Video – CUM FACI MANSARDA CA LA CARTE

Povestea izolației de la mansardă a pornit de la curiozitatea arhitectului Sergiu Petrea. A venit într-o zi la #CavaleriaHub ca să afle ce este sub stratul de rigips care îmbrăca tavanul mansardei. A dat o gaură și am avut prima surpriză. Dedesubt, până la astereală, nu era nimic. În a doua gaură, a găsit câteva piese de vată de sticlă cu cu folie se aluminiu, dar montate incorect. Am hotărât să scoatem tot până la căpriori și astereală și să refacem mansarda ca la carte.

L-am chemat în ajutor pe Emilian Grigore, “Omul cu Vata” de la Rockwool, ca să ne arate cum facem termoizolația corect. Vata trebuie să intre perfect  între căpriori și să nu lase nici un loc în care aerul să se poată mișca. Orice spațiu creează o punte termică prin care circulă căldura. Vara de la exterior la interior iar iarna de la interior la exterior. Dar acest strat de vată dintre căpriori nu este suficient. Trebuie izolați și căpriorii. Noi am pus sub căpriori un strat de vată bazaltică de 15 cm. După ce am așezat vata și profilele, am pus o folie barieră de vapori care trebuie să fie absolut etanșă, lipita cu bandă adezivă la îmbinări, iar priderea pe perete trebuie făcută cu un adeziv special. Înainte de placarea cu gips-carton, folia trebuie verificată să nu aibă nici măcar o ciupitură. Cele pe care le-am gasit, le-am acoperit cu bandă adezivă. Găurile în membrană pe care le fac șuruburile pentru prinderea gips-cartonului sunt considerate etanșe, deci nu e o problemă. Trebuie să știți ca fiecare producător are soluții pentru placări de mansarde, care vin cu materiale dedicate și cu instrucțiuni precise. În mare, sunt asemănătoare, dar trebuie neapărat să țineți cont de instrucțiuni.

Arhitectul Sergiu Petrea ne-a facut și niște schițe cu instrucțiuni pentru instalare, pe care vi le dăm și vouă.

În câteva zile mansarda noastră, făcută ca la carte, a fost gata.

13 Comentarii

Adrian 01/01/2020 la 20:08 Reply

Salut
De curând m-am apucat si am izolat un acoperiș de aproximativ 80 m2 cu vată minerală de sticla cu aluminiu, acoperișul fiind din tablă zincata faltuita am montat vata cu partea cu aluminiu inspre tablă, grosime vată 100 mm. Vreau sa mentionez ca nu am folosit nici un fel de folie pt bariera de vapori.
Vreau sa imi spuneti va rog daca am procedat corect, daca nu, ce ar trebui să fac pt a remedia problema, menționează că lucrarea nu este gata încă.
Mulțumesc!

  George Buhnici 02/01/2020 la 15:13 Reply

  La multi ani!
  Este posibil să fie greșit.
  Noi îți recomandăm să vorbesti cu un specialist de încredere și să te documentezi serios.
  Până atunci, vezi în articol schițele arhitectului.
  Mult succes!

Serbu Paul 02/01/2020 la 16:09 Reply

Buna
Va rog sa ma ajutati si pe mine cu o problema.
Casa este pe un sigur nivel. Peste nivel este o placa de beton si dupa acoperisi care nu va fi locuit.
Care este solutia cea mai buna pentru izolatie:
1. Sub placa
2. Peste placa
3. Acoperis
Multumesc mult
Serbu Paul

  Sebastian 27/04/2020 la 00:21 Reply

  Izolatia corecta se face peste placa dar si la acoperis in cazul dumneavoastra. Varianta mai ieftina, dar nu si recomandata este izolatia sub placa si atat.

Florin 03/01/2020 la 20:38 Reply

Am închis balconul de curând cu termopan, în stanga si dreapta sunt pereti despărțitori balcoanele vecinilor, care nu sunt inchise, peretii sînt din fibra de sticla intre pereti a fost gol unde am izolat cu vata bazaltica ISOVER de 10cm, a intrat la fix. Apoi am pus folie de aluminiu cu bule, la îmbinări am lipit-o cu scoci de aluminiu, profile de rigips de 5cm, vata de sticla cu aluminiu, ISOVER de 5 cm apoi rigips. Cred ca folia cu bule nu mai trebuia pusă, că-mi face igrasie pe tavan, sau trebuie sa izolez si tavanul !? Multumesc!

  Sebastian 27/04/2020 la 00:24 Reply

  Izolatia impotriva barierei de vapori trebuia facuta astfel incat sa urce folia 10 cm si pe tavan. Altfel, vaporii vor trece pe la imbinarea dintre perete si tavan

Ardelean Teofil 29/01/2020 la 12:51 Reply

Buna ziua,

Ce parere aveti despre folia refelctiva de la IsolAir Thermo https://isolairthermo.eu/
Sa i-l folosesc dupa vata sau celuloza cand izolez mansarda

Multumesc de sfat

Seitan Adrian 15/02/2020 la 19:02 Reply

Salut,
Izolarea corecta a unei case fara mansarda ? Este casa cu pod nelocuibil. Care este sistemul cel corect sau ce sistem sa alegem ? Eu vreau sa incep constructia unei case dar nu este cu mansarda si as vrea sa aleg solutia cea mai buna dar …
Multumesc

  Sebastian 27/04/2020 la 00:27 Reply

  Se izoleaza peste tavan dar si acoperisul, astfel incat sa formati un triunghi

Emanuel 20/03/2020 la 10:41 Reply

Buna ziua! Am izolat mansarda cu spuma poliuretanica cu celula deschisa, mai este necesas sa montez si folia bariera de vapori? Multumesc!

  Sebastian 27/04/2020 la 00:36 Reply

  Cel mai bine este sa Verificati cu producatorul celulei. Mansarda din lemn nu se izoleaza cu acea spuma, ci doar la casele pe structura metalica, dar la noi banul trebuie sa fie primit de la oricine. La mansarda din lemn, izolatia cu spuma nu se face din mai multe considerente. In primul rand, lemnul are nevoie de un spatiu de cca 5 cm pana la izolatie ptr a circula aerul si a evita deteriorarea acestuia. Spuma fiind stropita direct pe lemn, se anuleaza circularea corecta a aerului/ ventilatia dintre asteriala si izolație.

   Vlad 11/08/2020 la 16:12 Reply

   Buna,
   Nu inteleg de ce in Romania, toata lumea este expert in orice. In primul rand spuma poliuretanica cu celule deschise contine 99% aer, si 1% materie solida, si este permeabila la vapori, adica respira. Se foloseste corect aplicata direct pe lemn, de peste 30 de ani in alte tari, continente. Romanii intotdeauna au o parere despre orice fara a verifica. Ai spus bine doar prima parte, “Verificati cu producatorul”, dar daca acel producator nu va informeaza corect, schimbati-l. Exista si producatori profesionisti care ofera detalii tehnice complete si corecte.

Marius 08/05/2020 la 01:16 Reply

Buna,
cum se izoleaza un acoperis care nu are scandura pe capriori, si nici folie perspiranta? Deci din interiorul podului se vede tigla. Se poate pune direct vata bazaltica intre capriori, in contact cu tigla? Sau trebuie sa pun folie intre vata si tigla, prinsa cumva intre doi capriori?
Multumesc anticipat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*