CE FACEM NOI PÂNĂ LA CUTREMUR?

Suntem cu toții emoționați puternic de tragedia din Turcia și în astfel de momente, când vedem cutremure care aduc atât de multă suferință, ne reamintim că suntem și noi o țară expusă riscului seismic. Nu toată țara, nu peste tot, dar mai ales în zonele intens populate, mai ales în zona de sud a țării și Moldova. Nu sunt specialist în acest domeniu, dar am acumulat foarte multă informație de acest tip, făcând cercetare pentru propria casă. Și acum trebuie să îți fac o mică confesiune. Unul din motivele pentru care m-am mutat din oraș a fost frica de cutremur. Locuiam într-unul dintre foarte puținele blocuri din centrul Bucureștiului de pe Calea Victoriei, care nu ar fi căzut în cazul unui cutremur mai mare de vreo 7 și ceva pe Richter. Peste drum de mine, în stânga și în dreapta erau foarte multe clădiri cu bulină. Sunt în continuare. Mâncam destul de des la un pub dintr-o clădire cu astfel de probleme.

Multe din aceste clădiri din centrul Bucureștiului vor cădea la următorul cutremur major. Nu o spun eu, o spun specialiștii, de foarte multă vreme. Părem pasivi în fața unui astfel de risc. Frica m-a obligat să mă gândesc foarte serios ce voi face în cazul unui cutremur. Adevărul este că cele mai multe case vor sta în picioare. Construcțiile mai înalte au probleme, dar în cazul unui cutremur suficient de puternic, mai ales tipul de cutremur din regiunea asta, toate construcțiile masive vor avea stricăciuni ori vor avea crăpături, fisuri, probleme structurale care vor necesita intervenții majore. Nu este și cazul caselor de lemn. Și spun de la început să nu am acțiuni la fabrica de lemn. Și știu că nu este cel mai ieftin material. Am explicat lucrul ăsta, dar eu cred că este cel mai bun pentru viitor. De ce? Hai să-ți arăt de ce am luat o decizie asta. Și apoi să-ți arăt o comparație cu o casă veche pe care eu am adus-o la standarde moderne, mai ales pentru siguranță la cutremur, nu pentru sustenabilitate. Sustenabilitatea se rezolvă ușor, face etanșeitate și pui termosistem mai gros, dar cum faci să te asiguri că stă în picioare?vCă nu crapă și nu vine peste cei dinăuntru? Asta înseamnă să faci o construcție adaptată la niște cerințe care să facă o casă rezistentă în fața unui cutremur, dar nu la modul la care trebuie să încaseze. Ca un boxer trebuie să fie capabilă să se comporte, să zicem, mai degrabă ca un copac în vânt. Nu mi se pare interesant că la niciun cutremur nu prea cad copaci sănătoși? De ce nu cade copacul? Pentru că e flexibil. Așa cum și tu, dacă începi să stai țapăn și vin doi prieteni și încearcă să te împingă, dacă tu nu te vei mișca, o să cazi.

Te invit să vezi clipul de mai jos, în care îl avem invitat pe Costi Tistea, ca să afli de la un expert în CLT cum se comportă o astfel de casă la cutremur.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.