VIDEO – Palatul CEC. Din seif până pe cupolă

Mă tot întrebam, de fiecare dată când treceam pe lângă Palatul CEC de pe Calea Victoriei, cum sunt locurile în care nu ai voie să intri ca vizitator. De exemplu cupola, ceasul sau subsolurile. Așa că am cerut aprobare și am primit permisiunea -rară- să filmăm în toate locurile care ni se par interesante.

Am început cu încăperea tezaurului din CEC, mai ales că de acolo a plecat la ruși, în 1917, cea mai mare parte a tezaurului României. 21 de vagoane cu valori. Acum valorile sunt în altă parte, iar încăperea tezaurului este doar un mare depozit destul de obișnuit. Păstrează însă câteva elemente încă de atunci: 2 uși blindate și cu cifru, vechi de când a fost construit palatul, un lift manual care mișca valorile între cele două niveluri ale tezaurului, gratii și un fișet cu 4 chei cu cifru. Toate în stare de funcționare.

Ghidul meu prin istorie și prin Palatul CEC a fost Bogdan Suditu, profesor de geografie la Universitatea din București. Piatra de temelie a fost pusă în 1897, iar clădirea a fost gata în 1900. Acum 120 de ani. Și nu a avut nevoie de nici o renovare integrală. Construit acum 120 de ani, palatul avea aerisire cu aer răcit prin subsol și încălzire cu centrală. O raritate in România de atunci. Dar ocupanții germani din timpul Primului Război Mondial au demontat-o și au luat-o acasă, ca pradă de război.

În sala mare, Bogdan mi-a arătat cât de mult s-a uzat în atâția ani mozaicul din fața ghișeelor. Asta arată mai ales succesul unei instituții cu așa vechime. Cea mai impresionantă încăpere este sala de consiliu, lambrisată în lemn de nuc și cireș, cu masa mare de ședințe din centru și cu picturi impresionante pe pereți.

Dar surpriza a fost când am descoperit mecanismul ceasului de pe fațadă. Vechi de 120 de ani, de asemenea, perfect funcțional. Acest mecanism central acționa și coordona toate ceasurile din Palatul CEC.

Însă vizita nu s-a terminat aici. Am fost poftiți să vizităm și cupola. Aceasta este o experiență pe care trebuie să o vezi în video!

3 Comentarii

Claudiu 12/08/2020 la 21:56 Reply

O recenzie la casa de canepa pe cand? https://forum.softpedia.com/topic/1083452-casa-din-canepa/page__st__2232

Daniel 18/09/2020 la 14:55 Reply

F frumos reportajul. L am folosit la școală la lectia: “Istoria contabilitatii”. Mulțumim!

Noemi Meilman 24/05/2021 la 19:39 Reply

Minunat! L-am citit cu mare placere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.