UNDE DISPARE GAZONUL TĂIAT

Ați văzut, sper, prima mea experiență cu un robotul de tuns iarba Ambrogio L30. A fost destul de complicată, mai ales din cauză că la #casabuhnici, curtea este ceva mai complexă. Cel puțin așa susține Catalin Sasu, reprezentantul companiei care vinde roboții de tuns iarba. Acum pe cine să dau vina? I-am rugat, atunci când făceam planuri și pe arhitecți și pe peisagiști să conceapă o curte care să fie întreținută și cu roboți. Pare că nu le-a ieșit. Iar eu am fost nevoit să schimb robotul. Am acum un nou robot cu care, de vreo 3 luni, încercăm să conviețuim. Producătorul italian l-a numit Ambrogio 4.0 Basic.

 

Dar roboții rezolvă numai 90 la sută din ce mi-ar trebui mie. Asta înseamnă că tunde majoritatea gazonului, iar curtea arată acum destul de bine. În unele locuri nu are cum să ajungă: colțuri de 90 de grade și zona de contact dintre alei și gazon. L-am setat la început să tundă la 6 cm, apoi am scăzut la 5cm și aceasta pare să fie înălțimea perfectă pentru gazon. Parcă s-a și îndesit. Oricum, pot regla înălțimea de tăiere între 2 și 6,5 cm.

Avantajele unui robot de tuns gazonul sunt multe. Nu trebuie să mai arunci iarba pe care o tai, economisești mult timp și ai gazon proaspăt tuns în fiecare zi. De când nu mai trebuie să tund iarba, eu am economisit în 3 luni 60 de ore. În plus, gazonul crește mai aerisit, mai des, nu cresc buruieni iar rădăcina lui devine mai puternică.

Pentru că la fiecare trecere taie câte 2-3 mm din vârful ierbii, resturile nu mai trebuie strânse și cad pe sol. Acolo, apa din compoziția lor intră în sol și restul se descompune și devine îngrășământ natural.

Ambrogio 4.0 Basic este articulat pentru mobilitate mai bună pe terenuri mai dificile, are o funcție de autocurățare a particulelor de iarbă prin curentul de aer creat de cuțitul de tăiere, iar pentru exterior ajunge o ștergere cu o cârpă umedă. Roțile din cauciuc moale au aderența mai bună decât variantele cu roți de plastic, potrivite însă pentru curți plane. Ambrogio 4.0 Basic poate să tundă intre 800 și 3500 de metri pătrați dar teritoriul trebuie delimitat cu un cablu electric îngropat. Astfel, robotul rămâne în perimetru și se ghidează după fir până la stația de încărcare. Are și o aplicație interesantă cu care îl poti programa sau comanda de la distanță.

Roboții de tuns gazonul de la Abrogio costă între 950 de Euro si în funcție de complexitate și de dotare, pot ajunge pînă la peste 2000 de Euro. Unele piese -capacul din plastic, electronica, motoare- au garanție de 6 ani sau 5000 de ore de lucru.

O problemă pe care încă o am la al treilea robot este că atunci când plouă, sau atunci când iarba este umedă, se blochează în denivelări și nu mai poate să plece. Dar asta este tehnologia de astăzi. Poate mâine …

3 Comentarii

Razvan 22/08/2019 la 09:46 Reply

Foarte bun. Chiar urca panta de 45%? Ce se întâmplă dacă zonele nu comunica intre ele? Trebuie mutat manual?

    George Buhnici 23/08/2019 la 14:28 Reply

    Salutare,

    Da, chiar urca panta de 45% ! Mai mult decat atat, exista varianta Ambrogio L85 care urca panta de 55% !!!

    Daca intre 2 zone cu iarba, avem o alee, iar aceasta alee este la nivelul gazonului, atunci robotul va putea trece singur dintr-o zona in alta, cu conditia sa trecem si firul de perimetru dintr-o zona in alta. In cazul in care zonele nu comunica intre ele iar aleea care le desparte nu este la nivel cu gazonul, avem 2 variante. Prima varianta ar fi sa realizam o mica rampa astfel incat robotul sa poata sa treaca singur dintr-o zona in alta. A doua varianta ar fi sa mutam robotul manual, in zona in care nu are acces de unul singur.

Dorel Petcu 19/05/2020 la 15:29 Reply

Bună ziua am o suprafață de gazon de 350 mp cu copaci pe el (30la număr) suprafață este relativ dreapta, la ochi asa pare, crezi ca ambrogio L20 se poate descurca?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.