Scaun de designer – cele mai populare modele

“Scaunul este o piesă de mobilier, de cele mai multe ori mobilă, realizată în scopul așezării unei persoane, care constă din șezut, spătar, picioare și elemente de legătură.” – aceasta ar fi pe scurt și deloc poetica descriere a unui corp de mobilier pe cât de simplu pe atât de interesant. Chiar de la începuturile sale scaunul a fost ridicat la rang de artă și i s-a oferit o atenție specială. Numărul de scaune de la o masă reprezenta statutul social, grandoarea și materialele din care era făcut și până la tronul regelui care, în fapt, tot un scaun era. De fapt, scaunul a fost și este și o metaforă a măreției celui căruia îi este destinat. Scaunul, tronul sau jilțul erau împodobite și fabricate din materiale care mai de care mai prețioase pentru a servi cum trebuie celui care trebuia să se așeze pe ele, nicidecum nu erau considerate în sine opere de artă. Cu timpul însă, mulți designeri de mobilier și nu numai, au avut o fascinație nemaivăzută pentru scaune și așa s-au născut o mulțime de modele celebre, unele care pot fi recunoscute cu ușurință și care pot ajunge la niște prețuri care pot concura cu pânzele unor pictori celebri. 

Modele celebre care au trecut testul timpului și după care încă se mai fac piese de mobilier inspirate de acestea regăsim chiar și din secolul al 16-lea. De exemplu, scaunului Regelui Louis al 15-lea, care-i poartă numele, sau ”George III”, alt model celebru denumit după monarhul pe care l-a servit.

Însă, eu astăzi vreau să ne îndreptăm privirile spre modele ceva mai actuale, opere ale unor designeri renumiți, opere care au devenit sinonime cu bunul gust și pe care chiar și un novice le-ar putea recunoaște. De la modele simple, dar pe care le regăsim foarte des, dar și unele mai avangardiste.

 

Tulip Chiar – Scaunul Lalea

Opera arhitectului americano-finlandez Eero Saarinen, scaunul lalea s-a născut din ura acestuia pentru multele picioare de masă și scaune dintr-o încăpere. Dorința acestuia de-a scăpa din lumea urâtă, confuză și neliniștită, așa cum denumea el o cameră cu prea multe scaune și mese cu patru picioare fiecare, a dus la simplificarea acestora la maxim, și astfel s-a născut colecția Tulipl. Silueta scaunului seamănă foarte mult cu o lalea, de unde și numele. Acest model produs din 1957 a rezistat până în zilele noastre și cu siguranță va mai rezista încă pe atât.

Eames Lounge Chair

Fără doar și poate, unul dintre modelele mele preferate este cel produs de firma Eames, mai exact fotoliul din aluminiu turnat și satinat, împreună cu otomanul rotativ. Modelul este considerat una dintre cele mai celebre creații de design ale secolului XX, dar și unul dintre cele mai confortabile modele. Este o operă de artă în sine și paote fi considerat cu ușurință o investiție. Primele modele produse se vând cu sume de ordinul zecilor chiar sutelor de mii de euro. Scaunul este produs în diferite combinații de culori, însă cea mai celebră este cea neagră. 

De asemenea, Eames a produs o mulțime de alte modele celebre, printre ele și modele din plastic turnat, foarte populare în această perioadă. 

Panton

Creat în 1960 de designerul Verner Panton, a fost un experiment și o adevărată inovație. Fabricat dintr-o singură bucată din plastic, acesta nu avea doar o formă atipică, minimalistă și în același timp sculpturală, dar era și surprinzător de comod. Când a fost produs prima dată de firma elvețiană Vitra în 1967, a fost primul scaun produs din plastic turnat. 

Scaunul Fluture

Când vine vorba de scaunul pliant cel mai probabil gândul îți zboară la un scaun de pescuit sau la un model simplu, nicidecum la unul de designer. Însă, modelul Fluture produs în 1938 la Buenos-Aires de grupul de trei arhitecți care lucrau pentru Le Corbusier a atras atenția curatorilor de la MoMA. Aceștia au solicitat un model, iar din 1947 scaunul a început să fie produs de Knoll cu unele mici modificări. Knoll a oprit producția în 1951, însă modele inspirate de acestea pot fi găsite de la magazine de mobilă extrem de scumpe și până la cele mai ieftine. Însă, modelele originale rămân un icon în industrie și încă mai servesc drept inspirație pentru designeri din toată lumea. 

Bertoia

Designerul american de origini italiene Harry Bertoia a lăsat moștenire o mulțime de modele celebre. Printre acestea se numără modelul Diamant, unul extrem de popular. Acesta a fost realizat în 1952 și a început să fie produs în 1953. Scaunul este reaiizat din oțel sudat, format din tije de crom finisat. Modelul pare fluid, menit parcă să-l îmbrățișeze și să-l cuprindă pe cel care urmează să se așeze. Scaunul este produs în diferite culori, iar în 2005 a apărut și un model placat cu aur. Există de asemenea diferite declinări ale acestui model, de exemplu The Asymmetric Chaise, al cărui prototip a fost produs tot în 1952, însă abia din 2005 a început să fie produs în masă.

Ei bine, acestea sunt doar cinci modele de scaune de designer extrem de celebre. Lista este mult mai lungă, de-a lungul timpului diferiți designeri au transformat un simplu scaun într-o operă de artă, iar unele modele au ajuns să fie produse chiar și în zilele noastre. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.