Video – FOTOVOLTAICE. ÎNTREABĂ SPECIALISTUL

Aplicația pentru înscrierea în programul #CasaVerde fotovoltaice este acum închisă pentru investigații. Dar sunt speranțe că va reporni curând. Analiza AFM vrea să afle cum a reușit unul dintre instalatorii din zona Oltenia să depună multe cereri în sistem, într-un timp foarte scurt. Probabil este un instalator care a profitat de evoluția tehnologică: a folosit un bot. Poate că vor apărea noi reguli în urma investigației. Să mai așteptăm puțin.

După video de data trecută, în care Adrian Raicu de la Enel ne-a dat multe sfaturi pentru montajul fotovoltaicelor, îl avem în video de astăzi doar pentru răspunsuri la întrebările primite de la Comunitatea #CaseBune. Am strâns întrebările voastre din site, Facebook, YouTube #CaseBune, dar și din forumuri și am organizat o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Adrian crede că unii dintre instalatori nu au “cuplat” la programul #CasaVerde, sau că cer bani ăn avans, pentru că nu este clar reglementat când vor primi banii înapoi. În același timp, mulți instalatori au considerat drept descumpănitor răspunsul AFM în legătură cu incertitudinea continuării programului de către un viitor guvern. Și în cazul acesta, tot la rambursarea banilor ajungem.

Pe pagina ENEL găsești cam toate detaliile de care ai nevoie ca să devii prosumator.

6 Comentarii

Stefan Catoiu 15/09/2019 la 21:45 Reply

Prezentarea, dpdv tehnic, ok! Insa sufera rau din alte perspective si detaliez mai jos:
Ma intreb cu cine monteaza aceste sisteme Enel, care adevarat, are putere financiara, in conditiile in care toate lucrarile de mentenanta si investitii pentru propriile retele le-au externalizat. Parca nu e permis sa intocmesti dosarele si sa “pasezi” (subcontractezi ) altora lucrarile.
Cam cu multa usurinta blamati sau desconsiderati firmele mici si mijlocii domnilor, cele care duc greul economiei in aceasta tara! Nu toate firmele mici ofera echipamente “no name”, nu toate fimele mici si mijlocii fac rabat la caliatate. Si daca statul generos nu poate garanta un termen de analiza a documentaelor depuse si nici un termen de plata dupa ce facturezi, de ce vi se pare atat de deplasat ca beneficiarul final sa preia riscul de neplata sau de plata intarziata si nu instalatorul?
Si nu vorbesc aici de nici o plata in avans!

Razomir 17/09/2019 la 13:11 Reply

Instalatorul respectiv (la care eu m-am inscris) nu a folosit boti ci pur si simplu a introdus datele de la 200 de calculatoare pentru care a angajat operatori si a asigurat backup pentru tensiune electrică și pentru net, pentru evitarea eventualelor probleme. Deci a investit in acest proces. Unde a gresit? Ce e ilegal sau imoral in asta? Este vorba despre un apel de depunere proiecte COMPETITIV!!! Cei mai buni, cei mai rapizi, cei mai organizati castiga mai mult fata de cei care doreau sa introducă sute de dosare de la un singur calculator, având pretenția că ceilalti instalatori sa-i aștepte pe ei, nedorind să investească în procesul de înscriere. Păi, fiind vorba despre mediul privat, unde ar mai fi progresul daca economia s-ar baza pe aceste principii??? Alți instalatori au investit in dezvoltarea de aplicatii care sa transmită automat datele. Nici asta nu mi se pare ilegal, atâta timp cât nu a fost interzis. Pentru cei care sunt obișnuiți cu modul de lucru in accesarea de fonduri europene (eu cu asta ma ocup si aici e vorba de fonduri europene prin POR) e clar ca ghidul de finanțare fixează setul de reguli privind accesarea, ori ghidul pe Casa Verde nu a interzis aceste metode. Aveau clar posibilitatea sa limiteze acest gen de acțiuni prin activarea codului CAPCHA si prin limitarea numărului de utilizatori care se loghează pe contul unui instalator, însă nu au facut asta! Iar acum suspenda programul si probabil vor anula anumite înscrieri facute dupa regulile fixate de ei. Nu mi se pare normal.

Ovidiu Rata 19/09/2019 la 21:21 Reply

In situatia in care tensiunea curentului primit din retea este constant intre 230V si 240V si imi instalez un sistem fotovoltaic, pot injecta surplusul de curent produs in retea? Multumesc.

Razomir 20/09/2019 la 20:36 Reply

Am redactat se noi (un grup de cetățeni interesați de Casa Verde Fotovoltaice) o Petitie intrucat consideram ca cea prezentată mai sus ne afecteaza grav interesele. Petitia oastra doreste sa contrabalanseze efectele Petitiei depuse de instalatori. Ea este una a cetățenilor, nu a instalatorilor si se adresează cât mai multor persoane dintre cele 13.000 deja înscrise în aplicația pusă la dispoziție de către AFM pentru programul Casa Verde Fotovoltaice și care nu sunt de acord cu anularea înscrierilor deja efectuate, așa cum în mod aberant a cerut un grup de instalatori nemulțumiți, arătând că vina pentru propriile nereușite le aparține în totalitate. Nu cetățenii trebue să aibă de suferit pentru lipsa de seriozitate! Vă rog să semnați această petiție accesânad link-ul de mai jos:
https://www.petitieonline.com/respingerea_cererii_de_anulare_a_inscrierilor_realizate_in_programul_casa_verde_fotovoltaice_si_continuarea_inscrierilor

Feraru Adrian 09/10/2019 la 19:40 Reply

Buna ziua,

Numele meu este Adrian Feraru, locuiesc de peste 7 ani de zile in Belgia si va urmaresc cu mare interes emisiunea pe youtube.
De ce va contactez eu acum?
Daca doriti sa cunoasteti ori sa faceti o emisiune despre sistemul de constructie case, procedura legata de legislatia acestei tari etc. va stau la dispozitie.
Sunt o persoana simpla, faca parte din clasa de mijloc cu venituri modeste dar am reusit dupa cca. 6 de zile de cautat un constructor sa construiesc in aceasta tara o casa micuta, noua si sunt foarte mandru de aceasta realizare. Nu sunt capabili belgienii sa faca si sa duca la bun sfarsit un asemena proiect , belgieni care sunt nascuti din tata-n fiu si am reusit eu ca romana intr-un interval scurt de timp in aceasta tara.
Am cunoscut peste 5 echipe de romani, am pierdut timp din viata ca 6 luni de zile sa pot dialoga cu acestia prin diverse orase ale Belgiei si chiar am ramas dezamagit de multe lucruri ( daca va intereseaza va povestesc telefonic).
Nu sunt doctor, informatician ori prestez o alta meserie din care sa castiga enorm de multi bani. Sunt un simplu sofer de autobuz, autocar dar mi-am folosit si dozat toate cunostiintele acumulate in tara in domeniul financiar bancar, juridic si am reusit sa duc la capat acest proiect.
A realizat o casa mica cu amprenta la sol de 8.5×8.5 cu 1 etaj compus din 3 dormitoare si tot podul care este conceput sa-l transform intr-o mica camera cu toate utilitatiile.
Preturile sunt ametitoare dar am citit putin despre materiale, cost randament etc.
Aici tu nu ai mare drept la cuvant, faci ceea ce a convenit arhitectul, inginerul de stabilitate. Da poti modifica planul si autorizatia pe parcursul constructiei (cazul meu) dar totul este ok, nu ti baga bete-n roate nimeni. Platesti civilat si gata, se rezolva si se reface tor planul casei.
De aceea este mult de povestit, nervi intinsi la maximum, bani pierduti la banca pe dobanzi ca ti-au rezervat banii si tu nu ai gasit constructor, aprobarile merg relativ repede dar este un stress mare “cat casa” :))).

Toate cele bune si mult succes cu emisiunea precum si site ul dvs.
Va las si nr de mobil in eventualitatea unui posibil contact +32465107457

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.