Video – Șapă perfectă la #CASAȚIFUI

La #casatifui lucrările sunt în toi și chiar avansează rapid. Ovidiu se grăbește să se mute în apartament înainte de 2021. A trecut instalațiile prin stratul de zgură descoperit sub podeaua locuinței, și a trecut mai departe.  Ultima ispravă a lui Ovidiu este turnarea șapei din apartament, peste instalația de încălzire în pardoseală. După cum suna vocea lui la telefon, mi-am dat seama că a fost un succes total. A folosit aceeași rețetă la încălzirea în pardoseală pe care o folosește mereu, inclusiv la cea de la #cavaleriahub: polistiren EPS120 grosime de 3 cm, folie perimetrală care să preia eventualele dilatări, folie reflectorizantă peste polistiren pe toată suprafața și reglete de montaj. Peste astea a montat conducta albastră de încălzire #tifui.ro, de 17 mm, polietilenă liniară, stabilizată până la 95 de grade și 3,5 Bari, cu barieră la difuzia de oxigen. Pentru tot apartamentul a folosit un singur distribuitor la care a legat toate conductele.

Ca să fie sigur că șapa semiumedă/semiuscată va fi turnată corect, #tifui.ro a marcat cât a putut de des, pe pereți, cota de 1m. Șapa trebuie să vină la distanța de 102 cm sub acest semn. Diferența de 2 cm înseamnă finisajul de parchet, gresie sau piatră.

Pentru șapă a folosit o pompă specială pe care a alimentat-o cu un amestec de nisip, ciment, plastifiant, fibre și apă.

Rețeta de șapă de la #casatifui este:

  • 400 kg ciment / metru cub de sapa
  • 1 kg fibre
  • 1,5 L plastifiant concentrat /mc
  • 60 L apa/mc

Așa că 1 mc șapă = 2200 kg aproximativ, din care 400kg ciment, 1700 kg nisip, 60 KG apă, 1,5 L plastifiant concentrat, 1kg fibre. Fibrele ajută la armarea întregii suprafețe, astfel încât la încălzire să nu apară fisuri necontrolate iar șapa va acționa ca o placă flotantă nearmată. Plastifiantul din compoziție creste usor transferul termic al sapei și grăbește uscarea. Cimentul crește stabilitatea și rezistența în timp a șapei, dar și prelucrarea suprafeței. O cantitate prea mare de ciment ar crește costul și face șapa să fie casantă, necesită cantitate mai mare de apă și va avea o uscare anevoioasă.

Rețeta aceasta nu înseamnă ca aceeași șapă ți se potrivește și ție. Întreabă expertul în încălziri în pardoseală pentru că soluția diferă de la situație la situație, sau sisteme de încălzire în pardoseală, diferite.

În băi, meseriașii au avut o misiune ceva mai dificilă, adică să facă niște pante care, la final, să ghideze apa de pe podea, către sifonul de pardoseală.

Ovidiu a verificat a doua zi șapa și a rămas uimit. Abaterea maximă a unei șape turnată manual era de doar 2 milimetri. Așa că finisajul pardoselii va trebui să iasă perfect. Vom vedea.

Vezi în video tot procesul de turnare!

1 Comentarii

George 11/11/2020 la 15:40 Reply

Salut, care este grosime minima de turnare recomandata pentru astfel de sapa?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.