Video – CEL MAI ÎNALT BLOC DIN ROMÂNIA

Am fost pe cel mai înalt bloc de locuințe din Romania. Sau pe cea mai înaltă clădire din Cluj. Este vorba de proiectul West City Tower. Are 25 de etaje și -cum ar zice alți jurnaliști- “străjuiește” intrarea în Cluj dinspre Florești. A fost proiectat de Scripcariu Birou de Arhitectură, din Cluj.

Și de data asta, tot Emilian Grigore -omul cu vata- de la Rockwool ne-a ajutat să intrăm. Am discutat cu el la 100 de metri altitudine, pe acoperișul turnului de apartamente, despre soluția de anvelopare.

Primul contact dintre constructorii turnului și Rockwool a fost anul trecut în primăvară, când au discutat despre un termosistem care să facă față vara, la 35 de grade, dar și iarna la -25 de grade. În plus, toată anveloparea trebuia să reziste și vânturilor, care, la 100 de metri înălțime sunt, de multe ori, mai violente decât la sol. Au ajuns la soluția de termosistem complet cu Frontrock Max Plus de la Rockwool, pe zidărie din blocuri ceramice de 29 cm, cu sistem permeabil la vapori Red Art la exterior.

Ce e drept, priveliștea de la etajul 26 este absolut fabuloasă și multe apartamente vor avea parte de o vedere excepțională. Un mare avantaj al vatei bazaltice este acela că nu arde iar la clădiri mai înalte de 28 de metri este chiar obligatorie anveloparea cu materiale ignifuge. Tocmai de aceea, un incendiu la o astfel de clădire nu se poate propaga prin termosistem.

Montajul vatei bazaltice la o clădire atât de înaltă este altă poveste interesantă. Plăcile de vată sunt mai întâi lipite cu adeziv, apoi prinse în dibluri speciale cu o rozetă de 6 cm. Pentru că forțele de smulgere sunt mai mari către vârf, numărul de dibluri pe fiecare placă trebuie să crească odată cu înălțimea. Așa că numărul total de dibluri ajunge la peste 10 mii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*