Video – Unde înveți arta iluminatului?

De câte ori nu ne-a luat somnul la școală, de câte ori nu ne-au durut ochii când ne concentram să vedem la tablă? Pe mine de multe ori. Și cred că de cele mai multe ori era din cauza iluminatului. Da. Lumina era, de cele mai multe ori, de culori diferite, de intensități diferite și abia mai aveam chef sau abia mai vedeam să mai scriu lecțiile în caiet. Nu mai spun cum era când câte un tub de neon începea să pâlpâie. Să știți că în majoritatea școlilor, aceste probleme nu au trecut.

Dar am descoperit la Cluj o clasă în care iluminatul este acum ca la carte și chiar mai bine. Este vorba de Laboratorul de Ingineria Iluminatului de la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Facultatea de Inginerie a Instalatiilor. Acesta a fost dotat cu cele mai performante corpuri, sisteme, senzori și automatizări pentru iluminat, produse de Zumtobel și este doar o parte din planul companiei de educare a generațiilor viitoare.

Vă las aici doar câteva dintre corpurile de iluminat, sistemul de control și senzorul, pe care Roland Șandor le-a montat în laborator, cu ajutorul studenților.

Dacă vreți să știți ce lumină trebuie să avem în sala de clasă, iată standardul pe care ni l-a spus Florin Beu, profesor de ingineria iluminatului: minimum 500 Lux pe suprafața de lucru, dar la clase primare este OK și minimum 300, 500 lux pe tabla, lumina trebuie să fie uniformă, fără orbire, cu indice de redare a culorilor de minim 80, iar temperatura de culoare trebuie să fie de 4000 grade Kelvin.

În această perioadă, Zumtobel aniversează 70 de ani de experiență în iluminat și între multe activități, a inaugurat la cartierul general din Dornbirn, Austria, un spectaculos showroom polivalent.

Dar vezi în video o discuție despre iluminat corect de la Laboratorul de Ingineria Iluminatului de la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.