PARDOSELI PENTRU DORMITOR, CU BUNE ȘI RELE

Pentru că dormitorul este un spațiu foarte intim, toate texturile și culorile alese contează foarte mult pentru că ele trebuie să stimuleze odihna și să încurajeze relaxarea. Podeaua din dormitor este prima suprafață cu care vei avea contact dis de dimineață, imediat cum te trezești, iar o senzație plăcută de la prima oră îți poate da o stare bună de spirit. Bineînțeles, și aspectul este extrem de important, dar și rezistența în timp, prețul și modul de întreținere. Înainte să alegi, trebuie să afli cât mai multe despre cele mai populare finisaje pentru pardoselile din dormitor.

Mocheta

Mocheta este una dintre cele mai populare alegeri pentru finisarea pardoselilor de dormitor din multe țări occidentale. Este prezentă și în mai toate hotelurile, pentru că este un finisaj moale și cald. Senzațiile tactile oferite de o mochetă densă, de calitate, sporesc senzația de confort și oferă impresia de lux și căldură, însă pe lângă unele avantaje, acest finisaj are și câteva dezavantaje care trebuie luate în seamă.

În afara aspectului și texturii, avantajul principal al mochetei este faptul că oferă o foarte bună protecție termică. Dacă mocheta este combinată cu un strat suport de calitate, vei avea pierderi considerabil mai mici de căldură iar dormitorul tău va rămâne mereu la o temperatură confortabilă. Mocheta poate fi folosită și cu încălzirea în pardoseală, însă trebuie folosită într-un sistem care va conține și lemn stratificat și o membrană.

Acest material este și un bun izolator fonic, datorită texturii și densității sale, și te va ajuta să ai mai multă liniște în dormitor, creând un spațiu perfect pentru somn.

Mocheta este foarte populară și datorită prețului mic pe metru pătrat, mult mai mic decât al altor materiale. În ultimele decenii, procesul de fabricație a devenit atât de eficient încât costurile au devenit foarte mici, de câțiva dolari pe pătrat instalat. Totuși, trebuie menționat că prețul pentru materialele de calitate superioară, cum ar fi mocheta din lână, poate fi mai mare, iar mocheta are o durată de viață mai scurtă decât alte materiale, cum ar fi lemnul.

Un dezavantaj major al mochetei este că reține murdăria și se pătează ușor. Orice lichid vărsat poate intra rapid în fibrele mochetei și poate lăsa o pată permanentă. Acest material tinde să atragă atât praful, cât și mici organisme microscopice, care pot compromite calitatea aerului din dormitor, și poate capta polen și alte particule care provoacă alergii. Dacă ești predispus la alergii, e mai bine să eviți mocheta pentru că indiferent cât de bine și mult vei aspira, riscul este destul de mare.

Un alt posibil dezavantaj este că ar putea emana diverse substanțe chimice. Deși procesele de fabricație a mochetelor sunt mult mai bune decât au fost odată, unele mochete pot conține produse chimice periculoase pentru sănătate, cum ar fi formaldehida. Pe lângă posibilele substanțe toxice, mocheta nu este reciclabilă iar atunci când vei vrea să o înlocuiești, trebuie aruncată.

Parchet laminat

Parchetul laminat a crescut semnificativ în popularitate pentru că poate fi ușor instalat dar și de și întreținut decât multe finisaje tradiționale, cum ar fi pardoselile din lemn de esență tare. Este un material foarte versatil care poate fi fabricat cu aproape orice aspect, inclusiv lemn de esență tare, piatră sau chiar metal. Este o alternativă low-cost care oferă un aspect plăcut.

Este un produs sintetic multistrat pentru pardoseli, fabricat cu ajutorul unui proces de laminare. Pardoselile laminate imită fibra lemnoasă prin aplicarea unui strat fotografic, sub un strat protector transparent. Stratul intern este de obicei compus din rășină de melamină și materiale din fibre lemnoase.

Pachetul laminat este ușor de montat, chiar și de către amatori, pentru că se folosește un tip de îmbinare de tip click sau dublu click. Lamelele se conectează foarte simplu între ele, peste o folie izolatoare. Pe lângă faptul că este ușor de montat, acest tip de parchet este și mult mai ieftin decât parchetul din lemn, iar numărul de modele și culori este aproape nelimitat. Un avantaj mai puțin cunoscut este proprietatea antimicrobiala a unor sortimente, a căror suprafață este tratată cu substanțe speciale pentru a proteja împotriva microbilor.

Marele dezavantaj al acestui finisaj este sensibilitatea la zgâriere și deteriorare. Față de parchetul din lemn masiv, stratul superior se poate zgâria extrem de ușor iar dacă intră în contact prelungit cu apa, se umflă și se deteriorează rapid. Din punct de vedere estetic, parchetul laminat poate părea ieftin și fals, lucru valabil mai ales în cazul sortimentelor foarte ieftine. Parchetul laminat este greu de reparat dacă au apărut deteriorări. Deși se pot scoate bucățile deteriorare pentru a fi înlocuite, în general, este de preferat să fie refăcută toată pardoseala. În comparație cu sortimentul din lemn masiv, care poate fi rașchetat și lăcuit de mai multe ori, parchetul laminat nu poate fi reparat, așa că va trebui înlocuit, chiar și atunci când este vorba doar de zgâriere.

Parchet din lemn masiv

Parchetul din lemn masiv este un finisaj clasic, foarte apreciat, care a rămas la modă mai ales datorită aspectului său elegant. Aspectul variază în funcție de specia de lemn aleasă și de finisaj, dar lemnul întotdeauna conferă unei încăperi o frumusețe naturală și multă căldură.

Deși nu este la fel de moale sau călduros ca mocheta, lemnul natural oferă căldură și eleganță oricărui interior. Avantajul principal al lemnului este durabilitatea și rezistența bună în timp, la impact și zgârieturi. Atunci când este îngrijit în mod corespunzător, pardoseala din lemn poate rezista în stare aproape perfectă zeci de ani. Odată la câțiva ani, lemnul trebuie rașchetat și lăcuit și va arăta ca nou, iar dacă din rațiuni estetice vrei să-l înlocuiești, el este biodegradabil sau poate fi reciclat.

Acest tip de pardoseală se întreține ușor, este nevoie doar de aspirare, spălare și ocazional, lustruire. Chiar și atunci când apar zgârieturi, ele pot fi înlăturate prin reaplicarea lacului, materialul lemnos nefiind afectat.

Motivul principal pentru care acest tip de finisaj este ales mai rar în zilele noastre este prețul. În funcție de cât de prețioasă este esența aleasă, prețul parchetului din lemn masiv poate fi de 3-4 ori mai mare decât cel al parchetului laminat, iar instalarea sa trebuie făcută de un profesionist, pentru că necesită pricepere și îndemânare. Un alt dezavantaj al acestui tip de finisaj este că nu izolează termic sau acustic, dacă nu este folosit alături de alte materiale.

Pentru a alege finisajul perfect de pardoseală pentru dormitorul tău, trebuie să iei în calcul toate avantajele și dezavantajele celor mai populare opțiuni. În funcție de dimensiunea camerei, poziția sa în casă, structura și sistemul de încălzire ales, oricare material poate fi soluția ideală pentru dormitorul tău perfect.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.