CUM CONSTRUIEȘTI O CASĂ PASIVĂ CU PAIE – CASA RIA

Am fost la Valea Voievozilor, lângă Târgoviște, să văd testul de etanșeitate al unei noi case pasive, casa RIA. Este așezată într-un loc liniștit, la poalele unui deal, iar curtea casei se prelungește cu o livadă până în vârf.

Toată fațada dinspre Sud are ferestre uriașe, care lasă să intre în casă multă lumină și căldură de la Soare. Dar căldura și lumina ajung mai întâi în cele două sere, una la parter, cealaltă la etaj, care fac în total 100 de metri pătrați.

Alin Muste, proprietarul, dar și constructorul casei, mi-a povestit că, în afară de grădinărit, cele două sere au și rolul sa umidifice aerul din toată casa.

Când am intrat în casa RIA, am observat ceva ciudat: nu mirosea a nimic. Nici a lac, nici a ciment, nici a vopsea. Alin a vrut o casă foarte sănătoasă pentru familie, construită din materiale naturale, care să emane puține mirosuri și substanțe, ideal deloc.

Dar soluția constructivă a casei este neobișnuită: pereții sunt izolați cu paie. Sunt panouri modulare standard, produse de BIOBUILDS, de 3 x 1.20 metri, între care au fost inserate paie de grâu și de triticale, la densitatea de 105 kg pe metru cub. Densitatea asta are două avantaje: contribuie la rigidizarea panoului de perete și crește rezistența la foc. Alin spune că această metodă de construcție este eficientă, pentru că se pot instala 100 de metri liniari de pereți pe zi.

La testul de etanșeitate, casa RIA a avut un rezultat excepțional: n50 = 0.11/h. Este prima casă pasivă premium care atinge acestă valoare, iar necesarul anual de încălzire este de  5 kWh /(m2a), a doua casă pasivă premium cu acest rezultat. Casa RIA este în curs de atestare pentru casă pasivă premium, iar curând va primi și un pachet fotovoltaic ON-GRID, trifazat, de 10 kW.

Câteva imagini din timpul construcției casei RIA:

Mai multe imagini din casa RIA

 

10 Comentarii

Bogdan Bodnărescu 28/04/2019 la 11:55 Reply

Mai multe detalii despre costuri ptr construcție ar fi interesante.

Marius D. 28/04/2019 la 19:01 Reply

Foarte interesant și lăudabil faptul ca cineva de la noi din țara produce acest sistem eficient energetic și sănătos totodata. Felicitări și sper sa vedem și o prezentare cu aceasta casa când va fi gata.

Luput Florin 30/04/2019 la 17:20 Reply

Buna ziua.foarte frumoasa si economica casa Ria.felicitari .am urmarit materialul prezentat mai sus , mi-a placut foarte mult.eu sunt un om de rand ,muncitor nu antrepenor ,venitul meu este doar salariul.toata lumea viseaza la o casa asta nu cred ca contesta cineva.din ce am vazut in materialele de pe Case Bune o casa pasiva cred ca este un vis nerealizabil pentru mine.suntem o familie de trei formata din sot,sotie si o minune de copil de doar 4 luni.visez la o casa cred eu realizabila din p.m.d.v cu o suprafata de maxim 120 mp cu amprenta al sol de 50-60 formata din living,bucatarie,baie si etaj doar 2 dormitoare +dressing.bugetul ar fi de cca80 000 euro.am in vedere constructia casei pe structura de lemn sau panourile cu paie de la casa Ria.din datele care le aveti dvstra considerati ca ar fi realizabila sau bugetul este mult sub realitatea din piata?mentionez ca nici nu visez la solutiile high tech ce le aveti dvstra in casa Buhnici .o casa economica pentru o famile din clasa muncitoare.multumesc anticipat

Calin 30/04/2019 la 18:21 Reply

Vreau sa se faca toate testele de rezistenta la acest sistem interesant de constructie.

anca 02/05/2019 la 10:46 Reply

foarte interesant! Nu pot decat sa fiu incantata ca se deschid si in Romania usile spre tehnologiile noi – si totusi vechi :). Mi-e putin neclar aspectul costurilor. Cost / mp panou = aprox 180 euro. In filmare se aminteste de costul / mp finisat de aproximativ 800-850 euro. Este vorba tot de mp PANOU? sau de mp suprafata casa?

Florin Niculae 09/05/2019 la 18:38 Reply

Salut, cum pot lua legatura cu Alin Muste pentru a construi o casa din aceste panouri? Multimesc.

    George Buhnici 13/05/2019 la 10:13 Reply

    Puteți lua legătura cu cei de la Biobuilds dacă accesați link-ul din articol sau din descrierea video-ului din YouTube.
    Succes!

Ursu Eugen 01/07/2019 la 17:00 Reply

Casele pasive sunt mult mai usor si rapid de construit, mult mai usor de facut modificari ulterioare de la constructie la instalatii si nu in ultimul rand mai ieftine. Dar nimeni nu scoate un cuvant de zgomot. Pot sa pui toate materialele fonoizolante din lume, de cea mai buna calitate si cand ai podele/tavan din material lemnos orice calcatura, tuse, etc, se face simtita . Nu vorbesc din filme, ci din 20 de ani de experienta in constructii, cu aces tip de materiale. Acum am castigat un contract ptr un bloc cu patru nivele , 32 apart. complete din lemn, asa ca intrun an impresii de ..zgomot intre nivele si pe nivel.
Am experienta pe doua nivele si pe 2-6 apart pe nivel si pot spune ca daca ai un idiot de manelist ai pus-o de mamaliga
O solutie net supeioara este folosirea ICF (isolated concrete forms) solutie care imbina rezistenta cu izolarea. Mai scumpa, dar merita , mai ales in zone in care se doreste sa se stea o viata, nu nomad cam ca in N. America care se muta ptr profit sau ptr servici
Apreciez f mult ideile de incazire/racire/automatizare, dar daca se doreste o casa pe viata lemnul nu este o solutie. Mai ales ca acum ca peste tot tratarea lemnului ptr constuctie nu mai este la fel ca acum 10-20 de ani. Totul este consum, deci daca vrei vanzare/profit trebuie sa faci ceva care sa tina un timp si apoi sa ii faci pe clienti sa revina (un ex. pe romaneste: cat rezista un Mercedes sau un BMW si cat mai tine acum, ma refer la pret/calitate)
Tine-o tot asa George , ideile sunt binevenite si poate se mai schimba si mentalitatea oamenilor cu idei noi si bune. Nu este numai la noi, ci peste tot. Spune-le la americani de case de, sau cu beton/caramida/boltari -complet, si te iau de nebun

Zsolt 02/12/2019 la 16:38 Reply

Buna ziua.

Ce tamplarii a folosit?
Exterior
Interior
Rama
Sticla

Mihai 25/06/2021 la 17:19 Reply

Salut,
As vrea sa construiesc si eu o astfel de casa, ati putea sa im dati un numar de contact al arhitectilor/inginerilor constructori ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.