TRUCURI ISTEȚE PENTRU UN INTERIOR FERMECĂTOR
Amenajarea locuinţei poate fi o artă în sine, iar ca toate domeniile cu o latură artistică, crearea unui efect deosebit şi unic poate fi un proces plin de întrebări. Poţi respecta toate regulile legate de proporţii, culori şi teme, iar rezultatul final să nu fie chiar ceea ce ţi-ai imaginat. Defapt, chiar şi pentru designerii celebri este greu să îşi pună viziunea în cadrul real. De multe ori, atunci când respecţi regulile cu stricteţe sau urmezi un stil prea în detaliu, amenajarea rezultată poate fi perfectă, dar într-un mod rece, fără personalitate, ca şi cum ar fi un décor de muzeu.
Colaj de texturi
Când începi o amenajare iei în considerare proporţiile şi dimensiunile, te gândeşti la paleta de culori, însă texturile prezente în încăpere sunt pe ultimul loc. Dacă într-un interior foarte colorat, texturile îşi mai pierd din puterea estetică, într-unul monocrom, sau într-o gamă de culori foarte apropiate, texturile sunt cele care vor armoniza şi vor da dinamism spaţiului. Asortarea unor obiecte din aceeaşi familie de culori poate crea un interior plicticos, dar atunci când le vei delimita pe baza texturii lor, amenajarea va deveni diversificată şi primitore, fără să fie încărcată. Poţi crea diversitate şi armonie dacă îmbini texturi diferite de lemn, de vopseluri şi tencuieli sau textile, însă trebuie ca ele să fie apropiate coloristic.
Decorează cu obiecte importante
Într-o locuinţă eficientă şi cochetă, fiecare obiect, culoare şi textură are un rol important, fie că este funcţional, sentimental sau estetic. Şi pentru că fiecare obiect este important, cele care nu aduc nimic pozitiv în amenajare nu au ce căuta. Chiar şi nimicurile decorative trebuie să fie de bună calitate şi cu o notă personală, astfel încât fiecare încăpere să spună o poveste. Renunţă la obiectele decorative produse în serie, pe care le poţi găsi în orice casă, şi decorează cu lucruri din călătoriile tale, legate de pasiunile tale, sau care spun povestea ta şi a familiei tale. Chiar şi încăperile mai puţin importante, ca băile sau holurile, trebuie să conţină lucruri de bună calitate, utile şi care să te reprezinte.
Tratează tavanul ca pe un perete
Ultimul lucru la care te vei gândi când plănuieşti să amenajezi o încăpere este cum să tratezi tavanul, însă designerii de success îl privesc ca pe un alt perete, care trebuie la rândul său să primească atenţie. Corpurile de iluminat ce vor atârna din tavan trebuie să fie ca nişte bijuterii, care să îmbogăţească estetic amenajarea. Nu te limita la o aplică tristă sau o lustră lipsită de farmec, ci alege un corp de iluminat interesant, cu un design deosebit. Dacă alegi ceva mai simplu, şi simţi ca amenajarea ta e prea austeră, poţi vopsi tavanul într-o culoare contrastantă sau poţi alege un tapet cu model ieşit din comun, poate chiar din mătase, iar camera se va transforma instant.
Contopeşte mai multe stiluri
Minimalismul pur nu mai este demult la modă, însă dacă ai ales deja acest stil nu trebuie să te îngrijorezi, el poate fi o bază perfectă pentru o amenajare mai complexă. Sparge monotonia acestui stil cu accesorii cu un design istoric, cu forme baroce sau clasice, şi încorporează câteva detalii, ca lustrele sau feroneriera, din stilul mediteranean, de exemplu, şi vei vedea cum din câteva mişcări, camera va căpăta un farmec aparte. Poţi combina elemente din toate stilurile decorative care te atrag, dar ţine cont de proporţii şi culori, pentru ca lucrurile să nu scape de sub control.
Pe lângă reguli şi armonii, designerii profesionişti se bazează mult şi pe experienţă şi pe instinct pentru amenajări cu adevărat deosebite, şi perfecte pentru locuitori. Chiar şi atunci când plănuieşti totul până la cel mai mic detaliu, trebuie să analizezi cu ochi critic rezultatul şi să adaugi tuşe interesante, ca totul să fie special.