De ce s-a scumpit fierul?

La sfârșitul lunii februarie ți-am arătat de ce s-au scumpit materialele de construcții, într-un clip pe care îl găsești aici.

Astăzi îți semnalez altă scumpire, cea a metalelor feroase. Pe 10 martie 2022, prețul fierului a crescut cu 50% față de ziua precedentă. Această scumpire va aduce după sine noi probleme în domeniul construcțiilor. Prețul fierului este direct influențat de războiul din Ucraina. Subsolul din regiunile Donețk și Luhansk conțin cantități mari de minereu de fier. Practic Ucraina și Rusia asigurau aproximativ 40% din importul de fier din România. Închiderea industriei metalurgice din Ucraina și sistarea importului din Rusia sunt în spatele acestei creșteri de prețuri.

Rusia este un furnizor global de materii prime, de la gaze naturale și petrol, până la metale industriale și oțel. Cu ocazia sancțiunilor impuse de UE și SUA, piața materiilor prime explodează în haos. Investitorii sunt luați prin surprindere, ca și guvernele, de războiul din Ucraina. Ieri, pe Bursa de Mărfuri de la Londra, tranzacțiile cu nichel au fost suspendate pentru că prețul s-a dublat în cateva ore. Nichelul a trecut pentru prima dată în istorie de o sută de mii de dolari pe tonă. Prețurile materiilor feroase și neferoase au sărit atât de sus și pentru că au crescut temerile că războiul și sancțiunile aplicate Rusiei vor întrerupe fluxurile ce alimentează piețele globale, printre care și piața din România. Prețul este o problemă, însă accesul tot mai limitat devine o altă problemă.

Dar hai să aflăm și ce spun constructorii români despre criza prețului la fier, despre cum anticipează că vor evolua șantierele în acest context și, desigur, despre consecința scumpirii fierului în industria imobiliară.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.