Trucuri minimaliste pentru o casă mai armonioasă
Chiar dacă designerii s-au îndepărtat uşor de sobrietatea şi aspectul stilului minimalist, aplicat impersonal, principiile pe care se bazează sunt de mare actualitate şi de ţinut minte. Până la urmă, acest stil ne încurajează să trăim mai simplu, să cumpărăm mai puţin şi să fim mai inventivi cu lucrurile pe care deja le avem. Într-o societate dominată de consum, în care trendurile expiră lunar, să fii mai atent la tot ce aduci în casă şi la ce şi cât cumperi, este un sfat de luat în seamă, care îţi poate schimba viaţa şi locuinţa în bine.
Analizează-ţi spaţiul şi eliberează-l
În primul rând, trebuie să fii sincer cu tine şi să analizezi cu un ochi critic, şi practic, toate cotloanele locuinţei tale. Unde e mai multă înghesuială şi dezordine? Începe de acolo, fie că este vorba de dulap, de cămară sau de bucătărie. Păstrează doar lucrurile esenţiale, pe care ştii sigur că le vei folosi şi renunţă la tot ce vei purta cândva, ai folosit acum trei ani sau crezi că ar putea fi util. Toate obiectele inutile îţi fură din spaţiu, îţi fac viaţa mai grea şi fac locuinţa ta să pară mai murdară, mai banală şi mai puţin practică.
Ai grijă ce şi cât cumperi
Dacă ai trecut de sortare şi eliminare, e păcat acum şi să aduci în locuinţă alte lucruri de care nu ai neapărată nevoie. Gândeşte-te foarte bine atunci când cumperi diverse obiecte pentru locuinţă şi alege să respecţi regula de un lucru adus – unul eliminat. Evită să cumperi lucruri pe care deja le ai şi pe care le iei doar aşa, că arată bine. Decât să cumperi farfurii sau pahare desperecheate, păstrează-ţi banii şi cumpără un set de bună calitate. E foarte uşor la capitolul accesorii să sari calul şi să iei tot felul de nimicuri simpatice, dar ar fi indicat să introduci doar obiecte care se asortează, care te reprezintă şi pe care ţi-ai dori să le ai mult timp în casă.
Purifică-ţi spaţiul regulat şi depozitează
O singură “epurare” a dulapurilor, sertarelor, cămării şi a rafturilor nu este suficientă. Această simplificare este un proces continuu, de care trebuie să te ţii. Poate că nu te-ai putut abţine şi ai mai luat lucruri, poate trebuie doar să faci o ordine în obiectele sezoniere sau pur şi simplu câteva şi-au îndeplinit misiunea şi acum au fost uitate într-un sertar. Indiferent despre ce situaţie vorbim, lucrurile care nu îţi mai sunt utile trebuie donate sau aruncate iar decoraţiunile, hainele şi accesoriile textile de sezon trebuie depozitate cu grijă undeva unde să nu te incomodeze. Nu ai nevoie de pături groase vara pe canapea sau de paltoane în curier, dar vei avea nevoie de ele iarna viitoare.
Simplifică şi înlocuieşte
Poate că eşti un cititor avid dar nu ai loc în casă pentru toate cărţile deci nici pentru cele pe care urmează să le citeşti. Poţi dona cărţile citite deja sau poţi înlocui toate cărţile cu un Kindle, pe care să îţi ţii toate operele literare. Ai multe amintiri şi îţi place să mai priveşti pozele vechi, dar deja ai ocupat câteva sertare cu albume. Păstrează doar pozele foarte importante în varianta fizică iar pe celelalte păstrează-le în format digital. Optează şi pentru obiecte multifuncţionale, ca o telecomandă smart care să te scape de alte cinci, sau pentru un taburet cu spaţiu de depozitare sau un pat cu ladă sub.
Minimalismul nu trebuie să îţi transforme casa într-o peşteră rece şi impersonală, mai ales dacă nu te reprezintă, însă te poţi inspira din principiile acestui curent pentru a-ţi simplifica locuinţa şi viaţa. Să trăieşti doar cu obiectele de care ai nevoie poate fi terapeutic şi te poate face şi mai productiv.