Ce faci cu deșeurile electrice?

Data trecută am aprofundat subiectul reciclării și am vorbit despre întreg procesul reciclării PET-urilor. Astăzi vom intra și mai mult în subiect și vom vorbi despre procesul care stă la baza reciclării deșeurilor electrice și electronice, care funcționează cu ajutorul bateriilor sau pe bază de curent electric. În această categorie sunt incluse și bateriile portabile și industriale, tuburile fluorescente și alte corpuri de iluminat.

Aruncarea acestora în mod necorespunzător, precum în natură sau la gunoi, este ilegală. Ele trebuie reciclate deoarece conțin elemente non-biodegradabile și au în componența lor substanțe toxice precum plumb sau mercur. Aceste substanțe poluează apa, solul, aerul și ne pun sănătatea în pericol.

Dacă deții astfel de echipamente, conform legislației ai următoarele obligații: să nu le arunci împreună cu deșeurile menajere din locuință și să le predai către punctele și centrele de colectare special amenajate. Da, ai obligația, deoarece ele au efecte nocive de 10 ori mai mari decât deșeurile menajere.

De aceea există și legea 211/2011, principala lege cu privire la gestionarea deșeurilor, cu modificările și completările ulterioare. Mai precis, legea spune că abandonarea deșeurilor se pedepsește cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei, pentru persoanele fizice și de la 20.000 lei la 40.000 lei, pentru persoanele juridice. Așadar cum scapi de aparatele vechi sau deseurile electronice și electrocasnice? Simplu.
Cu un search pe Google găsești toate punctele de colectare a deșeurilor din zona ta. Iar majoritatea magazinelor primesc echipamentele utilizate ce sunt echivalente celor noi achizitionate de la ei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.