Video – ÎNCĂ 7 MOTIVE SĂ NU CONSTRUIEȘTI ÎN 2020

Salutare. Mă tot mobilizam eu să scriu și să înregistrez de ceva timp clipul cu cele șapte motive pentru care să construiești în 2020. La cât de mult avânt au luat șantierele de case, nu cred că încă un motiv în plus pe lângă fuga din orașe mai era necesar. Studiile și statisticile confirmă ceea ce știam deja din istorie. În pandemii și o vreme după ele, oamenii fug din aglomerările urbane. Cei mai mulți o fac în pripă, din goana calului, fără prea multe socoteli în afară de una simplă. Ne permitem? De aceea începem cu primul motiv. 

 

  1. Nu te apuca de construit în grabă.

 

Te-ai întrebat dacă nu cumva te grăbești prea tare? Din păcate singura întrebare importantă pe care și-o pun constructorii pe cont propriu e cea legată de buget și nici acolo nu sunt suficient de realiști pentru că întrebarea primește un răspuns mai degrabă emoțional și nu unul rațional. După lunile de izolare, mintea celui mai serios cap de familie nu mai face nici ea cele mai chibzuite calcule și uite așa vom vedea peste 2, 3 ani alte mii de șantiere neterminate pentru case în care ar fi trebuit să crească frumos și să trăiască familii de oameni porniți la drum cu cele mai bune intenții. Cu cele mai bune intenții nu umpli însă nici coșul, nici rezervorul și nici nu plătești facturile șantierului. Între timp și căsnicia ajungi să simți că scârțâie, petreci mai puțin timp cu copiii ca niciodată, la muncă nu mai faci performanță și încă nu am intrat în criza economică pe care o tot amânăm de câțiva ani.

Sunt optimist de fel, dar nici eu nu aș construi în 2020 fără un plan serios, unul în care nu doar terenul și casa la roșu sunt acoperite de economiile familiei pe principiul, “să o ridicăm și să o închidem până la iarnă” și mai vedem noi la primăvară. Ce, chiar credeai că te muți până de Crăciun cu totul finalizat, fără sârme atârnând din tavan, camere neterminate și o curte răvășită? 

Pandemia nu este doar un declanșator pentru decizia de a construi o casă pe pământ ci și un catalizator al unor decizii de acest fel amânate probabil de mai mult timp. În ciuda textelor motivaționale inutile despre procrastinare, amânările nu sunt mereu greșite. Chiar câte zile de luni ți-a rezolvat Gary Vee? 

De multe ori timpul ia decizii mai bune chiar în locul nostru. Amânările prea lungi și greșite sunt cele care implică lucruri cu adevărat urgente, iar urgent acum este să fii în siguranță tu și familia ta. Siguranță înseamnă lucruri de bază ca hrană și tratament medical în caz de nevoie. Nu ai vrea să cazi tu sau cineva important pentru tine la pat și să nu ai bani de șpăgi, pardon tratament medical de urgență. Pandemia încă nu a lovit cu putere maximă până acum, septembrie 2020 când înregistrez, ba chiar mă aștept la scene greu de crezut la porțile spitalelor prin toamnă-iarnă. Poate tu crezi că vei scăpa doar pentru că ești optimist și îți doresc să fie așa, însă toate prognozele și experiențele anterioare ale umanității arată că vom trece prin pandemie nu doar cu anxietate ci și cu traume fizice ale noastre sau ale unor apropiați de care ne pasă, ori care ne sunt în grijă. Unde ai vrea să fii într-o astfel de situație, cum ai vrea să fii, în ce stare financiară, în ce stare fizică? Te întreb pentru că un șantier scoate din tine și ce nu știai că poți, dar și ce nu voiai să afli. Ți-am captat atenția? Atunci să începem. Iată șapte motive pentru care să nu construiești încă sau cum să construiești pentru motivele corecte, dacă preferi varianta optimistă. 

 

2. Nu construi dacă nu ai investit în documentare, cercetare de piață, cel puțin 1000 de ore.

 

 Cum adică? Încerc să te conving să te gândești măcar un an și să cercetezi piața și soluțiile de construit pentru un an cel puțin la modul serios cu cel puțin trei ore pe zi investite în articole, cărți, vizionând clipuri de specialitate, vizite în șantiere. Dacă ți se pare prea mult înseamnă că nu ești pregătit cu adevărat pentru ce urmează. Am văzut femei alăptând, care au venit să-mi vadă șantierul, doar pentru a-și completa cunoștințele necesare pentru viitoarea lor casă. Știau mai multe detalii decât mulți meșteri, știau exact ce vor să afle și puneau întrebări tehnice ca un specialist. Totul în pauza de prânz a soțului adus cu forța de la serviciu. Trebuie să înveți să vorbești și tu ca un specialist ca să fii luat în serios și de specialiști dar și de “specialiști”. Nu, pozele frumoase de pe Instagram și pinterest cu case de vis nu se califică la documentare. Acelea sunt doar pentru divertisment. Îți pot da și ele câteva idei mărunte, dar proiectul tău va arăta radical diferit după ce vei discuta cu arhitectul, așa că momentan concentrează-te pe întrebările de bază. 

Întrebarea pe care ar trebui s-o punem de fiecare dată și cu care începe orice discuție despre un proiect de casă este: Cine va trăi în această casă? E casa unui burlac ce faci cu ea dacă apare o soție dar un copil dar doi? În clipul anterior spuneam să nu construiești nici măcar în primul an de căsnicie sau de relație. Nu știi ce fel de om e cel sau cea de lângă tine până nu treceți împreună prin primul an de căsnicie, prima naștere, șomajul, boala. Caracterul și relațiile se testează acum. Vom vedea creșteri la divorțuri după pandemie sunt sigur. Acum multe cupluri sunt împreună la greu și poate asta le va uni sau poate le va confirma că nu se potrivesc, că s-au legat fără să se cunoască suficient. De aceea e important să știm pentru cine construim casa pentru că e o prostie să faci o casă prea mică sau prea mare. Șantierul acesta trebuie să merite și să fie suportabil ca să fie dus la bun sfârșit iar la final să nu se încheie cu un partaj sau un faliment. Așadar 

  1. Nu construi dacă nu știi exact pentru cine o faci… 

pentru că abia apoi vei putea răspunde la întrebări și mai complicate cum ar fi: ce fel de oameni sunt locuitorii casei tale, ce stil de viață sau cum vă așteptați să vă petreceți timpul în această casă în următorii 10 ani cel puțin, până la prima renovare importantă, reamenajare sau demolare parțială. Acestea sunt întrebări importante pentru că ele definesc cu adevărat costul investiției și o vor justifica. Îți vor da motivație. Nu vrei să faci o casă pentru că tu visezi că o să-ți placă să stai pe balcon să vezi pădurea. 99% din balcoane nu sunt folosite cu anii. Sau doar pentru că vrei poate să ieși undeva afară mai ușor în caz că ajungem iar la izolare? Merită zeci sau sute de mii acest confort fără să iei în calcul riscurile? Îți spun sigur că dacă nu ești deja avansat cu șantierul, ce vorbesc eu dacă nu ai deja ferestrele montate și a intrat la finisaje, sunt slabe șanse să te bucuri de casă anul acesta. Ieși mai ieftin în acest caz cu o chirie dacă găsești o casă gata făcută decât să galopezi printr-un șantier fără plan. Știu inclusiv constructori care au adus preotul la șantier să prindă Crăciunul în casă nouă. Nu aș paria pe intervenția divină ci aș pune mai degrabă excell-ul la treabă. Sau și mai bine, rezistă în apartamentul actual până la primăvară dacă Sigma nu dă cu plus. Sunt prea multe incertitudini în fața noastră pentru următoarele șase luni așa că rezistă dacă poți ori ia o chirie într-o casă gata făcută și reevaluează-ți planul de construit la anul, în 2021.

  1. Nu construi dacă nu ai certitudinea că poți finaliza șantierul cu resurse din prezent. 

Motivul acesta e mai degrabă un pont decât o veste proastă. Nu construi astăzi dacă vrei să o faci mai ieftin în 2021-2022. Da, mă aștept la o contracție a pieței imobiliare în următorii doi ani, cel puțin. Nu e o criză încă sau nu e una obișnuită, mi-au confirmat-o suficienți oameni din industrie. Trebuie să acceptăm un fapt rece și dur, vechiul normal nu mai există iar odată cu el s-au dus și bugete, venituri și salarii în multe industrii. Deși avem senzația că sunt banii încă destui în piață, insist să nu ne îmbătăm cu apă rece. Cei mai mulți dintre noi am câștigat deja în 2020 mai puțin decât în 2019. Ești sigur că 2021 va fi un an mai bun saumăcar la fel de bun? Fă o pauză și fii sincer cu tine. Ești sigur că 2021 va fi măcar la fel ca 2020? Nu? Nici eu nu mă aștept la mai bine. Nicio industrie, nici cea auto, nici agricultura, nici IT-ul, nici comerțul, nici turismul nu au avut un an care să le dea motive să facă investiții sau prea multe angajări, dimpotrivă. Cei mai mulți se bucură că își pot păstra jobul și își pierd curajul de a cere măriri salariale pentru că nu prea mai găsești un loc călduț sau o leafă și mai bună. Ce să mai spun de șomajul tehnic. Câți români au toate veniturile la vedere astfel încât să se bazeze pe 75% din salariul de pe contract? După ce că salariile la noi erau oricum printre cele mai mici din Europa dar creșteau totuși lent în ultima vreme, acum iar vor amorți. Ce vorbim de amorțit, o să ne mai și taie entuziasmul iarna asta când vine frigul care va deschide robinetul unui duș rece imediat după alegeri. Anul electoral se termină înainte de Crăciun și mai vedem cum vor da vina toți pe pandemie și greaua moștenire când vor introduce tradiționalele măsuri de austeritate. Că doar nu o să dăm noi drumul la investițiile alea mari și importante fix când e nevoie de ele. Cum au stat fraierii fără centuri și autostrăzi, spitale și școli noi, mai stau încă un mandat să avem ce să le promitem. 

Gata, gata, mă opresc. Să revenim la punctul cu amânarea investiției pentru 2021-2022. Dacă guvernele din vest continuă și ele la fel, sunt șanse ca în criză românii să plece mai puțin pe afară iar frica justificată de pandemie să-i țină mai aproape de familie, în țară. Dacă se vor dezmorți înaintea noastră, știm cu toții unde pleacă jumătate din prietenii tăi. Deocamdată am semnale din piață că e ceva mai ușor acum să găsești meșteri decât anul trecut. La șantierul meu, în plină creștere economică, în 2017, a fost infernal. Am apelat la Ovidiu Țifui din Cluj Pentru că nu găseam specialiști în instalații disponibili în București. Pentru finisaje sau pavaje am căutat oameni săptămâni întregi, tâmplăriile au întârziat cu lunile. Acum poți găsi ușor electricieni buni sau finisori. Împreună cu Sergiu, spre exemplu, am reușit să facem deja două echipe de migală cu băieți buni. Cei mai mulți întorși din vest. Și Tudor Alexe îmi spune la fel că în sfârșit ajunge la zi cu șantierele de electrice. Da, piața imobiliară duduie încă, însă nu peste tot. E o bulă pe terenuri, în suburbii, creată de orășeni care fug din aglomerație dar chiar și bula aceasta nu va dura la nesfârșit. Terenurile bune, cu utilități, la asfalt, s-au scumpit deja enorm. În multe locuri, mai ales în nordul Bucureștiului s-au dublat sau triplat în ultimul an. Oricât de motivați sau disperați ar fi orășenii, nu cred că își vor permite toți să dea peste 25000 € pentru un petic de pământ de măcar 500 m² . Mai multe despre asta imediat. Da, motorina e ceva mai ieftină momentan, iar asta ajută la scăderea costurilor șantierului, dar cimentul, fierul, tâmplăriile sau termosistemele nu cred că se vor ieftini, cel puțin nu suficient cât să conteze. Stocurile sunt încă date peste cap în cele mai multe depozite pentru că fabricile nu pot lucra la capacitate așa că prețuri mai bune, poate la anul, dacă vom vedea așa ceva. Mi-e teamă că vom vedea din nou invazie de produse turcești, mult PVC și tablă vospită prost, după ce abia începuseră și românii să fie deschiși să construiască și cu aluminiu, țiglă, lemn sau piatră. Dacă nu te-ai enervat sau deprimat încă, mai bine să trecem la următorul motiv să nu construiești încă. 

  1. Nu te mulțumi cu un teren mai mic de 800 m² pentru casă ba chiar 1000 m² ar trebui să fie minimul iar lotul, cât mai pătrat de preferință. Mai bine amâni să iei o casă ori să o construiești pe o palmă de pământ. Ce rost are să te muți la casă dacă parchezi încă în drum sau tot pe trotuar, deși nu ești într-un oraș aglomerat, fără parcări? Nu că ar fi normal acolo, dar în București încă poți da vina pe lipsa de viziune a primăriei. Mi se pare lipsit de bun simț și de respect, inclusiv auto respect, să-ți lași mașina în afara curții la tine acasă, în suburbii sau în satele din jurul marilor orașe. Străzile din sate și comune sau din cartierele rezidențiale nu sunt bulevarde și 99 la sută nu au parcări la liber pentru că fiecare metru pătrat e scump și nu a venit gratis de la primărie. Străduțele acestea înghesuite trebuie lăsate libere nu doar pentru pompieri sau mașina de gunoi ci și pentru copii sau mame și bunici. Doar pentru ei te-ai mutat la casă, nu? În lipsa unor parcuri sau locuri de joacă, pentru că vei descoperii curând cat de slabi gospodari sunt primarii și la acest capitol, străduțele devin locuri de joacă… și asta e OK. Tu unde te jucai în copilărie, unde ți-ai făcut prieteni, unde jucai prinselea și v-ați ascunselea? De aceea cred că străduțele le pot da șansa celor mici să-și facă prieteni cum făceam și noi când strada dar era mai des folosită de oameni și nu era doar o parcare. Insist că în sufletul tău cel mai probabil ți-e dor de copilăria ta când pleci din oraș, de curtea de la bunici sau de joaca dintre blocuri cu ceilalți copii cu cheia de gât. Sunt sociologi care spun că străzile fără mașini parcate la bordură devin mai repede comunități unite dintr-un motiv simplu. Ajungi să te vezi și să vorbești mai degrabă cu vecinul dacă nu te desparte o mașină parcată între voi. Mașinile sunt ca niște ziduri care ne despart și strică orice fel de joc. Trecem unii și alții de-o parte și alta a lor și suntem mai puțin predispuși să intrăm în vorbă, darămite să batem mingea. Nu te muți din oraș doar pentru aer și liniște ci și pentru că vrei să trăiești într-o comunitate, să te cunoști cu vecinii, să-ți poți lăsa copilul fără teamă afară la joacă. Iar joaca ar trebui să se întâmple nu doar pe stradă ci și în curtea ta. Amintește-ți încă o ‘dată de curtea bunicilor. Curtea aceea era mai interesantă decât casa în primul rând pentru că era mai mare decât casa. Nu spun că ar trebui să visăm la curți de mii de metri pătrați cum au cele mai multe case țărănești, ce latifundiari țăranii ăștia pe lângă noi, apropo, dar nici curticele de 10/5 unde nu ai loc nici de un chef, nici de parcare iar copilul tău se va simți ca un iepuraș într-o colivie. Și tu și vecinii nu doar că veți știi de fiecare dată când vă certați sau când faceți grătar și de care fel dar ar trebui să poți trage un vânt fără teama că va fi mirosit de după gard. Poate nu am eu cele mai potrivite glume dar insist că viața la casă trebuie să însemne și intimitate, un spațiu în care să nu te simți tot timpul spionat de vecini securiști. Și cred că nici tu nu vrei să auzi chestii din viețile celorlalți, care nu te interesează și nu sunt treaba ta. O curte la casă trebuie să fie loc de relaxare, de joacă, de făcut sport, de făcut plajă, inclusiv topless, un loc cu tufe, flori și pomi fructiferi. Nu parc și nici livadă neapărat dar măcar destul loc cât să nu te simți ca la bloc. O casă fără o curte decentă și loc de parcare este tot un apartament doar că puțin mai mare și direct pe pământ cu toate dezavantajele casei și ale blocului, da mă refer la hidrofor, centrala termică, datul zăpezii și curățenie spre exemplu. Nu te lăsa păcălit. Viața la casă e mai mult și merită să fie mai mult decât la bloc. O casă bună este accesoriul unei grădini bune. Meriți să te bucuri de natură, de intimitate, de liniște. Le vei descoperi cu adevărat abia după o vreme dacă nu ai copilărit într-o casă. Nu sacrifica grădina doar pentru un preț mai bun la teren sau de lene. O să îți placă munca asta pentru că te va relaxa și e mai ieftină decât terapia. Mai bine o casă mai mică, mai bine mai strângi bani, decât o casă decentă fără o curte pe măsură.

 

6. Nu construi încă dacă nu o poți face sustenabil și cu respect pentru mediu.

Pentru cei mai mulți o să pară un motiv de lux să te mai gândești și la mediu dacă ție abia îți ajung banii să faci casa pe stilul actual. Mult beton, blocuri ceramice, polistiren și tâmplărie din PVC înțepenită cu spumă. Mi-e greu să înțeleg cum oameni care nu-și permit o casă mare și nici nu au nevoie de atâtea etaje sunt mai preocupați de numărul de balcoane și garaj subteran decât de impactul pe care casa lor îl va avea asupra mediului. Să construiești înseamnă și să poluezi nu doar în timpul șantierului dar mai ales după finalizarea lui. Ești sigur că era nevoie de atât de mult fier și beton? Bunicii noștri nu aveau nevoie de buncăre supraetajate. Lemnul, lutul, paiele, tabla fălțuită sunt doar câteva idei încă greu de bătut de noile tehnologii. De multe ori am impresia că ni se vând cele mai proaste produse pe care suntem dispuși să dăm banii.  Aud inepții cu băgat șina de tren în fundație sau tonele de fier băgate în plus pentru siguranță la cutremur. Oameni buni, casele grele sunt cele mai lovite la cutremurele de la noi. Indiferent de grosimea zidurilor, o casă pe parter și cel mult mansardă nu prea are cum să pice. Trei săptămâni a lucrat un inginer la casa mea pentru a reduce aceste cantități, altul a optimizat poziția ferestrelor pentru aportul solar spre exemplu. Casa ieșit mai ieftin așa, e mai ușoară și va sta în picioare la trei cutremure majore înainte de o minimă intervenție la colțarii de oțel. Nu are beton și fier în afară de șuruburi, nicăieri peste fundație, nu a crăpat, nu scârție mai deloc. Da, lemnul este o soluție mult mai sustenabilă, lemnul exploatat din păduri plantate pentru așa ceva stochează CO2 în loc să producă și mai multe gaze cu efect de seră pe tot lanțul de fabricație. Casele de lemn nu distrug păduri ci salvează resurse. Aș putea continua cu zeci de exemple dar pentru astăzi am să rezolv totul la un sfat simplu. Cu cât poți aloca din buget mai mult pentru a face casa sustenabilă, cu atât vei câștiga imediat și pe termen lung. Mă refer și la sănătate dar și în buzunar acolo unde suntem mai întâi atenți cel puțin în România. O casă cu tehnologii pasive te ține mai sănătos și economisește banii în timp ce ajută planeta, nu o distruge și mai mult. Dacă nu ți se pare urgentă planeta uită-te în ochii copilului tău și gândește-te dacă ai făcut tot ce a depins de tine astăzi pentru că mai târziu regretele tale vor fi tardive. Mulți părinți vor trebui să dea socoteală în fața copiilor lor pentru lejeritatea cu care au poluat până acum. Știu că abia am scăpat de comunism și că sustenabilitatea pare o fiță, dar nu este așa. În astfel de vremuri complicate îmi dau seama cat de important a fost să nu mă zgârcesc unde contează. Și acasă și la Hub. În loc de Versace pe pereți, candelabre și marmură am ales panouri solare, pompă de căldură, instalație de ventilație cu recuperare de căldură . Încălzirea și răcirea casei sunt mai ieftine decât întreținerea unei garsoniere, în plus merg gratis cu mașina de un an și jumătate. Totul fără fum și cu minimum de poluare. E un stil de viață nou, modern dar insist că poate fi încercat de toată lumea. E mai bine și mai economic pe termen lung pentru noi toți să țintim spre case pasive. Nu trebuie să faci totul ca la manual, nu deodată, nu trebuie să cheltuiești pe cele mai avansate tehnologii și nici neapărat pe certificare. Fă-ți temele și vei descoperii că se poate mai ieftin decât crezi, se poate azi dar trebuie să gândești așa tot proiectul. Vei câștiga o casă și o viață mai bune decât ai visat, o casă pe care o să vrei să o păstrezi pe termen lung. Pentru toate acestea însă nevoie de un om important care să facă față la peste 100 de executanți care vor trece prin șantier. Acel om ești tu. Despre secretele murdare ale șantierului am mai vorbit într-un alt clip pe care te încurajez să îl vezi de asemenea. Ultimul motiv, nu doar ca să ne iasă șapte la număr, este.

  1. Nu construi până nu ai pus în calendar pe zile exact cum se va desfășura șantierul.

Până nu ai contracte semnate cu toți cei implicați, de la fundație până la acoperiș, proiect de arhitectură cu detalii de execuție, materiale rezervate cu avans plătit și termen de livrare, autorizații valabile, apa, canalizarea, curentul și internetul trase la gard, cel puțin o cameră de supraveghere pe șantier și destule zile de concediu, știi sigur că ai început prea devreme. Cuvântul cheie este GANTT. Caută pe internet variante gratuite sau plătite care ți se potrivesc. Uite, îți las 3 link-uri în articolul de pe casebune.ro, ai link în descriere. În esență, toate te vor ajuta să vizualizezi în orice clipă în ce stadiu este fiecare etapă, cât te costă, cine întârzie și de ce și mai ales dacă te muți până de Crăciun.

https://ganttpro.com/construction-templates/

https://www.teamgantt.com/blog/construction-gantt-chart-example

https://app.creately.com/diagram/PzLRwMhVA3k/edit

https://app.instagantt.com/

Destulă teorie pentru astăzi, sper că te-am ajutat să-ți ordonez puțin gândurile și planurile. Dacă te ajută acasă, dă vina pe mine pentru schimbările de strategie și spor la documentare. 

4 Comentarii

Mihai 12/10/2020 la 11:08 Reply

Analiza ta m-a facut sa imi pun nu una ci milioane de intrebari. Sincer cred ca voi incepe sa construiesc peste 5 – 6 ani daca toate planurile se respecta.

Adrian Hoinaru 13/10/2020 la 15:03 Reply

Multumesc pentru articol, foarte echilibrat și util mai ales când vrei o casa și nu știi in ce direcție sa o iei: la propriu și figurat!

Alex 18/04/2021 la 22:46 Reply

Excelent . As dori sa te întreb , la preturile de materiale scumpite cu 30. -50% și terenuri ,la Iași , merita sa construim? Și scumpirile sunt fata de acum câteva luni . Pe de altă parte dacă las banii in banca cu ce mă ajută ? Rog ce ai sfătui , eu am mai făcut casa in echipa de câțiva oameni dar nu înțeleg care e trendul pe viitor , că și nivel al prețurilor.

    George Buhnici 27/06/2021 la 22:40 Reply

    Întrebare grea. Nu recomand să cheltuiești suplimentar acum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.