Video – #cavaleriahub negativ la Radon. Avem rezultatul

În urmă cu 4 luni am hotărât să aflăm dacă #CavaleriaHub este OK din punct de vedere al gazelor radioactive care duc la cancere. Unul dintre cei mai perfizi inamici de acest fel este Radonul, un gaz insipid, inodor, de fapt unul dintre rezultatele dezintegrării Radiului din sol. Radonul este, după fumat, principalul responsabil pentru cancerele pulmonare. Este un gaz despre care nu ai cum să știi că există până când nu folosești niște dispozitive speciale pentru detectarea lui. Este un gaz pe care nu ai cum să il simți. Face parte din grupa gazelor nobile și este emanat din Pământ în permanență, din rocile care conțin Uraniu. El se acumulează în încăperi și dacă stai prea mult înăuntru, sau concentrația este prea mare, ai multe șanse să te imbolnăvești de cancer pulmonar. Radonul se strecoară în spațiile închise prin fisurile sau decupările casei.

Așa că am luat legătura cu  Laboratorul de încercări Radon „Constantin Cosma”  – LiRaCC” de la UNIVERSITATEA BABEŞ-BOLYAI, din Cluj-Napoca, care ne-au trimis un set de senzori, pe care i-am instalat la fiecare nivel al #CavaleriaHub. Au stat acolo aproape uitați, până când Alexandra Cucoș ne-a anunțat ca au trecut 3 luni. I-am ambalat, am completat actele de identificare ale clădirii și ale încăperilor, și i-am trimis la Cluj, la analize.

După câteva zile, am primit rezultatul: foarte bun. Nivelul de Radon din #CavaleriaHub este foarte scăzut. Așa că putem lucra în continuare. Mai ales în timpurile astea.

Vezi în video procesul de prelucrare a senzorilor și cum am obținut rezultatele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.