Video – CUM IZOLĂM FONIC STUDIOUL

Am adus la #CavaleriaHub încă o armă grea: omul cu vata de la Rockwool, Emilian Grigore. El știa locul pentru că atunci când avea biroul în zonă, văzuse cum a fost anvelopată casa. Dar Emilian a venit mai mult ca să ne dea sfaturi despre cum să rezolvăm problemele de sunet ale viitoarelor studiouri.

Imediat ce a sosit, a observat problemele anvelopării: scurgerile care au murdărit balconul, fisurile din tencuiala termosistemului,  consolele pentru aerul condiționat, dar mai ales problemele soclului cu vată bazaltică plin de apă în partea de jos, atunci când plouă sau când se topește zăpada.

Totuși vata bazaltică de pe fațadă aduce un mare avantaj fonic. Ne izolează foarte bine față de zgomotele de afară, fie trenuri, fie sirene. În primul dintre studiouri se simte imediat ecoul pentru că forma camerei este aproape pătrată, iar sunetul se reflectă din perete în perete și face un ecou foarte puternic. Emilian ne-a spus că pentru tratarea unei camere din punct de vedere fonic problemele trebuie împărțite în două categorii: absorbția sunetului interior și izolarea față de sunetele din exterior.

Pentru absorbția sunetelor interioare și eliminarea sau reducerea ecoului, este nevoie de materiale absorbante de calitate. Rockwool are o divizie care se ocupă exact de tratarea fonică a încăperilor. Sunt niște panouri speciale, numite Rockfon, foarte eficace la problemele de acustică. Un mare aport pentru absorbția sunetului îl vor aduce și decorațiunile din încăpere, materialul podelelor și chiar mobilierul.

În a doilea studio, cel în care va fi GB studio, de tip “man cave”, problemele sunt și mai multe din cauza formei tavanului și a materialelor diferite ale construcției. Este un amestec de rigips cu beton. În această încăpere am folosit pentru teste două lavalierele Sennheiser MKE-2 și un înregistrator Tascam Dr-60D.

Emilian ne-a propus pentru izolarea fonică a peretelui de studio două soluții. Amândouă sunt de tip panou, amândouă rezolvă în mare parte problemele de sunet, dar una dintre ele este mai modernă și mai economică. Este vorba de un pachet de vată presată și ambalată astfel încât ocupă doar 70% din volumul normal, ceea ce aduce avantaje la transport și la depozitare. După ce am deschis pachetul și am pus plăcile de vată bazaltică, sunetul în viitorul studio s-a îmbunătățit foarte mult.

Așa că soluția pentru acustica studioului pare să fie, în mare parte, vata bazaltică. Veți vedea, pas cu pas, tot ce vom face în studiourile noastre, dar și toate lucrările din #CavaleriaHub.

 

5 Comentarii

Vasile Carcei 10/12/2019 la 17:39 Reply

Tot respectul dar….dar….un mic sfat…
Tratamentul tuturor peretilor poate sa duca (in 99%) din cazuri la sentimentul ca vocea ta sau a a celui care iti vorbeste, sa nu ajunga “la timp” la urechile tale.
Am asistat la un astfel de experiment si am iesit repede din camera avand o senzatie foarte neplacuta.
Iddea ar fi sa reusesti sa pastrezi un echilibru intre absorbtie si difuzie…..mai ales daca vrei sa tinzi spre un sunet de calitate.
Parerea mea….
Mai multe aici:
https://www.facebook.com/vasile.carcei/posts/2372748816091736

Vasile Carcei 10/12/2019 la 19:51 Reply

Echilibrul intre absorbtie si difuzie, precum si masuratorile aferente sunt rezolvarea problemei.
In nici un caz absorbtie totala pe pereti….
https://www.customaudioprojects.com/binary-amplitude-diffusers
https://www.customaudioprojects.com/

Toma Daniel 10/12/2019 la 21:31 Reply

Salut , George
Vreau sa colaboram , am lucrat câțiva ani străinătate și acum vreau sa lucrez in România . Am 27 de ani ,locuiesc in buc și sunt in Handyman in domeniul construcțiilor . Îmi place in mod deosebit sa lucrez cu gips carton și sa fac tavane casetate . Am un set de scule makita cu acumulatori ce sant gata de treaba !
Aștept un semn pe e-mail
#facemcasebune

Sorin 17/12/2019 la 08:29 Reply

George, iti vorbeste un audiofil, Vasile zice foarte bine ce zice mai sus. Ce-i prea mult strica, echilibrul intre absorbtie si difuzie e calea de aur, valabil in orice studio care se respecta sau camera in care vrei sa sune muzica bine.

George 30/01/2020 la 13:50 Reply

Buna George. Urmaresc cu mare interes articolele casebune.ro si multumesc tie si echipei tale pentru lucrul minunat pe care-l faceti. Am o nelamurire in ceea ce priveste instalarea vatei bazaltice Acoustic Extra pentru izolare fonica in special: in afara de montarea acesteia in pereti de rigips se poate monta pe pereti din caramida tencuiti, cu ajutorul vreunui tip de adeziv si cu dibluri ca si cele identice folosite la montarea polistirenului? Vreau sa-mi izolez fonic peretii comuni cu apartamentele vecinilor pt a nu-i mai auzi dar si plafonul. Multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*