Video – DORIN ȘTEFAN. CEL MAI PREMIAT ARHITECT CONTEMPORAN

Nu îi place să vorbim despre el în superlative, dar este, de-a dreptul, un arhitect de elită. Biroul de arhitecți pe care îl conduce a imaginat și construit poate cele mai avangardiste și mai interesante clădiri.

Ne-am întâlnit în fața uneia dintre cele mai frumoase construcții din București, o reușită estetică dar și tehnică a biroului D. S. B. A., clădirea “Oromolu” sau “Aviatorilor 8A“, din Piața Victoriei. Tema pentru biroul de arhitectură a fost valorificarea unui teren care aproape că înconjura o casă de patrimoniu, construită pentru Mihai Oromolu, fostul guvernator al Băncii Naționale, de către arhitectul Petre Antonescu, la începutul Secolului 20. Proiectul final arată cum clădirea nouă aproape că protejează, dar și pune în valoare vechea casă “Oromolu”. Construcția a fost nominalizată la European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2019. Provocările tehnice au fost mari pentru constructori. Este vorba de o copertină de 16m în consolă și o fațadă dublă ventilata cu sticla triplu laminata cu dubla curbura. Pereții de sticlă de 3 pe 4 metri cu dublă curbură au fost făcuți în Spania, la singura fabrică din lume care poate executa astfel de lucrări.

Dorin Ștefan numește genul acesta de ansamblu “un cotlon urban”, adică locul care nu se dezvăluie imediat, decît dacă îl cauți sau dacă ți-l arată cineva. Este un loc pe care trebuie să îl descoperi.

– PROIECT: OROMOLU OFFICE BUILDING (AVIATORILOR 8A, BUCURESTI)
– AN: 2017
– ARHITECTURA: DSBA (D.S. BIROU DE ARHITECTURA), www.dsba.ro , #d.s.b.a
– DORIN STEFAN (Arhitect), ADRIAN ARENDT (Arhitect Sef Proiect), ANDA STEFAN, CORINA FODOR (Arhitect Responsabil Proiect), MARJAN MOSTAVI, ALEXANDRU CORIU
– STRUCTURA: NEO STRUCTURAL ENGINEERING/ ING. STEFAN BURCIU
– INSTALATII: NEO STRUCTURAL ENGINEERING
– VIZUALIZARI: PANOPTIKON/ ARH. TUDOR VASILIU
– FOTO: VLAD PATRU, RADU MALASINCU, ANDREI HOLOVCIUC
– STADIU: FINALIZATA
Credit fotografii: Anda Stefan, Andrei Holovciuc, Radu Malasincu, Vlad Patru
Alte proiecte îndrăznețe ale biroului de arhitectură Dorin Ștefan:

1 Comentarii

Gabriel 12/01/2020 la 19:21 Reply

Arhitectul Dorin Ștefan ar trebui să coordoneze strategia urbanistică a întregii țări…! Felicitări, George !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.