativă prietenoasă cu mediul pentru orice material. Depinde doar de tine dacă vrei sa faci o schimbare bună pentru tine și mediul care te înconjoară și-n același timp să economisești și bani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.