TERMOIZOLAȚIE REFLECTIVĂ

Românii au devenit mai interesaţi de eficienţa energetică, de construcţiile realizate cu materiale, iar odată cu apariţia acestor idei, au apărut tot mai multe materiale de construcție care să facă posibilă construirea unei locuinţe sustenabile. Unele materiale clasice s-au reinventat şi au dus la apariţia unor derivate iar altele au apărut datorită unor progrese din alte industrii, cum este şi cazul termoizolaţiei reflective, care a luat aploare după studii făcute la NASA pentru izolarea costumelor pentru astronauţi. Ȋn urma acestor studii, principiul a fost aplicat pentru obţinerea unui material izolant mai inteligent şi a dat naştere acestui compus termorefractar.

Ce este termoizolaţia reflectivă?

Termoizolaţia reflectivă este un compus termorefractar, semirigid şi flexibil, format din două straturi  de aer sau un material clasic termoizolant. Acest strat este acoperit pe ambele părţi cu folie de aluminiu, de puritate mai mare de 90%, această folie fiind numită şi barieră radiantă. Bariera reflectă radiaţia termică și reduce transferul de căldură şi pentru că energia termică este transferată și prin conducție și convecție, barierele radiante sunt adesea completate cu produse de izolare termică care încetinesc transferul de căldură prin conducție sau convecție.

Primele experiențe pentru observarea efectului de izolare a metalelor de înaltă și joasă emisie în spațiile de aer au fost făcute de către cercetătorul francez Jean Claude Eugene Peclet, în 1860. Abia în 1925, în Germania, doi antreprenori, Schmidt şi Dykerhoff, au patentat utilizarea materialelor reflective pentru izolarea clădirilor, iar în 1955, aceeaşi idee a fost folosită de cercetatorii de la NASA pentru crearea costumelor eficiente care să îi protejeze pe astronauţi de temperaturile din spaţiu.

 Ȋn cazul producătorului IsolAir Therm, straturile de aer au o structură de bule în formă de fagure, din folie ignifugă de polietilenă, cu grosimea de 150 micrometri. IsolAir declară că aerul conţinut în bule este uscat şi stabil pentru a preveni condensarea iar aluminiul în două straturi creează o barieră aproape impenetrabilă împotriva radiaţiilor infraroşii atât vara cât şi iarna.

Bariera radiantă reflectă radiația căldurii, împiedicând transferul de pe o parte pe cealaltă datorită unei suprafețe reflectante. În general, această suprafață este o folie de aluminiu foarte subțire, asemănătoare unei oglinzi. Acest tip de bariera poate avea o faţă sau două. Un singur strat, pe o față, poate fi atașat la diverse materiale izolante, cum ar fi vată minerală, izolație cu bule sau OSB.

Materialele din această barieră, ca aluminiul, trebuie să aibă emisivitate redusă (de obicei 0,1 sau mai puțin) la lungimile de undă la care se așteaptă să funcționeze. Pentru materialele de construcție tipice, lungimile de undă sunt în intervalul 3-15 micrometri.

Acest tip de izolaţie poate fi folosit pentru termoizolarea pardoselilor, a şapelor, pereţilor, sau pentru mansarde şi acoperişuri. Totuşi, pentru a funcţiona corect, barierele radiante trebuie să fie în contact cu un spaţiu deschis, ca un strat de aer, prin care ar exista în mod normal radiaţii. 

De ce termoizolaţie reflectivă?

Un avantaj al termoizolaţiei reflective este faptul că poate înlocui parțial alte materiale şi sisteme destinate izolării termice, ca polistirenul sau vata minerală. Termoizolaţia reflectivă înlocuieşte nu doar materialul izolant ci şi folia de apă și bariera împotriva vaporilor, totul cu un singur material. Conform producătorului român Isoflect, produsul lor premium are nevoie, dacă este montat la mansardă, de minimum 15 cm vată minerală, de 5 cm dacă este montat la interior pe tavane de beton, de 5 cm la pereți, iar pe pardoseli chiar fără vreun alt izolant.  

Acest tip de termoizolaţie are şi o grosime foarte mică, produsele încadrându-se între 4 şi 12 mm, în funcţie de sortiment. Această grosime redusă elimină pierderile de spaţiu şi face ca acest material să fie mai uşor şi mai rapid de montat. Pe lângă grosimea redusă, această termoizolaţie are şi o greutate mică, un volum de stocare redus şi manevrabilitate sporită, cu costuri mici de transport şi instalare. Ca şi densitate, în funcţie de sortiment, valorile se situează între 150 şi 500 g/m². Ca şi greutate, producătorul italian Isolmant declară că produsul are o masă de aproximativ 0,0949 kg/mp.

Un studiu realizat în 2010, în laboratoarele americane din Oak Ridge, a demonstrat ca locuinţele mansardate din sudul Statelor Unite în care a fost folosită termoizolaţie reflectivă au înregistrat consumuri energetice mai reduse, faţă de unele asemănătoare dar termoizolate cu alte materiale. Acelaşi studiu a concluzionat că efectul se datorează faptului că acest material reflectă pe ambele părţi între 95 şi 97% din radiaţia termică. Cercetătorii au afirmat că o barieră radiantă poate contribui la îmbunătățirea confortului termic și la reducerea energiei necesare pentru încălzirea sau răcirea unei locuinţe. Partea cu adevărat bună este că termoizolaţia reflectivă se potrivește  locuinţelor expuse unor temperaturi între -35C şi +80 C.

Termoizolaţia reflectivă are şi performanţe acustice bune. Straturile acestui material absorb sunetele şi devin un element de antifonare destul de eficient care protejază împotriva sunetelor şi zgomotelor interioare sau exterioare. Fiind încadrat în clasa energetică A, cele mai bune valori fonoizolatoare pentru zgomotele din interior sunt de  23db şi de 20db pentru zgomot exterior. 

Această termoizolaţie este sigură şi pentru sănătatea locuitorilor casei, pentru că nu conţine fibre, gaze sau substanţe toxice, nu reţine bacterii, praf sau acarieni şi nu crează un mediu propice dezvoltării fungilor, insectelor sau rozătoarelor. Este un material 100% ecologic şi reciclabil, fiind produs doar din materiale naturale şi fără emisii de noxe sau substanţe toxice pentru mediul înconjurător.

Datorită straturilor din structura sa, aerul cald din interior nu intră în contact cu aerul rece din mediul exterior îi astfel apariţia condensului este imposibilă. Membranele termoizolante garantează reducerea pierderilor de căldură pe timp de iarnă, iar în timpul verii împiedică încălzirea excesivă a spaţiilor de locuit. 

Deşi este un material mai scump decât altele foarte des întâlnite, precum polistirenul sau vata minerală, termoizolaţia reflectivă este un produs de luat în considerare atunci când izolezi locuinţa. Având în vedere calităţile sale termoizolante şi pe cele fonoabsorbante, dar şi caracteristicile dimensionale atât de diferite de cele ale materialelor clasice, această modalitate de izolare poate fi o alternativă perfectă pentru locuinţele eficiente energetic ale viitorului.

 

 

5 Comentarii

Andrei 23/07/2019 la 12:10 Reply

Buna ziua,
Felicitari pentru site si articolele postate, sunt foarte interesant si utile. Site-ul d-voastra da o mana de ajutor. Daca inainte stateai si cautai pe net sau intrebai in jurul tau acum multe din informatiile cautate le poti gasi in articolele de pe site-ul d-voastra.
Am si 2 intrebari:
1. la casa buhnici cum se face curatarea dubulaturii de ventilatie si recirculare a aerului ?
2. puteti face , va rog frumos, un articol despre hidroizolarea si termoizolarea acoperisului unui bloc ?

Multumesc.

Vlad 18/08/2019 la 11:56 Reply

Un alt mare plus, adesea omis din cauza lipsei de informare, este blocarea radiatiilor electromagnetice omniprezente in zonele urbane sau in apropierea soselelor.

Nichita Ciprian 18/02/2020 la 23:57 Reply

Mi-am montat Isol Air Thermo la acoperis (asteriala), inlocuind astfel folia anti-condes care se pune sub tabla.Mentionez ca toata casa este ridicata pe structura din lemn si sunt in cumpana daca sa folosesc acelasi tip de folie si la pereti, pe interior, peste vata bazaltica Rockwool Acoustic Extra, de teama ca nu cumva sa-mi apara mucegaiul.Spun asta, deoarece, odata pusa acest tip de folie (nu conteaza firma), umiditatea din incapere nu mai are pe unde sa mai iasa daca totul este inchis ermetic (geamuri si usa termopan), chair daca se aeriseste zilnic.
Vreau un sfat al unui specialist referitor la folosirea acestui tip de material care poate inlocui folia bariera de vapori.Poate aparea mucegaiul din cauza vaporilor care se acumuleaza in incapere?
Folia vreau sa montez folia la interior, sa acopar astfel vata bazaltica , peste ea sa pun OSB de 15mm iar apoi gips-carton roz.
Multumesc anticipat pentru raspuns!

    Ionut 15/05/2020 la 09:40 Reply

    Salut, ai primit un raspuns? si eu am aceasi “problema” si nu stiu daca se merita folia asta sau nu… eu as pune pe asteriala si pe interior, dar combinata cu un sistem de ventilatie.

lucian 11/12/2020 la 11:42 Reply

as dori si eu va rog un raspuns la aceiasi problema cum se mai ventileaza casa daca punem si inchidem peretii si tavanul cu folie anticondens

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.