Video – CUM SĂ RESPIRI AER BUN

Respirăm în medie 20 de metri cubi de aer într-o zi, sau 6,5 litri pe minut. Unele studii au ajuns la concluzia că pentru un sânge bun, trebuie să respirăm aer bun. Dar de cele mai multe ori, aerul din casa noastră este mult mai poluat decât cel din exterior.

Ce facem în cazul asta? Desigur, trebuie să aerisim. Dar aerisitul în timpul iernii vine cu dezavantaje: iese aerul încălzit și intră aer rece care din  nou trebuie încălzit, iar pe acolo pe unde intră aerul rece, se condensează umezeala și apare mucegai. Vara, este invers: iese aerul răcit și intră un aer pe care trebuie să îl răcești. Toate încălzirile și răcirile sunt pe banii tăi. Așa că sistemele de ventilație au devenit mai populare.

Am studiat pentru casebune.ro un sistem de ventilație cu recuperare de căldură pe care îl poți monta și la o locuință renovată și chiar într-un apartament de bloc. Desigur, un sistem de ventilație centralizat este mereu soluția ideală. Dar ce te faci dacă nu îl poți pune? Folosești unul descentralizat. Sunt mai multe pe piață, iar noi l-am văzut pe cel de la Prana Romania.

Andrei Agafița ne-a explicat că recuperatorul lor are dublu flux, adică prin același tub, aerul dinăuntru iese, iar cel proaspăt din exterior intră. Între cele două fluxuri de aer este un recuperator de căldură care cedează temperatura aerului care iese, către aerul care intră. Un alt avantaj este acela că recuperatorul este din cupru, care transmite foarte bine temperatura dar este, în același timp, un mediu în care nu se fixează bacteriile. În fiecare cameră în care este nevoie, se poate monta un astfel de aparat.

Prana vinde mai multe aparate, dar noi am studiat Prana 150 Standard, care costă 2190 de Lei, iar Prana 150 Premium Plus costă 3390 de Lei. Premium plus are senzori de dioxid de carbon, de substanțe volatile, de umiditate, care reglează debitele de aer în funcție de valorile acestora.

Dar vedeți în video multe amănunte despre soluția de ventilație cu recuperare de căldură de la Prana.

10 Comentarii

Micu 23/12/2019 la 23:06 Reply

Super tare .Sunt perfecte pt apartamente.

Prana Romania 24/12/2019 la 08:27 Reply

Multumim CaseBune.ro pentru colaborare!
Cred ca am facut impreuna un material care o sa ajute multi oameni.

Gheorghe Radu 24/12/2019 la 14:32 Reply

Ce se intampla cand de afara bate vantul cu o viteza mare direct in el? Sau cand ninge viscolit tot direct in el?

  Prana Romania 29/12/2019 la 17:13 Reply

  Aerul iese si intra mecanic in incapere cu ajutorul celor 2 ventilatoare care regleaza debitul, iar pentru a intra in recuperaror aerul trebuie sa-si schimbe directia la un unghi de 90 de grade. Aceste aspecte fac sa nu influienteze foarte mult cum bate vantul afara.

alexandru 26/12/2019 la 01:26 Reply

Prana Romania. Cum functioneaza aparatul fara sa fie bagat in priza?

  Prana Romania 29/12/2019 la 16:21 Reply

  Salut Alex, cand aparatul nu este bagat in priza si este lasat deschis atunci funcioneaza ca o priza naturala de aer, dar fara sa recupereze caldura. Daca se inchide insa grila atunci se etanseaza si admisia si evacuarea si nu mai intra respectiv nu mai iese nimic din casa.

Adrian 30/12/2019 la 22:27 Reply

Echipamentul detecteaza si concentratia de radon?

  George Buhnici 02/01/2020 la 15:13 Reply

  La mulți ani!
  Da, detectează și Radonul.

George 29/01/2020 la 10:26 Reply

Buna ziua!un astfel de aparat ar elimina problema condensului dintr-un living care are si balconul gen open space(aprox.5mp are balconul fara usa intre balcon si sufragerie).oricat aerisesc nu reusesc sa scap de condensul care se formeaza pe geamurile balconului.multumesc!

Ionut 10/03/2020 la 00:41 Reply

Salut. Dacă achiziționez PRANA 200 C PREMIUM PLUS care are o suprafață de ventilatie de 120 mp, iar casa mea are 100 mp, poate ventilat toată casa un singur dispozitiv? Mulțumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.