Video – CASĂ VECHE, PROBLEME NOI

Arhitectul Sergiu Petrea a cumpărat o casă veche în București, pe care o va transforma în birou de proiectare dar și în locuință. Construcția este în zona Dudești, a fost ridicată pe la 1930 și nu se remarcă prin ceva anume. Este de tip “vagon”, așa cum erau casele în perioada interbelică și chiar după Al Doilea Război Mondial. Inițial a fost o casă familială, dar mai târziu a fost închiriată și extinsă în două etape. În timp, acolo au locuit mai multe familii în aceeași curte.

Sunt importante însă schimbările pe care va trebui să le sufere casa. După ce a cumpărat-o, Sergiu a chemat experți care să verifice soluțiile constructive și structura de rezistență. A aflat că pentru noua configurație are nevoie de consolidare. În plus, grosimea pereților actuali nu corespunde normelor actuale, că fundațiile sunt minime și vor trebui și ele consolidate. Nici tavanul, construit ca acum 100 de ani, nu poate fi păstrat pentru că nu are cum să reziste și este nevoie de o placă de beton. Încălzirea casei a fost, pe vremuri, cu sobe. În anii 90 a fost adăugată încălzire cu calorifere si centrală. Ultima zonă de extindere, dar și cea mai prost construită, cuprinde o camera, o baie și un beci. Arhitectul va încerca să păstreze cât mai mult din elementele construcției, să le reabiliteze, să le reinterpreteze și să le integreze în viitoarea clădire.

Sergiu va trebui să adecveze parterul pentru un birou modern de proiectare. Noua clădire va fi sustenabilă, performantă energetic, cu sistem de ventilație centralizat, diferențiat pentru zona de birouri dar și pentru cea de locuit, totul controlat de o automatizare destul de complexă. Dar va acționa și umbrirea, iluminatul, plus controlul accesului. Sobele, care nu au vreo valoare, vor fi demolate și va fi montată încălzire și în pardoseală, dar și în unii pereți, pentru reducerea igrasiei. Ușile vor fi restaurate și păstrate. La etaj va fi locuința minimalistă și performantă energetic a lui Sergiu. Construită din CLT și acoperiș de tip terasă.

Cel mai mare avantaj este faptul că în spatele casei este un petic de grădină de vreo 40 de metri pătrați care se va vedea dintr-o viitoare sală de ședințe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*