ȚIGLA METALICĂ ESTE O SOLUȚIE BUNĂ?

Acoperirea locuinţei este extrem de importantă pentru o construcţie, iar materialul ales pentru învelitoare este vital pentru protejarea clădirii, pentru durata de viaţă a acesteia dar şi pentru locuitorii săi. Unul dintre cele mai populare materiale pentru realizarea învelitorilor, chiar cel mai popular în momentul de faţă în Romania, este ţigla metalică. Tot mai mulţi constructori îl recomandă, nu doar datorită aspectelor funcţionale, ci şi din raţiuni estetice.

Ce este ţigla metalică

O învelitoare din ţigle metalice este un sistem de acoperire realizat din piese sau din plăci metalice, cu un design asemănător ţiglelor clasice, ce se caracterizează prin rezistență ridicată, impermeabilitate și longevitate. Zincul, cuprul și aliajele de oțel sunt utilizate în mod obișnuit, însă cele mai comune sunt ţiglele pe bază de oţel, finisate cu cu strat final pe bază de poliester.

Ţiglele metalice sunt fabricate din oţel galvanizat la cald şi sunt protejate cu mai multe straturi, pe ambele feţe, ca să reziste la solicitări mecanice sau chimice. Peste stratul de oţel se aplică un strat de zinc, primer, protecţie pentru spatele ţiglei, în general lac epoxi, şi un strat final superior, de poliester. Acest ultim strat este cel care va da şi culoarea şi textura panourilor de ţiglă.

Din punct de vedere al dimensiunilor, panourile de ţiglă metalică au grosimi de la 0,25 mm, pentru tabla cutată, până la 0,50 mm.  Însă lungimea şi lăţimea depind de fiecare producător în parte, iar unii producători oferă şi varianta dimensiunilor personalizate, dacă este nevoie.

Avantaje

Mulţi specialişti recomandă realizarea învelitorii din ţiglă metalică datorită greutăţii reduse, de aproximativ 4- 6kg/mp, în funcţie de sortiment, deoarece această greutate redusă generează economii importante la realizarea construcţiei. Sistemul pe care se vor monta ţiglele metalice poate fi asemănător cu cel pe care se montează şi cele de tip ceramic, iar greutatea acestuia este relativ nesemnificativă pentru calculul structural, însă greutatea învelitorii poate genera o sarcină suplimentară care va trebui suportată de structura clădirii, iar o structură mai solidă înseamnă costuri mai mari. Faţă de ţigla ceramică, care are o greutate de la 35kg/mp până la 65 kg/mp, ţigla metalică este mult mai ușoară şi nu va necesita proiectarea unei structuri deosebite sau consolidarea celei existente.

Ţigla metalică este în momentul de faţă cel mai vândut sistem destinat învelitorilor din Romania şi datorită faptului că este un material extrem de versatil. Acest tip de ţigle este potrivit pentru acoperişuri cu pante începând de la 14 grade şi până la 90 de grade şi se pretează inclusiv acoperişurilor rotunde, iar datorită faptului că sunt rezistente şi la intemperii, este bun pentru toate anotimpurile şi condiţiile climaterice, celebra firma Lindab testându-şi produsele în clima Scandinaviei.

Montajul panourilor de ţiglă metalică se realizează foarte rapid şi uşor, într-o singură zi se pot monta până la 100mp de ţiglă metalică. Ţiglele metalice se pot comanda în dimensiuni standard, care pot fi combinate astfel încât să acopere orice lungime de șarpantă, iar prelucrarea şi dimensionarea se poate face direct în şantier, scutind timp şi bani. Pentru montaj sunt necesare schele modulare, corzi rezistente şi scule speciale de tinichigerie şi doar trei constructori. Montajul se poate face cu şuruburi autofiletante pe structura de şipci şi contraşipci din lemn, într-un timp redus de montare şi cu costuri mici de manoperă.

Ţiglele metalice nu necesită măsuri speciale de întreţinere, iar suprafaţa panourilor nu permite dezvoltarea muşchilor şi lichenilor. Mizeria se va îndeparta în mod natural de către ploaie. Acest material rezistă bine la intemperii şi compresiune, iar calitatea ţiglelor nu va fi afectată de razele ultraviolete, ploi, îngheţ sau grindină. Învelitorile din ţiglă metalică îşi pot schimba uşor culoarea abia dupa 30 de ani, aceasta fiind şi garanţia oferită de majoritatea producătorilor, însă durata de viaţă a acestor panouri este de până la 50 de ani, dacă au fost montate corect. Datorită faptului că precipiaţiile se vor evacua mai rapid decât în cazul ţiglei ceramice, riscurile ca ţigla metalică să ruginească sau să se deterioreze sunt extrem de mici.

Datorită faptului că învelitoarea nu se realizează din ţigle individuale, montarea învelitorii metalice are puţine îmbinări şi puţine zone în care să apară infiltraţii în structura acoperişului. Îmbinarea plăcilor se va face entanş iar astfel, umezeala nu poate pătrunde ca în cazul altor materiale destinate învelitorilor şi nu va duce la deteriorarea elementelor din lemn din sistemul portant.

Ca în cazul oricărui material de construcţie, trebuie analizată şi componenta estetică. Se adaptează la orice stil architectural, ţigla metalică fiind potrivită atât pentru construcţiile noi, cu aspect futurist, cât şi pentru renovari şi restaurări. Ţigla metalică poate fi produsă într-o gamă foarte largă de culori, în funcţie de necesităţile proiectului, şi se poate opta pentru o textură lucioasă sau mată.

Greutatea redusă, montajul rapid şi uşor, versatilitatea şi faptul că ţiglele metalice nu necesită îngrijiri speciale vor rezulta în costuri reduse pentru realizarea învelitorii. Aceste costuri reduse fac ca ţigla metalică să fie preferata multor specialişti şi viitori proprietari, însă trebuie luate în calcul şi accesoriile necesare acestui tip de acoperire, ca termoizolaţia, folia anticondens, jgheaburi, şorţuri de streaşină sau opritoarele de zăpadă.

Mai demult, unii constructori nu recomandau ţigla metalică din cauza ventilării slabe, pentru că acest dezavantaj ducea la creşterea cantităţii de condens de sub ţiglă, ceea ce în timp putea provoca diminuarea duratei de viaţă a învelitorii şi a elementelor de sub aceasta. Pentru a preveni această problemă, trebuie montată şi o folie anticondens care să lase acoperişul să respire. Aceasta permite evacuarea aerului cu vapori şi împiedica pătrunderea umidităţii.

Un alt dezavantaj al acestui material este faptul că nu oferă acelaşi grad de termorezistență precum cel al țiglei ceramice iar pe timpul verii poate atinge temperaturi ridicate, de până la 80 grade. Iarna nu oferă protecție împotriva temperaturilor scăzute. Din acest motiv, o învelitoare din ţiglă metalică trebuie mereu însoţită si de termoizolaţie, mai ales atunci când casa are şi o mansardă. In multe cazuri, se va opta şi pentru un material izolant fonic sau pentru un tratament fonic, deoarece ţigla metalică poate produce destul de mult zgomot atunci când sunt precipitaţii mai violente.

In momentul de faţă, producătorii de ţiglă metalică din Romania au declarat că acest material este preferat de 63% dintre cei care caută să realizeze o învelitoare pentru locuinţă şi nu este greu de înţeles de ce. Acest material vine la pachet cu costuri reduse şi un montaj mult mai simplu, în comparaţie cu alte materiale destinate acoperişurilor, iar gama de produse, de culori şi de finisaje este extrem de largă.

1 Comentarii

Razvan 17/06/2019 la 12:51 Reply

800 de grade?! Ha ha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.