VREI ACOPERIȘ DE ȚIGLĂ? IATĂ CE TREBUIE SĂ ȘTII

Ţigla ceramică a definit şi modelat silueta oraşelor din întreaga lume timp de mii de ani, iar astăzi, acest material pentru învelitoare este încă preferatul multor persoane, care asociază ideea de acoperiş cu aspectul său clasic. Deşi pe piaţă sunt disponibile multe tipuri de ţiglă, ca de exemplu cea metalică, ţigla ceramică este încă foarte des folosită atât pentru repararea unor învelitori existente, dar şi pentru realizarea învelitorilor pentru clădirile noi, datorită proprietăţilor sale deosebite. Cele mai multe locuinţe din Romania sunt încă acoperite cu învelitori din ţiglă ceramică pentru că este foarte potrivită pentru clima din ţara noastră, indiferent de zonă.

 

Ce este ţigla ceramică

Prima dovadă arheologică a folosirii ţiglelor ceramice datează din mileniul al III-lea î.Hr.. Acopereau templului grecesc din Lerna. În jurul ruinelor acestui templu au fost găsite numeroase bucăţi de argilă arsă, asemănătoare cu ţiglele pe care le cunoaştem şi astăzi. De atunci, acest tip de învelitoare s-a răspândit peste tot, multe alte dovezi au apărut pe situri din jurul Mediteranei de Est, inclusiv în Grecia continentală, Asia de Vest Minor, Italia de Sud și Centrală. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au recurs la acest material pentru acoperirea construcţiilor. Motivele principale pentru care el este atât de popular şi astăzi sunt rezistenţa îndelungată şi disponibilitatea mare a materiei prime.

Conform Wienerberger, un producător de ţiglă ceramică, cu tradiţie din 1819, aceste plăci ceramice sunt una dintre cele mai ecologice soluții de acoperiș disponibile astăzi şi datorită modului de fabricare, destul de asemănător cu cel al celor din vechime. Cea mai importantă materie primă pentru ţiglele ceramice este argila (lutul), o resursă naturală reciclabilă iar majoritatea fabricilor au propriile cariere dedicate, în apropierea fabricii, așa că distanţa de la materie primă la produs este foarte scurtă.

După extracție, lutul este preparat prin măcinare pentru a obţine consistenţa şi omogenitatea dorită, apoi se va amesteca cu apă, nisip şi alți aditivi, cum ar fi materialele reciclate sau secundare. După aceea, amestecul este introdus în matriţe speciale, de diferite dimensiuni şi forme, pentru diverse modele de ţigle. Produsele formate sunt apoi stivuite pe paleţi de metal reutilizabili şi transportate în uscător. Procesul de uscare pregătește ţiglele pentru ardere prin extragerea umezelii iar în funcţie de tipul de produs, perioada de uscare durează între patru și 45 de ore. În acest timp, conținutul de umiditate scade sub 2%.

După uscare, produsele sunt transferate într-un cuptor unde se vor “coace” la temperaturi de 1000-1100 grade Celsius. Această temperatură ridicată este necesară pentru stabilirea durabilității, rezistenței și rezistenței la foc ale ţiglelor ceramice.

Avantaje

Cel mai mare avantaj al ţiglei ceramice, dar şi cel care o diferenţiază de celelalte materiale destinate învelitorilor, este faptul că are o durată de viaţă de 80-100 de ani, însă anumite tipuri pot avea o durată de viaţă  de chiar 150 de ani. Ţigla ceramică poate rezista mai multe decenii, mult mai mult decât alte materiale destinate acoperirii şi are nevoie de puțină întreținere. Plăcile nu vor putrezi, sunt rezistente la ploi abundente, cicluri de îngheț / dezgheț și la alte condiții meteorologice extreme, dar şi la insecte. Defapt, mulţi producători de ţiglă ceramică oferă garanţii destul de lungi pentru produsele lor, de până la 30 de ani, tocmai datorită bunei rezistențe în timp.

Țigla are şi proprietăți izolatoare bune, deoarece aerul poate circula pe dedesubt, iar această barieră va face ca temperaturile interioare să rămână stabile. Invelitoarele din produse ceramice sunt dotate cu ventilație naturală sub ţigle, care formează o barieră de transfer care va promova fluxul natural de aer în interiorul clădirii. Acestă eficiență energetică ridicată va reduce în mod semnificativ cheltuielile pentru încălzire, cu până la 20%. Un alt aspect care face ca ţigla ceramică să fie eficientă energetic, este faptul că reflexia și transferul de căldură sunt reduse cu până la 70% în comparație cu alte materiale de acoperire.

Acoperişul se va ventila cu uşurinţă, datorită montajului ţiglelor de aerisire si structurii de lemn pe care se vor monta tiglele şi va avea cel mai mic grad de condensare sub învelitoare, iar astfel, structura de lemn nu suferă deteriorări, deci va rezista mai mult în timp.

Ţigla ceramică are o rezistenţă mecanică mare la fenomene precum gheaţă sau vânt. Condițiile meteorologice nefavorabile nu reprezintă o ameninţare pentru plăcile ceramice, deoarece stratul exterior al acestora oferă un strat suplimentar de protecție. Datorită acestui grad ridicat de rezistență, tigla ceramică are cel mai scăzut cost per ciclu de viață și se comportă mult mai bine decât orice alt material de acoperire. Proprietățile excelente de rezistență la intemperii şi raze solare fac ca plăcile de ţiglă din argilă să fie o alegere foarte populară.

Pe lângă rezistenţa mecanică mare, ţigla ceramică este rezistentă şi la acizi şi raze UV, dar are şi o rezistenţă sporită la incendiu datorită procesului de producţie şi nu este un produs inflamabil. Din fericire, ţigla ceramică nu îşi modifică aspectul în mod negativ odată cu trecerea timpului, din cauza intemperiilor, razelor solare sau acizilor din natură, ci dimpotrivă. Acoperişul își va stabiliza culoarea şi va prinde mai multă personalitate, devenind special.

Ca orice material, şi învelitorile din ţiglă ceramică prezintă dezavantaje iar cel mai discutat este greutatea mare a acestor plăci. Greutatea specifică variază între 2, 35 si 4, 7kg/bucată, în funcţie de modelul ţiglei. Dacă se doreşte acoperirea casei cu acest tip de material, trebuie luată în considerare structura clădirii şi dacă aceasta poate susţine greutatea unei învelitori din ţiglă ceramică. Deşi structura de lemn pe care se montează ţiglele este relativ uşoară, trebuie calculată greutatea învelitorii şi predimensionarea structurii clădirii astfel încât să poată prelua efortul materialului.

Din punctul de vedere al unor constructori, şi montajul prezintă anumite dezavantaje pentru că trebuie executat de profesionişti cu experienţă în domeniu. Din cauza faptului că ţiglele sunt destul de casante, trebuie multă atenţie atunci când se realizează învelitoarea pentru ca pierderile să nu fie prea mari prin spargere.

Acoperişurile realizate din ţiglă ceramică şi-au dovedit potenţialul de-a lungul multor secole, în toată lumea, în orice climat iar componenta estetică este şi acum apreciată de mulţi arhitecti şi viitori proprietari. Pentru o locuinţă cu influenţe mediteraneene sau tradiţionale, ţigla ceramică rămâne cea mai bună opţiune, iar rezistenţa sa în timp va face ca multe generaţii să se poată bucura de clădire.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.