Video – CEA MAI VECHE LOCUINȚĂ DIN BUCUREȘTI

Ce confort aveau bucureștenii acum 250 de ani? Cum erau construite casele? Cine le construia? Cât au evoluat standardele de construcție în 250 de ani?

Am fost împreună cu arhitectul Sergiu Petrea să vizităm și să studiem puțin cea mai veche locuință din București, casa “Melik”, care acum adăpostește Muzeul „Theodor Pallady” al M.N.A.R.. A fost construită în 1760, la marginea de atunci a Bucureștiului pentru un spătar al cărui nume nu s-a păstrat din cauza schimbărilor dese de dregători din perioada fanariotă. Arhitectura era inspirată din casele boierești ale timpului, construită de meșteri cu experiență dar fără multă carte. Până în 1822 casa nu a fost legată la vreo rețea de apă. De aceea, îmbăierea sau spălatul rufelor folosea apa de la vreo fântână din apropiere. Când a fost legata la apă, casa a fost extinsă cu o cameră de baie și cu o spălătorie. De remarcat relația casei cu curtea din cerdac, pereții foarte groși, dar și izolația termică modestă din acele timpuri.

După ce a ars în 1913, casa a rămas mult timp în paragină. Abia la sfărșitul anilor 60, ca să devină muzeu, a fost renovată atent de către autorități. Atunci au fost adăugate arcadele interioare, a fost construită scara interioară, au apărut tâmplăriile și ornamentele de stejar, a fost operaționalizat parterul care fusese pivniță, spălătorie și bucatărie de vară. Tot atunci a fost închis și cerdacul cu ferestre de sticlă și închidere de tip ghilotină.

Doamna Mihaela Murelatos, muzeograf la muzeul “Theodor Pallady”, ne-a spus dramatica poveste a casei Melik.

1 Comentarii

Bianca 07/07/2020 la 12:48 Reply

Felicitări! Sper sa continuati aceste incursiuni fascinante in istoria atat de ofertanta a Bucurestilor de altadata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.