Video – Chiar face vata bazaltică tot ce promite? TEST

Am primit o invitație pe care nu o putem refuza, de la Emilian Grigore, de la Rockwool. A pregătit un test complex al vatei minerale bazaltice, produsă chiar la noi, în România, lângă Ploiești. A găsit o locație interesantă, a luat toate măsurile de protecție chiar ca la carte, ba chiar mi-a dat să port o haină specială rezistentă la foc, mănuși de sudor și ochelari de protecție.

Am vrut să testăm încă o dată rezistența la foc a vatei, capacitatea ei hidrofugă (faptul că împiedică pătrunderea apei) dar și proprietatea de absorbție a sunetelor.

Pentru testul la foc, Emilian a meșterit din nou o căsuță în care am montat senzorul unui termometru profesional. Am folosit pentru test bomboane din ciocolată fină, pe care le-am pus înăuntru, să vedem dacă se topesc. Cu un arzător cu butelie, am încălzit căsuța de la exterior și am insistat la îmbinări și la muchii, zone pe care le știam mai sensibile. După vreo 10 minute de foc îndârjit, am observat că temperatura dinăuntru abia a crescut cu vreun grad. Oricum, era frig serios, afară.

Când am deschis căsuța de vată, bomboanele de ciocolată erau neatinse, la fel cum le-am lăsat. Concluzia este că 10 cm de vată bazaltică izolează termic foarte bine. Așa că am trecut la următorul experiment.

Am luat o altă căsuță, din cele 4 pregătite de Emilian și am pus o lumânare aprinsă înăuntru. Am turnat apă pe căsuță ca să vedem dacă pătrunde apă care să stingă flacăra. Dar toate picăturile se scurgeau, nici vorbă să ajungă la lumânarea aprinsă dinăuntru. Așa că am observat că vata este hidrofobă și că putem trece la ultimul experiment al zilei. Cel cu sunetul.

Boxa pregătită de Emilian, mare cam cât un om ghemuit, a început să cânte probabil aproape de maximum. Nu ne mai auzeam, iar aparatul de măsurat zgomotul arăta peste 100 de decibeli. Când am pus peste boxă un fel de cutie din vată, s-a făcut aproape liniște. Experimentul ăsta chiar a arătat cât de bine reține vata bazaltică sunetul.

Dar vezi în video cum am făcut toate experimentele!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*