Video – Casa Pasivă UPB trece pe KNX

Laurențiu Cojocaru de la Green Electric City a vrut să ne arate ultima lucrare în care este implicat. O lucrare de modernizare a unei case pasive, construită chiar în curtea Universității Politehnice București. Clădirea este mai veche, de prin 2008, și după atâția ani, i-a venit rândul să fie modernizată. Când am ajuns acolo, echipa Green Electric City lucra de zor, ca să înlocuiască partea electrică și de senzori cu sistemul KNX.

Domnul profesor Vladimir Tansiev de la Facultatea de Energetică ne-a spus povestea acestei case pasive – laborator, construită în anii de după aderarea Romaniei la Uniunea Europeană. Sistemul de încălzire și răcire cu surse neconvenționale din casa EST, cea pe care am vizitat-o noi, are un puț Canadian, un recuperator aer-aer care, împreună cu o rezistență electrică aduc temperatura pe timp de iarnă la 31 de grade Celsis.

Casa are izolație termică de 30 de cm, iar această grosime asigură confort termic pe tot parcursul anului. Casa are instalat un sistem de monitorizare a parametrilor electrici, termici și de confort, pe arhitectura IOT (Internet Of Things). Un sistem de fotovoltaice înmagazinează energia în baterii, iar surplusul îl varsă în rețeaua Politehnicii.

Vezi în video amănunte despre Casa Pasivă UPB, dar și felul cum va fi folosită, de la Gabriela Sava, Vladimir Tanasiev și de la Laurențiu Cojocaru.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.