Video – Cum faci un acoperiș complet pe care nu îl smulge vântul?

Pentru ca un acoperiș să fie funcțional este nevoie de câteva accesorii. “Câteva” depinde foarte mult de forma casei. Un acoperiș complicat înseamnă accesorii multe și deci un preț final/mp departe de prețul pe mp al țiglei/tablei etc.

Aici găsești un acoperiș de tip “complicat” descris în amănunt, cu toate accesoriile corecte: http://sal.hartaacoperisuri.ro/ .

În oferta unui acoperiș complicat, valoarea efectivă a țiglei/tablei poate să fie doar 35-40%. Am făcut un exemplu de casă cu amprenta la sol de 140 mp în 2 variante: 2 ape și 4 ape (foarte comun în România). Varianta in 2 ape este mai ieftina cu 23% decat cea in 4 ape. Varianta cu 4 ape, are mai multe  coame, suprafața invelitorii mai mare, sunt pierderi din tăierea panourilor de țiglă în zona coamelor înclinate, precum și sistem de jgheaburi și burlane mai mare. Nu toata lumea trebuie sa își facă acoperiș în 2 ape (deși în Vest cam ăsta e trendul). Trebuie să fie o decizie asumată a clientului, să fie în cunoștință de cauză că o formă mai deosebită îl va costa mai mult.

Folia anticondens este un accesoriu foarte important, care asigura sănătatea scheletului de lemn al învelitorii precum și buna funcționare a termoizolației. Multă lume consideră că o simpla folie e suficientă, dar nu este așa. Când temperatura interioară este mai mare decât temperatura exterioară, s-a constatat că umiditatea aerului este mai mare în interior decât în exterior. Diferența de presiune a vaporilor determină migrarea vaporilor prin structura acoperișului din interior spre exterior. În cazul în care acoperișul nu este construit corespunzător, apare condensul sau chiar înghețul sub învelitoare, care este relativ rece. Folia anticondens are un rol foarte important în funcționalitatea acoperișului și durata de viata a acestuia – acela de a proteja structura acoperișului și totodată spațiul de sub acesta. Folia anticondens Lindab are fața dinspre astereală permeabilă la vapori, iar fața dinspre exterior impermeabilă, astfel încât umiditatea nu pătrunde în structura materialelor de sub folie.

Un alt aspect important este caroiajul de șipci în cazul țiglei metalice. Am văzut multe cazuri în care s-au folosit materiale nepotrivite și cea mai frecventă greșeală aici este fixarea șipcilor cu cuie în loc de suruburi. Am văzut de nenumărate ori la televizor acoperisuri de tabla smulse de vanturi puternice.

Și s-a creat ideea că acoperișurile ușoare prezintă acest risc, dar nimeni nu a subliniat că acele acoperișuri au fost smulse cu tot cu șipcile de lemn, care au fost de fapt veriga slabă a acoperișului. Țigla metalică se fixează în aceste șipci cu șuruburi ce nu pot fi smulse nici de vijelii, dar dacă șipcile sunt fixate în acoperiș cu cuie, în timp lemnul lucrează, se usucă, gaura se lărgește și cuiul poate fi smuls cu ușurința din lemn.

O problemă foarte des întâlnită este șarpanta (lemnul) care nu este executată corect: scândurile folosite sunt ori curbate, ori sunt de grosimi diferite și de foarte multe ori nu se respectă unghiurile drepte. Acoperișul, în loc să fie un dreptunghi, este un paralelogram sau un trapez (montatorii nu au respectat unghiul drept): tabla de la margine va trebui tăiată oblic și pe lângă aspectul estetic mai urât, apar și elemente de etanșare mai scumpe.

2 Comentarii

Dorina 05/01/2021 la 09:19 Reply

Bună George !
Mi-a plăcut foarte mult prezentarea. Am găsit informații importante și sunt bine explicate. Chiar sunt în faza de construcție și acum, după ziduri și horn am inceput acoperișul. În Austria, unde locuiesc, echipele de lucru comunică foarte bine între ele pentru că lucrarea finală să fie una de calitate.
Felicitări pentru emisiune și mult succes în tot ceea ce faci, multă sănătate și proiecte pline de inspirație în acest an!
Cu respect,
Dorina Pop

Ionut 05/01/2021 la 13:57 Reply

Salut . Am achiziționat un pachet de la
Lindab de tabla faltuita , montaj și materiale , montajul a lăsat de dorit , prost montată, sistemul pluvial foarte prost montat . Acum trebuie să refac întreg sistemul pluvial . Nu pot monta nici izolatia casei deoarece sistemul are infiltrații. Le-am spus care sunt cerințelor mele și au spus ca sunt competenți pe urma când a venit la pregătirea tablei a venit o echipa după care ei n-au mai vrut sa vina ca li s-a părut complicat și a venit alta echipa/firma .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.