Video – VEZI ASTA ÎNAINTE SĂ CERI FOTOVOLTAICE GRATIS
Prevăd deja niște probleme ale “Programului Național Casa Verde Fotovoltaice” care, la această ora, nu a pornit, dar cu anunțul de astăzi este cu un pas mai aproape de start. Săptămâna viitoare vor trebui semnate contractele între instalatorii validați și Administrația Fondului de Mediu.
Cred că Programul este foarte important și trebuie să meargă înainte indiferent de cine este sau va veni la guvernare. De aceea, vă arăt problemele de acum, ca să știți ce întrebări să puneți și de unde să vă informați.
Prima problemă a programului va fi aglomerația
Procedura Programlui pare simplă. Te gândesti că gata, mergi la un instalator și îi spui că vrei să pui panouri fotovoltaice pe casă. Unii au liste cu mii de oameni, iar alte companii refuză să facă liste. Cei cu liste probabil că vor subcontracta lucrarile altor firme, care nu sunt atât de ocupate. Sfatul meu este să nu te inscrii pe nicio listă, ci să găsești un instalator care sa te programeze într-o dată anume. Este înțelept să ne ferim de firmele care fac liste mari. Mai bine află câți sunt înscriși pe listă, câte echipe au . Daca plecăm de la premiza realistă că o echipă poate monta un sistem pe zi sau maximum două, poți, cu un calcul simplu, să estimezi ziua în care ar putea să iți sune la poartă. Deci ferește-te de firmele mici care fac liste mari. Dar instalatorii serioși, firme mari, sunt deja asaltate de comenzi pentru lucrări. Nu neapărat de la cetățeni particulari, ci de la companii care au înțeles utilitatea fotovoltaicelor.
Dar în piață nu există atâția specialiști care să rezolve atât de multe lucrări într-un timp rezonabil. Așa că vor trebui convertiți mulți ingineri din domenii conexe în “specialiști în fotovoltaice”.Firmele mari si-au facut deja stocuri și au atras destui specialiști dar nu vor fi suficienți pentru că și o astfel de avalanșă de cereri va fi imposibil de onorat într-un timp rezonabil.
Dar o probelmă și mai mare este finanțarea
Când lucrezi cu statul, decontarea are loc la închiderea lucrării. Statul promite că va plăti la timp, dar nu garantează nimeni. Daca validarea firmelor de instalatori a durat atât de mult, ne putem închipui cât va dura procesarea plăților. Companiile de instalații vor încasa de la tine 2000 de lei, apoi vor aștepta restul, de până la 23.500de lei, de la stat. Costul este valabil la o lucrare pentru un prosumator, cu un kit de 3 kW și invertor.
Dar în timpul dintre plata ta și rambursarea de la stat, companiile de instalații vor trebui să suporte singure aceste costuri. Pentru că producătorii de subansambluri (cabluri, invertoare, panouri) vor banii în 30, maximum 60 de zile. Cu alte cuvinte, instalatorii validați vor plati din banii lor toate piesele și manopera. Dar câți își vor permite astfel de cheltuieli? Prea puțini. Enel, de exemplu va finanța sute sau chiar mii de instalări până cănd va primi banii de la stat. Deci trebuie să blocheze mulți bani.
Pentru firmele medii situatia va fi și mai grea. Băncile abia dacă deschid linii de creditare între 80.000 și maximum 200.000 de Euro care să acopere aceste servicii. Daca o instalare costa 5 mii de Euro, 16 instalări costă 80000 euro.
Dar cineva trebuie să vina cu banii aceștia ca să pună sistemul în mișcare. De aceea cred că o bancă mare trebuie sa fie prima care să facă acest pas și să unga acest mecanism.
Sunt sigur că acest proiect este mai mult decât un business, este viitorul. Și de aceea trebuie susținut.
15 Comentarii
prea multe fotovoltanice in retea nu e ok
de ce?
centralele nucleare(neflexibile) asigura varful de jos de consum din timpul zilei (adica nu poate da in retea X gigawati daca nu se consuma toti)
diferenta care se consuma peste acel minim si care este fluctuant si creste pe seara este asigurat de centralele flexibile (hidro, carbune)
acum daca exista din ce in ce mai multe fotovoltanice acel minim X scade si se pune mare presiune pe centralele flexibile care trebuie sa produca mai mult
sunt niste idei de baterii… pe munte urcata apa dintr-un rezervor de jos ziua din fotovoltanice si noaptea data jos apa care actioneaza o turbina, si inca multe idei…
eolienele erau o idee dar polueaza fonic
cel mai interesant e ca unii au descoperit o metoda sa faca panourile cu eficienta de pana la 80%!!! dar e cercetare probabil in 5-10ani…
cu 90% eficienta, o masina ar merge fara baterie cu 50km/h cand e senin afara
Am o intrebare: daca sunt intr-o zona cu mai putin soare (ex. judetele de munte). Este normal ca firma de instalare sa imi perceapa o suma mai mare de bani (ex. 4500 de lei), motivand lipsa radiatie solare optime ?
Mersi.
Salut , George și echipa , vreau sa întreb dacă eu mi-aș pune panouri pe bani mei as putea deveni mai apoi prosumator ? Și cum ar trebui sa procedez
Multumim de informati!
Panou fotovoltaic EGINGPV EG-310M60-C
Panou fotovoltaic EGINGPV EG-310M60-C 23 buc 37,95 Invertor ABB TRIO 7,5 OUTD-S 1 buc sunt ok sau ar trebui sa caut altceva
Bună seara
Nu vreau sa devin prosumator,dar va zic la toți din propria experiență,mergeți pe panourile CanadianSolar,de la Alaska Solar,sunt foarte bune,le folosesc de 4 ani, fără nici un fel de problemă.
Salut George.
Intenționez să mă înscriu în program însă nu stiu exact daca sunt eligibil in cazul in care am achiziționat casa prin credit ipotecar. Mulțumesc.
Ne puteți da 3 exemple de marci de panouri fotovoltaice și de alte echipamente, pentru a nu primi țeapă ?
Salut.Am și eu câteva întrebări:
1. Cât plătește electrica pe KW?Ex eu plătesc 63 de bani pe KW cu toate taxele aferente.Cat îmi dă electrica pe KW și ce taxe se mai adauga?
2.Care sunt invertoarele acreditate de ANRE?Producători și putere?
3.Iti dau voie în program să-ți montezi sistem cu baterii acumulatori,și dacă nu de ce?
4.E legal că firmele agreate să-ți ceară bani sub diferite forme pentru înscrierea în program?
5.Ce beneficii ai din partea furnizorului de electricitate,atunci când consumi din rețeaua lor?
6.Daca consumi zilnic peste 15KW rentează să-ți pui panourile cele mai ieftine ex cele de 3,4KW?
7.Ce obligații ai in acei 6 ani,și ce se întâmplă dacă nu se respectă acele obligații?
Sper sa primesc răspunsuri deoarece nu văd nici un răspuns la nimeni!
Sper sa nu fie o alta iscoada a statului român să facă dosuri mari de pe acoperișurile cetățenilor!
Salut! As dori sa te rog sa imi zici si mie care ar fi instalatorul de fotovoltaice autorizat pt acest proiect in jud Gorj. Pt ca nu doresc sa iau vreo țeapă.
Multumesc!
Buna seara,
Cu cat cumpara si cu cat vinde Enel 1 Kw?
Este adevarat ca sistemul nu permite sisteme de acumulare, chiar daca sunt suportate exclusiv de client?
Cu stima,
Liviu B
Salut!
Vezi asta https://casebune.ro/video-q-a-fotovoltaice/ si asta https://casebune.ro/2311-2/
Mult succes!
In primul rand ar trebui sa se schimbe sistemul de primire si redarea curentului în sistem. Produs este de 20 bani si consumat 60 bani,astfel ca ce se produce vara sa ai posibilitatea de a consuma iarna, astfel iti poti ameliora mai repede banii.
M-am inscris ca si instalator initial, dar nu m-am mai dus sa semnez contractul desi fusesem validat. Problemele sunt reale – finantarea, faptul ca statul iti plateste cine-stie-cand si eram sigur ca vor fi probleme inca de la introducerea beneficiarilor. Ceea ce s-a si intamplat.
O babilonie completa, unii au luat bani pentru CONSULTANTA – ceea ce e corect, daca vrei sa te invat cum sa iti faci dosarul, plateste-ma – dar din pacate nu exista finalitate, deci…scandal! Altii am inteles ca au cerut taxa pentru a te inscribe in lista lor pe o pozitie mai buna … nebunie curata!
Salut,
1) programul este dupa parerea mea o afacere pt companiile de electricitate, le vinzi kw cu un pret mic si il cumperi cu un pret mare.
2) fara acel aviz de la compania de electricitate nu poti beneficia de acest program cu panouri fotovoltaice
3) in toata tara persoanele ca au construit, au facut si extindere de retea pe banii lor si asa au facut investitii cica companiile de electricitate alegandu-se cu o infrastructura pe o lege proasta, facuta cu dedicatie in folosul lor
4) am 500 m pana la punctul de transformare unde nici acolo nu ma pot lega pt ca sunt destui consumatori si e si privat pana intra in proprietatea Enel, nu pot da in retea, deci nu pot obtine avizul cerut, iar daca duc un cablu de dat in retea, e acelasi lucru cu bransarea.
5)in program scrie distanta tre sa fie pana in 2 km, aici nu vine in ajutorul celor izolati, interesul fiind pt compania de electricitate de a da in retea
( intai interesele si apoi omul jupuit )
6) sa nu crede-ti ca stau pe un varf de munte, casa este situata pe o strada in oras Bacau, zona in dezvoltare, cereri am facut la primarie din 2009 pana in 2016, apoi satul nu am mai facut, voi opta pt off grid
7) dupa legile lor sunt in imposibilitate de a ma racorda, exista o lege ANRE care zice cei (persoane fizice) care au peste 100 m , extinderea de retea treb facuta de compania de electricitate si autoritatile locale
Iar cei de la primarie zic construiti voi si in subconstientul lor ca tot voi o sa le face-ti, iar cei de la electrica te puna sa faci o cerere ca renunti la optiunea asta de a-ti aduce institutile abilitate utilitatile la poarta.
………………………..
Multumesc
.