Video – De ce am pus detectoare de Radon la #CavaleriaHub
Radonul este, după fumat, principalul responsabil pentru cancerele pulmonare. Este un gaz despre care nu ai cum să știi că există până când nu folosești niște dispozitive speciale pentru detectarea lui. Este un gaz pe care nu ai cum să il simți. Este inodor, incolor și insipid. Face parte din grupa gazelor nobile și este emanat din Pământ în permanență, din rocile care conțin Uraniu. El se acumulează în încăperi și dacă stai prea mult înăuntru, sau concentrația este prea mare, ai multe șanse să te imbolnăvești de cancer pulmonar. Radonul se strecoară în spațiile închise prin fisurile sau decupările casei.
Ca să îl detectezi trebuie să ții în casă, timp de 3 luni, niște capsule speciale care captează radiația Alfa emisă de Radon. Aceste capsule sunt analizate apoi în laboratoarele care au aparatură specială pentru detectarea Radonului. În funcție de concentrația de Radon din încăperi, specialiștii îți pot propune soluții de eliminare sau măcar de reducere a concentrației. Cea mai simplă soluție este aerisirea serioasă a camerelor sau a incintelor. Radonul nu se acumulează numai în case, ci și în orice spațiu public în care își face loc. În clase de curs, în mall-uri sau instituții publice.
Cel mai inimos colectiv din România care studiază Radonul este “Laboratorul de încercări Radon „Constantin Cosma” – LiRaCC” de la UNIVERSITATEA BABEŞ-BOLYAI, din Cluj-Napoca. România este una dintre țările europene cu cea mai mare degajare de Radon din scoarța terestră, așa că și măsurătorile din locuințe trebuie făcute mai des și mai atent. Teritoriul țării este cartat doar în proporție de 40%, în timp ce restul Europei este aproape 100%. Link Harta Radon https://remap.jrc.ec.europa.eu/Atlas.aspx?layerID=3
Vedeți în video discuția despre Radon cu Cercetător ştiinţific I / CS I Dr. Ing. Cucoş (Dinu) Alexandra, coordonatorul Laboratorului de încercări Radon „Constantin Cosma”:
2 Comentarii
Cu o experienta de 37 ani in exploatarea zacămintelor radioactive și supravegherea factorilor de mediu in zonele limitrofe acestora apreciez în mod deosebit rezultatele obținute de colectivul Lab. Prof. C. Cosma din Cluj. Expunerea prelungita a populației la acest gaz radioactiv in concentratii
ridicate, favorizează apariția cancerului bronho.pulmonar. Acest gaz are valori crescute și în alte zone specific unor activități industriale …halde cu cenușă de la termocetrale, slamuri de la exploatarile de țiței și gaze naturale…etc. La vremea cînd acestea sau format nu se știa prea multe despre Rn. Cercetătorii Clujeni au remediat case care au folosit materiale de construcție provenite din aceste zone.
Dar radioactivitatea acestora nu trebuie să creeze panică și nici să sperie populația , ea nefiind exagerat de crescută. Nu poate fi însă nici spălată cu furtunul.
De aceea se impune cu necesitate sprijinirea și continuarea activității acestui colectiv pentru ași realiza scopul propus. Merită aprecieri și felicitări!
Multumim pentru apreciere, stimate D-le Ovidiu Banciu!
Conteaza pentru noi opinia dvs.