Video – AM FACUT ÎMPĂMÂNTAREA

Noile studiouri #CavaleriaHub sunt în pregătiri intense pentru mutarea cât mai rapidă în noua locație. Dar am dat peste multe probleme pe care a trebuit să le rezolvăm rapid. Cea despre care nu ne-a venit să credem că lipsește, este împământarea instalației electrice. Am tot sperat să o găsim ascunsă, sau uitată printr-un colț. Nimic.

Tudor Alexe, cel mai inimos inginer electrician a  renunțat să mai caute și a făcut o împământare nouă, așa cum scrie la carte. La cartea de electricieni. Din tabloul general , scurgerea la pământ iese pe fațadă printr-o piesă de separație, apoi pleacă printr-o platbandă de oțel zincat către scurgerile în pământ propriu-zise. Platbanda este sudată la 6 țăruși din oțel zincat, bătuți în pământ, dar sub nivelul de îngheț, adică sum 80 de centimetri. Tudor a izolat o parte dintre suduri cu smoală, o metodă tradițională, dar unele suduri le-a dat cu un spray de zinc, prin care ar face o scurgere a curentului mai bună. La noi sunt 6 țăruși care trebuie să aibă permisivitate mai mică de 1 Ohm, ca să fie eficientă și în cazul în care vom monta un paratrăznet și un sistem de fotovoltaice.

 

4 Comentarii

Dorin 26/12/2019 la 19:59 Reply

Din cate stiu nu se sudeaza platbanda de tarusi, nici smoala, sunt cleme cu surub pt asa ceva
https://m.youtube.com/watch?v=jr8hnF7WLa8 conf VDE.

Vlad P 28/12/2019 la 03:37 Reply

Toată lumea spune că este greșit cum ați procedat , mă refer la sudarea platbandei . Normativele asta spun , conectarea se face mecanic .

Constantin Iorga 02/01/2020 la 19:59 Reply

Conform normativului I7/2011 conectarea tarusilor nu se face asa acum ati prezentat in filmare. Puteți sa explicați de ce s-a executat astfel și nu conform cerințelor din normativ?

articol din normativ pag 135:
5.5.6.2. Conectarea unui conductor de legare la pământ la un electrod al prizei de pământ trebuie
realizată ferm úi corespunzător din punct de vedere electric. Conectarea trebuie să fie realizată prin
sudare exotermică, conector cu presiune, cleme sau alte conectoare mecanice. Conectoarele mecanice
trebuie montate conform cu instrucĠiunile producătorului. Când se folosesc cleme acestea nu trebuie să deterioreze conductorul de legare la pământ sau electrodul.

https://www.academia.edu/21546478/I7-2011_NORMATIV_privind_proiectarea_executia_si_exploatarea_instalatiilor_electrice_aferente_cl%C4%83dirilor

Dragos 24/02/2020 la 06:25 Reply

La in bransament trifazic la care nu exista nul de retea cum functioneaza impamantarea cu dublu rol. Nul De retea Si nul de protectie? Este necesara Sau prezinta vreun avantaj efectuarea unei impamantari separate?
Era posibil Ca legatura dintre tarusi Si platbanda sa fie facuta cu suruburi Fara sudura? Care sunt dezavantajele in acest Caz.? Nu uitati sa post at I Si videoclipul cu masurarea impamantarii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.