Lumina pentru casă | caldă vs rece

Astăzi vorbim desre importanța luminii, beneficiile ei și ce fel de lumină artificială să folosim – caldă sau rece. Lumina naturală de la soare este mai importantă decât ai putea crede, chiar dacă nu sunt plante și deci nu ne hrănim prin fotosinteză. Lumina zilei declanșează secreția hormonului căruia îi datorăm energia necesară pe tot parcursul zilei – cortizolul. Așa se face că, dimineața, odată ce razele soarelui pătrund în cameră, corpul tău începe să devină activ și astfel te trezești. Și nu este doar asta. Lumina naturală a zilei reglează întregul ciclu intern responsabil cu metabolismul, somnul, secreția de hormoni, variațiile de temperatură și starea de spirit per total. Practic, lumina are rolul de-a ne regla ritmul biologic. Asta înseamnă că, dacă este responsabilă cu reglarea metabolismului și deci cu nivelul nostru de energie, asta înseamnă că dacă nu este suficientă sau nu este aleasă în mod corespunzător, aceasta ne poate afecta în mod negativ atât starea de spirit cât și sănătatea. De exemplu, o lumină insuficientă în camera de lucru poate duce la o suprasolicitare a ochilor, deci și a creierului, iar într-un final la oboseală mai rapidă, dureri de cap și amețeală. 

Așadar, dacă locuința ta este scăldată de razele soarelui pe tot parcursul zilei, ești norocos. Poți controla tu cantitatea de lumină de care ai nevoie în funcție de activitățile pe care le întreprinzi. În schimb, dacă locuința ta nu este amplasată cu fața la soare cum se spune, ori are un copac sau alte clădiri ce obturează majoritatea cantității de lumină care pătrunde în interior, ai nevoie să compensezi cu lumină artificială. Ideal ar fi să profiți cât mai mult de lumina naturală și să compensezi cu artificlă doar noaptea și în camerele în care lumina naturală nu pătrunde oricum. 

Temperatura de culoare

În funcție de temperatură, lumina poate fi rece, neutră sau caldă, iar contrar a ceea ce ai putea crede, cu cât temperatura este mai ridicată cu atât lumina devine mai rece, în timp ce o lumină mai apropiată de galben are temperatura mai rece. Temperatura luminii este exprimată în grade Kelvin (K). Așadar, teperaturile mai ridicate, de peste 6000 de Kelvin corespund culorilor reci din gama verde-albastru, în timp ce culorile mai scăzute, între 2700 și 3000 de Kelvin corespund culorilor calde din gama galben-roșu. De exemplu, un bec incandescent are aproximativ 2700 de K, în timp ce lumina soarelui aproximativ 5600 de K, iar cerul înnorat între 6500 și 7500 de K. Mai simplu spus, de la temperatura de 3500 de grade în sus spunem că lumina este rece, în timp ce valorile mai mici reprezintă lumina caldă. 

Cum o alegem

Acum, că știm cum putem identifica lumina caldă de cea rece sau neutră, cum și de ce o alegem? În primul rând trebuie să știi că lumina caldă este potrivită pentru zonele și camerele de relaxare cum ar fi dormitorul, livingul, holurile, camera copilului și în general camerele unde nu se lucrează și deci ai nevoie de relaxare. Practic camerele în care avem nevoie de o atmosferă caldă și primitoare. În schimb, lumina rece este potrivită pentru baie, birou și alte zone de lucru, bucătărie și în general spațiile în care ai nevoie de concentrare și deci ochii îți sunt solicitați. Lumina albă-rece stimulează detaliile și imită extrem de bine lumina naturală fără să obosească ochii. Totuși, este bine să eviți lumina foarte rece și foarte puternică din cauza faptului că poate să creeze un disconfort vizual.

Un factor important în redarea luminii îl reprezintă și culoarea pereților și mobilierul în general. O lumină albă-rece poate fi estompată de pereți galbeni sau foarte colorați, de mobilă închisă la culoare sau lucioasă, la fel cum și cea caldă poate deveni uneori prea caldă prin asocierea cu un decor foarte colorat, cu perdele și draperii masive. Așadar, este bine să ai în vedere și aceste aspecte atunci când alegi corpurile de iluminat. 

Un bec, mai multe temperaturi

Odată cu apariția becurilor LED smart lucrurile au devenit mult mai simple. Nu doar că tehnologia LED este mai economică și mai sustenabilă comparativ cu soluțiile clasice reprezentate de becurile incandescente și chiat de cele economice, dar odată devenite smart, acestea ne pot ajuta chiar mai mult. 

Există becuri cu tehnologie LED care pot emite o gamă largă de culori și temperaturi de culoare, de la rece la caldă în funcție de nevoi. Această tehnologie ne permite o flexibilitate, mai ales în momentele în care o cameră servește mai multor scopuri. De exemplu, dacă o parte din zi livingul îți este cameră de lucru, poți seta becurile pe o temperatură mai rece, potrivită pentru un mediu de lucru, ca seara, când livingul redevine cameră de relaxare, să treci la temperaturi mai calde. Există chiar becuri și tehnologii smart care setează automat temperatura de culoare în funcție de un moment al ziei, ori poți tu să creezi scenarii adaptate nevoilor tale. Însă, despre tehnologiile smart de bază pe care le poți implementa în casă vom vorbi într-un material viitor. 

Concluzie

Este important să alegi temperatura de culoare în funcție de cameră dar și de nevoie, iar cel mai important este să profiți cât mai mult de lumina naturală de la soare. Nu uita că aceasta îți influențează atât starea de spirit cât și sănătatea fizică și mentală. 

 

1 Comentarii

Viorel 22/08/2020 la 22:21 Reply

Salutare!
Eu stiam ca glanda pine la, in functie de temperatura de culoare a luminii si a cantitatii de lumina produce melatinina, substanta care ne relaxeaza si setotonina, substanta care ne tine alerti, si nu cortizol.
Cortizolul este un hormon steroid care face parte din clasa glucocorticoizilor.
Aceștia sunt produși de glandele suprarenale și sunt eliberați ca răspuns la stresul fizic sau psihic al organismului și la niveluri scăzute ale glicemiei, având consecințe metabolice și imunologice care ne ajută să ne adaptăm în situații extreme.
În general, efectul cortizolului în organism este acela de a încetini sau a opri sisteme care nu sunt necesare pe termen scurt, pentru ca acesta să poată gestiona o situație prioritară.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.