VIDEO – RADON – Cum îl scoți din casă?

Am vrut să văd, atunci când am ajuns la Cluj, ce instalații sunt în interiorul unei case din care a fost eliminat gazul Radon. M-am întâlnit cu Alexandra Cucoș, coordonatorul laboratorului de încercări Radon de la Universitatea Babeș-Bolyai și cu colegele ei, care mi-au explicat tot procesul de identificare dar și pe cel de remediere al infiltrărilor de Radon.

Ca să afle dacă în casă se acumulează radon și în ce cantități, specialiștii folosesc inițial niște senzori chimici în care Radonul, dacă există, se acumulează. După mai multe luni -minimum 3- senzorii sunt examinați cu aparate speciale și știm dacă în acea încăpere se acumulează sau nu Radon.

Urmează cercetarea cu alte aparate electronice care analizează aerul din cameră, sau care “miros” aerul care vine de sub podea sau prin fisuri.

Pentru locuința remediată pe care am vizitat-o, soluția a fost destul de simplă: o carotare pe sub casă la vreo 50 de cm adâncime, paralelă cu podeaua, prin care a fost introdusă o conductă perforată. La capătul celălalt al conductei, situat mai departe a fost montat un ventilator care extrage aerul de sub casă. Ventilatorul este comandat de un senzor din casă, care îl pornește dacă simte Radon.

La filmarea noastră am folosit următoarele aparate pentru identificare:

  1. Prototipul ICA SMARTRADON – dezvoltat de Universitatea Babeș-Bolyai la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului, în cadrul proiectului de cercetare SMART_RAD_EN. Aparatul este în proces de brevetare național, certificat național (OICPE Bucuresti) și internațional + deține validare internațională a sistemului integrat cuplat cu soluția de remediere în accord cu standardele tehnice Europene pe Radon și calitate a aerului interior. A luat premiul SMARTHealth și deja sunt solicitări pentru producție pe plan internațional;
  2. AlphaGuard-Portable Radon Monitor, produs de  Saphymo GmbH, Germania – este considerat ETALON în laboratoarele metrologice în domeniul masurarii radonului;
  3. Luk3P-Radon detector, produs de Tesla din Praga;
  4. RTM1688-2, produs de Sarad GmbH, Germania.

Vezi în video toată discuția cu specialistele în Radon!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.