CASA TA PARE KITSCH?
Există designeri celebri care s-au remarcat prin integrarea cu succes a unor elemente kitsch în amenajările lor însă aceste gesturi curajoase au fost atent planificate și studiate. Indiferent de câtă grijă acorzi amenajării locuinței, este posibil ca măcar o dată în viață locuința ta să prindă un aer ușor kitschos. Bineînțeles că nu este vina ta, li se întâmplă și celor mai buni, însă e destul de riscant să crezi că poți controla aceste elemente, dacă nu ai destulă experiență. Chiar dacă un interior cu influențe kitsch poate fi chic în anumite condiții, este mai ușor să observi aspectele problematice și să le rezolvi din timp pentru aspectul elegant al casei.
O temă exagerată
Cu toții ne dorim o amenajare cu personalitate iar uneori accesoriile tematice pot da această notă. Chiar și designerii celebri își doresc să oglindească personalitatea și pasiunile clientului. Poți oricând îngloba elemente decorative care să amintească de hobby-urile tale și de lucrurile importante pentru tine, însă echilibrul este cheia succesului. Câteva accesorii și tente de culoare care să sugereze câte ceva despre proprietar pot fi accentele perfecte însă nu trebuie exagerat. Dacă în cazul camerelor amenajate pentru copii, poți aborda o temă completă, creată prin culori, mobilier și accesorii, în restul încăperilor tonul trebuie să fie unul mai discret. Dacă iubești marea, poți accesoriza cu câteva elemente cu temă nautică însă cu cât vei adaugă mai multe, cu atât mai mult camera va arăta ca un restaurant pescăresc demodat. Câteva postere cu echipa preferată de fotbal pot completa o amenajare chic, dar dacă vei decora exculsiv cu suveniruri și culori inspirate de acolo, efectul va fi unul artificial și kitsch.
Obiecte produse în masă
Poate că nu toată lumea își permite doar piese de mobilier executate pe comandă, dar asta nu înseamnă că fiecare încăpere trebuie să arate ca furată dintr-un magazin cu mobilă. Secretul unei amenajări de succes este combinarea unor piese și accesorii cu stiluri, culori și texturi diferite. Amestecarea și combinarea stilurilor, tesăturilor și lemnului este o modalitate creativă să decorezi fără să cheltuiești excesiv și va face ca amenajarea să fie unică și personală. Alege unul sau două articole din fiecare magazin, astfel încât locuința să nu se transforme într-o imitație nereușită. Măcar accesoriile decorative să fie unele cu tentă personală, culese de prin anticariate, din showroomurile designerilor sau create chiar de ține, însă poți decora și cu obiecte produse în masă, dacă alegi unele de calitate și le combini cu atenție.
Materiale și texturi de proastă calitate
Nimic nu conferă locuinței un aspect mai ieftin decât obiectele de mobilier sau accesoriile din materiale de proastă calitate, care îmbătrânesc urât. Materialele ieftine au și texturi neplăcute din punct de vedere estetic, care vor strica rapid orice amenajare sau stil. Pielea sintetică cu care se tapițează anumite canapele are un aspect fals și asemănător plasticului, care se va observa și se va deteriora în scurt timp. Ar fi de preferat o canapea tapițată cu materiale textile, cu o țesătură plină și rezistentă. Perdelele și draperiile din material plastic au o strălucire inestetică, dau impresia de ieftin, în timp ce produsele din materiale naturale, de bună calitate, își vor păstra forma și aspectul elegant pentru foarte mulți ani. La fel ca toate țesăturile din materiale plastice, și covoarele sintetice vor avea un aspect neplăcut, care se va intensifica în timp, odată cu deteriorarea. Toate obiectele -de la cele mari de mobilier, până la cele mai mici, decorative- influențează aspectul final al amenajării iar textura lor va conta la fel de mult ca forma sau culoarea.
Frumusețea unei amenajări de success stă în detalii iar grija și atenția se vor reflectă în rezultatul final. Din păcate, chiar dacă totul este gândit cu atenție, un detaliu aparent insignificant precum textură unei perdele sau un accesoriu luat din impuls poate strică un interior elegant și studiat.