Video – UNDE ÎNCARCI ELECTRICA
Am vrut să aflu ce opțiuni mai sunt pe piață pentru încărcarea vehiculelor electrice. Fie că este vorba de mașini, scutere, biciclete, trotinete sau orice altceva. Este important să ai o priză bună pentru ele, pentru că trebuie să îndeplinească niște condiții daca vrei sa nu iei foc sau să te curentezi.
Cătălin Zamfir ne-a adus mai multe soluții de încărcare Green’Up, fabricate în Franța de Legrand, pe care îmi doream să le încerc. În primul rând, o stație de încărcare trifazată pentru exterior, metalică, potrivită zonelor comerciale cu public. Este ajustabilă între 11 si 22 KW, poate comunica cu o rețea IP, poate fi accesată cu un card de acces sau controlată prin Bluetooth sau pagină WEB. În plus, echipamentul de încărcare poate fi dublat și astfel se pot încărca mai multe mașini. Stația are două tipuri de conectori, unul standard si Type2. Dar priza standard, deși arată ca o priză casnică, este întărită și este în stare să absoarbă 16 Amperi pentru un timp mai lung. Mai mult, prin soft sau din niste comutatoare, se poate stabili puterea de încărcare, adică ceea ce trage din rețea, la 15, 11 18 KW. echipată cu 2 încărcătoare de 22 KW este în jur de 2500 de Euro.
Al doilea model de stație de încărcare este mai potrivit pentru case, spațiile de ansambluri rezidențiale dar și pentru zone comerciale. Este din plastic, rezistentă la intemperii, iar una dintre variante poate livra 22 de KW. Încărcarea poate fi programată să înceapă peste 3, 6 sau 9 ore, în funcție de ce consum ai în casă, sau dacă prețul curentului scade între anumite ore. Pretul poate ajunge la 1100 de Euro.
A treia soluție seamănă cu o priză standard, este întărită și poate fi aplicată pe un perete, rezistă și ea la umezeală, dar trebuie instalată cu o protecție diferențială. Prețul ei, cu echipamentul de protecție inclus, este aproximativ 150 de Euro.