Video – Contorul tău măsoară corect?

Povestea “electrizantă” a lui Marius Șerban a început în momentul în care a pornit propria instalație de fotovoltaice. De atunci, el a schimbat 5 contoare la poartă, iar istoria nu s-a încheiat.

Soția lui Marius s-a gândit să compare ce înregistra contorul propriu, legat la instalația cu fotovoltaice, cu ce arăta contorul de la poartă, al distribuitorului de electricitate și a observat că sunt diferențe majore. Așa că s-a gândit că e vorba de un furt de energie. Marius susține că contoarele sunt construite și reglate cam la limita legii, fără să respecte multe standarde. În plus, verificarea metrologică se face în condiții de laborator, mult mai blânde decât cele din teren. Misterul s-a adâncit pe măsură ce Marius a început să investigheze de unde vine diferența. Contorul fusese nou, scos din țiplă și instalat la el. Nu a descoperit nicio diferență de clasă de precizie, nicio diferență tehnică, dar afișau diferit. În primele 58 de zile diferența era de 213 KW. Concluzia a fost că contoarele societății de electricitate înregistrează și perturbațiile din rețea, drept curent livrat și consumat. Dar perturbațiile din rețea sunt reglementate de un ordin ANRE până la 8%, iar Marius introducea în jur de 1,8%. 

Marius a scris distribuitorului despre problema cu contorul și a avut mai multe întâlniri cu ei și i-a determinat să trimită primul contor la verificare metrologică. Rezultatul expertizei a fost că acela nu corespundea. Între timp, au instalat un contor care a înregistrat corect, în limite rezonabile față de contorul din casă. 

Dar problemele lui Marius nu au luat sfârșit aici. A venit momentul să devină prosumator, așa că a depus actele pentru ATR (Aviz Tehnic de Racordare). Răspunsul pentru primul ATR, spune Marius, a încălcat toate legile și punea cele mai drastice condiții posibile. Pentru un echipament de producător de 5 KW au vrut să îi impună cele mai absurde norme. A contestat ATR-ul și până la urmă a fost nevoie de instanța superioară, ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei). 

Noul contor, de data asta de prosumator, arăta erori mai mari de 50% atât pe producție cât și pe consum. A semnalat acest lucru și i-au schimbat contorul cu unul identic. În probe, cel nou avea erori asemănătoare. Din nou a fost nevoie de intervenția ANRE, care a pornit un control. De exemplu, invertorul lui Marius poate produce doar 5 KW, dar contorul înregistrează câteodată livrarea a 6 KW în rețea.  

Marius așteaptă  acum deciziile de la ANRE, dar mai ales să primească la poartă un contor care să măsoare corect.

Vezi în video toată epopeea!

4 Comentarii

Constantin 23/10/2020 la 17:21 Reply

smartmeterul si contorul de la distribuitor masoara energia produsa si consumata in moduri diferite, de aci rezulta diferenta dintre contoare. smart meterul face suma vectoriala pe toate fazele, contorul de la distribuitor contorizeaza pe fiecare faza separat. dau un exemplu , invertorul produce 3 kw si consum in casa ai 3kw doar pe L1, smartmeterul e pe zero consum si 0 productie in retea, contorul de la distribuitor inregistreaza 2kw consum pe L1 si productie in retea pe L2 1kw si L3 tot 1kw. diferenta aia de 213 kw presupun ca e consum din retea.

Klaus Birthler 16/11/2020 la 21:34 Reply

Este deci o interpretare diferită a măsurătorilor? Ne puteți da vă rog modelul contorului?

Bene Attila 22/12/2020 la 22:15 Reply

Buna
Cum as putea lua legătura cu domni care au depistat problemele.

Dan Danciu 09/01/2023 la 09:20 Reply

Excelent reportaj! Mulțumesc
Prima informație bine documentată care am întâlnit-o

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.