Video – CUM AUTOMATIZEZI GRĂDINA

Este aproape gata una dintre lucrările pe care am putut să le facem in perioada asta la #CavaleriaHub. Automatizarea grădinii. Dar nu am făcut-o singuri, ci cu ajutorul lui Vasile Câmpeanu, grădinarul în care avem încredere. Trebuie automatizată ca să nu îi purtăm noi de grijă tot timpul. Senzorii îi vor spune când sa pornească stropirea și când să o oprească.

Practic, apa este distribuită prin 4 robineți acționați electric către 4 zone ale grădinii, de către un modul de comandă. Una din zone stropește gazonul cu aspersoare, alta arbuștii si iedera prin picurare și așa mai departe. Se udă separat pentru că plante diferite au necesar de apă diferit, sunt expuse diferit la soare și sunt plantate în diferite substraturi de pământ.

Modulul de comandă primește informații despre umiditatea din sol de la un dispozitiv special și în funcție de acestea, deschide sau închide robineții. Un alt senzor, de precipitații, îi spune modulului de comandă dacă plouă sau nu. Dacă plouă, normal că nu va porni irigarea. Senzorul de ploaie se bazează pe o tehnologie foarte simplă dar eficientă: o capsulă cu rondele de carton care se umflă la apă. În momentul când s-au umezit mai tare, ele apasă un contact care oprește stropirea. Când cartoanele se usucă, contactul revine la normal, iar când senzorul de umezeală din sol simte că pământul e uscat dă semnal pentru stropire. La modulul de comandă este conectat și apometrul irigațiilor care comunică ce cantitate de apă trece prin instalație.

Modulul de comandă nu are niciun buton pentru că poate fi controlat foarte simplu cu o aplicație.

În plus, Vasile Câmpeanu a desființat cișmeaua cea veche și a instalat în locul aceleia o priză de apă mai discretă.

Am și probat instalația, funcționează perfect.

2 Comentarii

Dan 04/12/2019 la 19:05 Reply

Ce tip de senzor de ploaie s-a folosit si cat costa?

Florin 04/12/2019 la 23:04 Reply

Salut Iulian,

Dl. Campeanu are un nr de tel? Site ceva? M-ar interesa controllerul, daca e de vanzare separat.

Mersi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.