Video – Casa eficientă energetic. SFATURILE UNUI SPECIALIST ROCKWOOL

Statul promite bani pentru creșterea eficienței energetice a imobilelor deținute de persoane fizice sau de persoane juridice. Proiectul va fi în dezbatere publică pe site-ul Ministerului până pe 27 Iunie 2020. Îl puteți consulta aici: http://www.mmediu.ro/articol/mmap-supune-dezbaterii-publice-proiectul-de-om-pentru-aprobarea-ghidului-de-finantare-a-programului-privind-efectuarea-de-lucrari-destinate-cresterii-eficientei-energetice-in-locuinte-unifamiliale-beneficiari-persoane-fizice/3302

Desigur că pentru accesarea fondurilor trebuie să îndepliniți niște condiții.

L-am invitat la noi în redacție pe Emilian Grigore, Specification Manager la ROCKWOOL, cu care să discutăm programul, dar mai ales să ne dea sfaturi despre cum poți face sau îmbunătăți termosistemul. Pe scurt, statul platește până la 15 mii de Euro dacă contribui și tu vreo 10 mii. La un calcul sumar, dacă împarți suma totală pe care a alocat-o statul la 15 mii de Euro, rezultă că poate finanța vreo 10 mii de proiecte.

Sfatul lui Emilian este să începem cu anveloparea corectă a clădirii, înainte de investițiile în surse de energie neconvenționale. Cu alte cuvinte, să reducem pierderile de energie la nivelul acoperișului sau al pereților, pentru că acestea sunt zonele critice, înainte de îmbunătățirea sistemelor de încălzire sau de răcire.

Emilian a venit cu un studiu cu vată bazaltică, despre termoizolația locuințelor, făcut la comanda Rockwool România, în toate cele 5 zone climatice ale României. Au studiat o casă neizolată pe care au aplicat diferite soluții de termosistem. Economia de energie, transformată în bani o găsiți în studiul pe care ne-au dat voie să îl publicăm.

 

 

 

 

 

3 Comentarii

Arpad Lazar 12/06/2020 la 13:31 Reply

Salutari George, super material. Aș avea totuși o întrebare, am înțeles ca acest program se aplică caselor deja existente, nu și caselor aflate în construcție. Eu am o casă în construcție și am înțeles ca în cazul meu aș putea să aplic pentru programul Casa Verde Plus, dar nu am mai auzit nimic despre acest program, mai există acest program și când o să se înceapă să fie disponibil, dacă chiar mai este acest program Casa Verde Plus. Mulțumesc mult și să mai continui cu materiale dedicate izolări și construitul Caselor Bune. Sănătate.

Adrian Mircea 12/06/2020 la 14:26 Reply

Foarte educativ articolul! Observ totusi ca nu este diferenta forte mare la costurile cu incalzirea/racirea locuintei raportate la grosimea izolatiei de la 10 cm in sus. Am invatat multe lucruri noi din canalul dvs, multumesc!

Ciprian 20/06/2020 la 18:14 Reply

Nu prea inteleg de unde diferenta din punct de vedere termic atat de mare intre caramizi GPV si Porotherm ? Nu sunt facute din acelasi material cu goluri de aer? Poate o fi o diferenta la anumite calitati intre producatori dar totusi Porotherm nu e tot un GPV ? Deci diferenta aia intre W0 si G0 , ceva nu inteleg…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*