Video – Ghid: Cum alegi contractul de electricitate?

Parcă s-a mai dezumflat criza liberalizării pieței de energie electrică. Termenul s-a amânat până la finalul lunii iunie, dar comunicarea din partea ANRE, a Guvernului, sau chiar a furnizorilor nici nu a început. Dacă a început si nu am observat-o eu, înseamnă că este timidă. Asociația Energia Inteligentă chiar a cerut ieri președintelui țării să se implice în sprijinul consumatorilor de energie electrică pentru ca aceștia să fie tratați corect în procesul de liberalizare.

Ca să lămurim povestea la zi a liberalizării pieței de electricitate pentru populație l-am invitat pe colegul meu de la Cavaleria.ro, jurnalistul Daniel Popescu. El xcrede că autoritățile române sunt recunoscute pentru schimbările haotice de legislație într-un interval foarte scurt de timp, motiv pentru care ne putem aștepta la orice. Partea bună este că legislația actuală, aplicabilă dupa ordinul recent al ANRE, oferă clientului posibilitatea să aleagă într-un mod mult mai transparent cea mai bună ofertă concurențială la actualul său furnizor de energie electrică.  

Așa că acum ar trebui să fi dispărut cozile de la birourile de relații cu publicul ale furnizorilor de electricitate. Oamenii pot face tot procesul ăsta de acasă, online. Dacă nu se descurcă ar fi bine să roage pe cineva mai priceput să îi ajute. Acest lucru era valabil și înainte de noul ordin ANRE. Chiar am găsit un document pe site-ul Autorității care încerca să explice ce se întâmplă și ce este de făcut. Dar nu îmi dau seama cine a putut să îl facă atât de urât și nici cine ar putea să înțeleagă așa ceva. 

Informațiile despre procesul de selecție a unei noi oferte erau disponibile pe Internet și inainte, doar că nu erau promovate nici de ANRE, nici de furnizorii de energie electrică. Practic, inițiativa trebuia să aparțină clientului. Acum, furnizorul face, obligat-forțat, un pas înainte prin oferta prezentată împreună cu factura lunară.

Simulator ANRE aici

Vezi în video toată simularea!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.