Ce sunt randările 3D și cum te ajută să îți vizualizezi viitoarea casă

Există șanse mari să fi văzut până acum o randare 3D fără să fi vă dat seama. Indiferent dacă răsfoiați o revistă sau vă uitați prin rețelele de socializare, probabil ați întâlnit imagini create prin procesul cunoscut sub numele de randare. De fapt, randările 3D au devenit o formă importantă de conținut vizual pentru specialiștii din marketing, agenții de publicitate, creatorii de conținut și, cel mai important, arhitecți și designeri de interior.

Termenul de “randare” este foarte folosit în sfera arhitecturii și a designului de interior. Printr-o randare înțelegem o simulare 3D, fotorealistă, ce ne dezvăluie cum va arăta viitoarea casă în care vă veți muta sau viitoarea renovare a interiorului apartamentului, iar toate acestea sunt realizate înainte de a fi efectuate lucrări în realitate. Acest lucru face posibilă vizualizarea proiectului final și astfel puteți vedea exact cum vor arăta piesele dorite de mobilier împreună. Randarea este la bază produsul final al muncii făcute în modelul 3D.

În lumea designului interior, este vorba practic de a aduce la viață viziunile și ideile clienților. Din păcate, acest lucru nu a fost atât de ușor în trecut. Procesul dura luni de zile, schițând și construind machete minuscule, mai ales manual. După cum vă puteți imagina, acest proces a fost unul consumator de timp. Dar odată cu venirea software-ului de modelare 3D, lucrurile s-au schimbat în bine. 

Designul interior se referă la crearea unei estetici coerente, unice și curate, care să reflecte gustul și personalitatea clientului. Deși există multe modalități prin care designerii ajung de la punctul A la punctul B, există un fir comun care curge prin fiecare proiect, procesul.

Modelul/scena 3D | Wirtual Design & Architecture | București

Randarea finală a modelului 3D | Wirtual Design & Architecture

Adevăratele designuri sunt lucrate, reprelucrate și apoi revizuite încă de câteva ori pentru a ajunge la un produs final care reflectă tot efortul depus. Acest articol își propune să sublinieze aspectul procesului de design și modul în care vizualizarea și randările 3D joacă un rol esențial în consolidarea ideii și îmbunătățirea serviciilor de design interior. 

După întâlnirea care are loc între client și designer de interior, se creează conceptul, iar de aici designerul elaborează o serie de schițe preliminare, planuri și idei mari pe care le oferă clientului. Aceasta este faza de proiectare conceptuală, după care proiectantul revine la planșa de desen cu notele și comentariile clientului pentru a face designul mai adaptat la ceea ce așteaptă. Acest lucru continuă atât timp cât trebuie. Spre final majoritatea designerilor de interior încep să creeze randări fotorealiste pentru a ajuta clientul să înțeleagă mai bine cum va arăta produsul final. Randările trebuie făcute pe tot parcursul procesului pentru ca designerul să poată să se asigure că cel care primește produsul final este mulțumit de materialitate, calitatea luminii, culoarea și estetica funcțională.

Randare finală | Wirtual Design & Architecture

În ceea ce privește procesul propriul zis al randărilor, la bază stau mai multe etape în conceperea lor. Spre exemplu, una dintre etape le reprezintă materialitatea și textura obiectelor. În această etapă, artistul 3D aplică imagini modelelor 3D pentru a le face să pară cât mai realiste. Acest pas este asemănător cu pictarea unui model fizic sau lipirea materialelor și fotografiilor pe acesta. În majoritatea cazurilor, există și configurarea materialului. Aceasta se referă la setările care controlează dacă ceva este mat sau lucios. De asemenea se poate modifica rugozitatea suprafețelor și mulți alți parametri în funcție de software-ul utilizat. 

Una dintre etapele finale este iluminatul scenei 3D. Pentru ca randarea să arate cât mai realistă, trebuie setate lumini în scena 3D pentru a reproducea lumina din viața reală. Acest proces este similar cu modul în care un fotograf sau un videograf ar configura iluminatul înainte de fotografiere. De asemenea, acest lucru face posibilă și randarea unei camere sau a unei clădiri pe timp de noapte. Software-urile de randare 3D au ajuns atat de avansate încât putem vedea, spre exemplu, cum ar arăta viitoarea casă la apus, la răsărit, chiar și pe timp de ploaie.

Modelul 3D vs Randarea finală | Wirtual Design & Architecture

Randarea poate dura de la o fracțiune de secundă până la câteva zile. Timpul de randare depinde de complexitatea scenei și de calitatea dorită. Acest proces este finalizat numai de computer. Însă cel mai greu lucru este modelarea scenei 3D și ajustarea setărilor potrivite pentru a pregăti modelul pentru randat. Adevărata muncă constă, de fapt, în procesul pregătirii scenei 3D pentru randat. Randările 3D sunt cel mai bun instrument de proiectare, deoarece prezintă informații din viața reală despre cum să schimbi lucrurile pentru a îmbunătăți designul. Designerii de interior ar trebui să aibă randările 3D încorporate în procesul lor pentru a se asigura că furnizează un serviciu care să corespundă așteptărilor pe care le are clientul la începutul unui proiect. 

Articol scris de Cristiana Czerwinschi | Designer interior la Wirtual Design & Architecture

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.