Video – Cum faci curent alternativ 🔌 din curent continuu ☀

Aparatul care transformă la #CavaleriaHub curentul continuu de la panourile fotovoltaice în curent alternativ pentru consum este un inverter – charger de 5000VA Multiplus II, Victron Energy. L-am rugat pe Cornel Eftenoiu, de la Darcom Energy să ne spună cum funcționează și ce poate face.

Practic, invertorul leagă partea de curent continuu a bateriilor cu partea de curent alternativ a instalației. Pentru curentul alternativ are o intrare și 2 ieșiri separate, programabile. De exemplu pe prima ieșire putem lega consumatorii din casă, în timp ce pe a doua ieșire poate fi legată o rezistență a unui boiler astfel încât, atunci când panourilor fotovoltaice produc în exces, energia va încălzi apa. O altă ipoteză este aceea să legăm casa pe prima ieșire iar pe a doua să legăm consumatori care nu sunt critici. În acest caz, dacă pică legătura la rețea, ieșirea a doua este tăiată și rămân alimentați doar consumatorii esențiali. Invertorul are două relee, așa cum au multe echipamente de la Victron, care pot fi programate să acționeze în funcție de parametrii pe care îi stabilim. Din construcție are un senzor de temperatură care măsoară temperatura bateriilor, dar și un senzor de curent care este foarte util când anumiți consumatori sunt montați înaintea invertorului și care pot fi alimentați direct cu curent continuu, fără să mai fie nevoie de transformare în curent alternativ.

Am aflat de la Cornel că tehnologia Victron se bazează pe transformatoare toroidale și de aceea greutatea unui singur invertor este de 35 de kg. Acest tip de invertor de la Victron poate fi folosit și în industrie, acolo unde puterile de lucru sunt mari. Pot fi montate până la 6 echipamente pe o fază în serie și în paralel și pot rezulta ori sisteme monofazate cu spor de putere, ori sisteme trifazate.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.