Construiești sau renovezi? Planul care te scapă de facturile casei

Dacă mă urmărești de mai mult timp, probabil m-ai auzit spunând că m-am documentat câțiva ani înainte să încep șantierul de la #casabuhnici. Poate ți se pare mult, însă mi-am dorit o casă eficientă enegetic și care să necesite mentenanță zero măcar în primii 10 ani. Insist pe eficiența enegertică, pentru că te ajută să economisești bani pe termen lung, dar și să ai un trai mai confortabil în casa ta. Dincolo de anveloparea corectă a pereților, trebuie să ai în vedere reducerea punților termice, prin care pierzi căldură. Cele mai multe clădiri au punți termice pe la uși și ferestre și căldura iese din ele. Așadar centrala sau pompa de căldură pornesc mai des și consumă mai mult. Adică factura la încălzire crește.

Cum poți evita asta? Printr-o proiectare minuțioasă, în care să ai ca scop eficiența energetică, și prin alegerea unor materiale de construcții care servesc acestui scop. Poate la început o să ți se pară scump, însă ține cont că nu construiești sau revonezi ca să reiei șantierul după câțiva ani. Eficiența energetică trebuie calculată pe toată durata de viață a clădirii, nu doar pentru primii ani după ce a fost construită. Astfel, poți vedea cât de mult va consuma o clădire construită în mod tradițional și cât va consumă una eficientă. O clădire construită corect va consuma mult mai puțin în timp și astfel vei amortiza investiția inițială.

Tocmai de aceea l-am invitat la discuție pe Mihai Moia, director executiv la Roenef, asociația pentru promovarea eficienței energetice în clădiri. Vezi interviul de mai jos ca să afli ce modificări poți face la casa ta pentru a crește eficiența energetică, dar și cum poți obține finanțare de la stat pentru asta.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.