Trei trenduri londoneze în iluminatul interior

Obiectele de iluminat pot condimenta orice încăpere, sau îi pot diminua farmecul. Designerii londonezi de la Kingfisher au acordat o atenţie deosebită acestui aspect cu ocazia lansării noilor colecţii. Absenţa sau prezenţa unui corp deosebit de iluminat poate fi tuşa finală care să definească o atmosferă, un stil, o încăpere şi care să transforme cu desăvârşire spaţiul. Aceste obiecte, atât de uşor de neglijat, pot deveni adevărate accente într-o amenajare şi pot juca chiar şi un rol decorativ, atunci când sunt alese cu atenţie, sau pot evidenţia alte aspect ale încăperii.

Becuri decorative

Deşi becul este ultimul lucru la care te gândeşti când amenajezi un spaţiu, trendsetterii de la Londra ne spun că el ar putea deveni o piesă decorativă importantă, care să capteze întreaga atenţie. Ca becul să devină un accent decorativ, el trebuie să aibă o formă interesantă, ieşită din comun, şi un filament cu un design special. Ele pot fi sub formă de sferă, lacrimă, rectangular sau, de ce nu, sub formă de diamant, iar filamentul trebuie şi el să fie unul deosebit, şi neapărat incandescent. Avantajul acestor becuri este că ele pot fi folosite singure, pentru un look mai minimalist sau industrial, sau impreună cu o lustră cu design simplu, ca să completeze lookul acesteia.

Lustrele din sticlă transparentă

Un trend-laitmotiv în întreaga colecţie au fost lustrele cu abajurul din sticlă transparentă, de diverse forme şi dimensiuni. Printre formele întâlnite la expoziţie, s-au făcut remarcate cele de disc, dom, sferă, clopot şi tub, fiecare formă fiind recomandată pentru anumite tipuri de spaţii. De exemplu, pentru bucătării, designerii recomandă lustrele în formă de dom, de clopot şi pe cele sub formă de disc. Deşi toate aceste forme sunt potrivite pentru iluminatul general, designerii consideră că cele de tip dom şi tub sunt mai puţin potrivite pentru accente decorative, formele lor sunt mai puţin spectaculoase şi destinate mai mult încadrării perfecte într-o amenajare.

Geometrie luminoasă

Dacă acum mai mulţi ani vedeam peste tot doar candelabre şi lustre cu un design foarte elaborat, acum corpurile de iluminat cu forme geometrice simple şi linii curate sunt vedetele. De la lustrele din sticlă de mai sus, până la abajururi elegante din răchită cu design vectorial, designul geometric a acaparat atenţia şi fascinaţia designerilor. O altă formă care fascinează este cercul, expoziţia este plină de corpuri luminoase sub formă de cerc, care se regăsesc atât ca lustre, dar şi ca veioze sau în compoziţia unor candelabre minimaliste.

Intreruptoare decorative

Designerii au spus “adio” comutatoarelor şi întreruptoarelor albe, simple, de care ne-am plictisit deja cu toţii, şi au adus în atenţie unele cu finish metalic, cromate, din plastic colorat lucios sau de inspiraţie retro. De la simple obiecte funţionale, ele s-au transformat în adevărate piese decorative, care se asortează perfect cu finisajele obiectelor de iluminat sau, de ce nu, chiar cu cele ale mobilierului și sunt astfel o parte indispensabilă a amenajării.

Atenţia deosebită acordată obiectelor de iluminat, dar şi accesoriilor lor, ne arată că fiecare obiect prezent într-o încăpere poate avea şi un rol estetic, şi nu doar unul funcţional. Tocmai din acest motiv, ele trebuie alese cu grijă astfel încât să participe activ la spectaculoasa imagine de ansamblu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.