Video – CUM SE TAIE PIATRA
Îmi doream de vreo doi ani să văd locul în care au fost făcute treptele și pavajul din piatră naturală ale Casei Buhnici. Știam că Agricin este o companie românească care face minuni cu piatra. Voiam să văd ce alte produse mai au, dar mai ales cum le fac, ce specialiști au, ce mașinării sunt cele care pot face așa ceva?
M-a primit Eleonora, managerul Agricin care mi-a spus că acum sunt gata de vizită. Au un showroom aparte, unde este pus în valoare tot ce pot face ei mai deosebit. Au un concept cu ambiente cu produse de piatră naturală foarte spectaculoase. Este vorba despre măiestrie și inovație, combinate cu artă. Eleonora mi l-a prezentat pe domnul Nicu, omul de bază al companiei în producția de piatră naturală, care m-a dus într-un tur al fabricii. L-am întâlnit în depozitul de piatră, plin cu sute de lastre din peste 120 de tipuri, care de care mai interesante. Lastra este de fapt o foaie brută de piatră de maximum 6 metri pătrați.
Lastrele alese pentru prelucrare pleacă din depozit către fabrică cu o macara specială, la mașinăriile care taie, șlefuiesc sau le ornează.
Am văzut cum se șlefuiesc simplu canturile pieselor de piatră, dar și cum se șlefuiesc tip “baston”, adică rotund. O mașină buciardează, fiamează sau sablează. Alta taie cu jet de apă cu pulberi în blaturile de bucătărie, alta este specializată în canturi pentru serii mari sau alta este specializată în tăieri liniare. Dar “regina fabricii” este o mașină modernă, în 5 axe care poate să scaneze un model și să îl facă singură din piatră. Poate fi programată integral și își schimbă singură sculele de tăiere. Dacă aveam timp, putea sa îi facă și o statuie domnului Nicu.
Toate resturile de piatră sunt refolosite, sau în cel mai rău caz măcinate și din ele se face mozaic. Să știți că în secție este surprinzător de curat pentru că este montat un filtru de aer care absoarbe pulberea de piatră, dar și o instalație de decantare pentru apa pe care o folosesc la tăiere.