Video – Casa smart la CES 2021

Colegii Marian și Radu au arătat zilele astea multe dintre noutățile ediției CES online de anul acesta. CES înseamnă Consumer Electronics Show. În afară de televizoare, camere, sau gadgeturi, sunt la CES multe ustensile smart pentru casă. Haideți sa vedeți ce mi s-a părut mie mai interesant.

 

Samsung a prezentat un trio de roboți casnici care ar trebui să îți facă viața mai ușoară. Unul ar trebui să te ajute și să îți țină companie, al doilea este un metis al unui aspirator smart și al unei camere de securitate, dar cel mai interesant este al treilea. El se numește BOT HANDY și se pricepe să pună vasele murdare în mașina de spălat. Da, este cel mai complicat proces prin care vasele murdare ajung în mașina de spălat. Dar când te uiți la mâna robotică cu care prinde vesela îți dai seama de ce avans tehnologic a făcut Inteligența Artificială și te gândești că sunt multe îndeletniciri casnice la care acea mână ar fi utilă. Ar fi putut face echipă cu robotul Flippy, care făcea burgeri. Unul gătea, altul strângea vasele. Dar Flippy a fost concediat după numai o zi. Mâna cu AI de la Samsung ar putea fi folosită la călcatul rufelor. Așa că abia așteptăm să vedem ce mai aduce Samsung la CES 2022.

Poate ultimul loc în care credeam că poate fi adăugată multă inteligență era bateria chiuvetei de la bucătărieDar compania Moen a prezentat la CES 2021 o baterie pe care nu trebuie să o atingi pentru că îi dai comenzi vocale pentru pornire sau oprire, îi ceri cât de caldă să fie apa dar și cât de tare să curgă. Mai poate fi operată printr-un senzor fără atingere sau prin Aplicație. În aplicație poți să creezi scenarii de tipul *spăl legume, sau orice îți trece prin cap. Dar foarte important este că poți urmări și înțelege consumul de apă.

Roborock este o companie care a arătat la CES 2021 poate cel mai avansat aspirator robot de de piață. Se numește Roborock S7 și are un mod în care folosește tehnologia sonică, adică  3000 de  vibrații pe minut și promite să se descurce mai bine cu petele dificile de pe pardoseli tari. Aspiratorul recunoaște singur suprafețele, așa că folosește unelte potrivite pentru parchet, covoare sau piatră. Se mișcă prin casă și își face harta cu ajutorul unui scanner LIDAR, iar când se încarcă cu murdărie, aspiratorul merge la docul său și o descarcă. Evident că îl poți controla și cu Alexa și cu Google Assistant.Va fi de vânzare prin Martie, la prețul de vreo 650 de dolari, dar docul de descărcare va fi disponibil abia în Iunie. Așa că până atunci ar trebui să îl descarci cu mâna.

Acum un aparat pentru mai la vară. Aparatele de cafea cu capsule sunt comune, dar aparatele de înghețată cu capsule abia acum apar. ColdSnap a arătat la CES un aparat asemănător cu cele de cafea, dar în care bagi capsule pe care nu le încălzește, ci le răcește în maximum un minut și jumătate. Și gata înghețata despre care se spune că e destul de reușită. Noi nu am gustat-o. Poți să cumperi capsule cu multe arome sau chiar smoothies. Avantajele capsulelor sunt că nu trebuie păstrate la frigider și că după ce ai făcut înghețata nu trebuie să speli mașinăria. Când va ieși la vânzare, mașinile profesionale vor fi cam 1000 de dolari, dar cele pentru casă ar putea fi mai accesibile. Capsulele vor fi 2 dolari si 99 fiecare.

Acum sa vedem cea mai smart cadă de fițe pe care am văzut-o vreodată. A fost prezentată la CES 2021 de compania americană Kohler. Poți pregăti baia în această cadă cu aplicația sau cu comenzi vocale. În funcție de ce model alegi, poți să modifici lumina ambientală din jurul căzii, sau chiar să adaugi abur. Poți să alegi să se umple până la un anumit nivel, cu o anumită temperatură, apoi să continue umplerea după ce ai intrat, dar cu altă temperatură. Sau poți să pornești un dispozitiv de aromaterapie cu Amazon Alexa sau Google Assistant. Dacă vrei baia asta, să știi că nu e ieftină. Modelul la care reglezi nivelul apei și temperatura costă cam 8700 de dolari, iar modelul care are și abur și aromaterapie costă aproape 11 mii de dolari. Noroc că va apărea abia în Iulie, așa ca avem timp să strângem bani. Dar modelul care are și rigolă la bază costă aproape 16 mii dar e OK. Va ieși pe piață în Octombrie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.