ȚIE ÎȚI TREBUIE POLISTIREN?

În ţara noastră, polistirenul a devenit cel mai popular material atunci când vine vorba de izolare termică a construcţiilor. Majoritatea proprietarilor de case dar şi de apartamente asociază termenul de “termoizolare” cu acest polistirenul. Pe piață există mulțe materiale care termoizoleaza corect o clădire, însă mulţi aleg polistirenul, în special din motive financiare. Costă mai puţin şi este ceva mai simplu de montat.

Termoizolarea locuinţei poate fi un proces costisitor, însă se poate considera o investiţie pe termen lung, pentru că va reduce semnificativ facturile şi va îmbunătăţi comfortul termic. Pe lângă acest aspect, operaţiunea nu necesită o refacere periodică, dacă este făcută bine, şi poate rezista foarte mulţi ani, micşorând mult pierderile de energie, şi desigur, de bani.

Ce este polistirenul

Polistirenul este unul dintre cele mai întâlnite şi utilizate materiale plastice, şi se fabrică din monomer stirol, o hidrocarbură simplă, obținută din petrol. Are o densitate de 1,0691 g/cm³ iar punctul de topire este la 240 °C, însă temperatura sa de înmuiere este de aproximativ 100 °C, moment în care devine prelucrabil, şi redevine solid prin răcire. Datorită proprietăţilor termoizolante, polistirenul se foloseşte şi pentru fabricarea diverselor pahare, casererole şi alte obiecte de uz zilnic, însă în construcţii se foloseşte pentru termoizolarea pereţilor, mansardelor, acoperişurilor, teraselor, pardoselii, subsolurilor sau soclurilor, fie sub formă de polistiren expandat- EPS sau polistiren extrudat- XPS. Oricum, consiliul UE a decis la 21 Mai 2019, să interzică recipientele pentru alimente și băuturi fabricate din polistiren expandat, alături de alte articole din plastic de unică folosință.

Polistirenul expandat- izolatorul faţadelor, mansardelor, plafoanelor şi podelelor

Panourile de polistiren expandat, cu grosimi de la 1 la 20 cm, sunt produse prin expandarea şi presarea granulelor de polistiren în condiţii controlate de presiune şi temperatură, iar faptul că acest proces, dar şi produsul în sine pe întreaga durată de viaţă, nu emite gaze nocive pentru mediul înconjurator, face ca acest material termoizolator să fie prietenos cu mediul.

Acest tip de polistiren este potrivit izolaţiei termice exterioare, pentru izolarea termică a acoperişurilor, mansardelor, plafoanelor şi pardoselilor, deoarece are o structură celulară cu pori deschişi, care permite evacuarea posibililor vapori de apă acumulaţi în locuinţă. Pentru potenţarea aceastei proprietăți a materialului să transfere vaporii din locuinţă spre exterior, este bine ca panourile să fie perforate, pentru îmbunătăţirea ventilaţiei. După intrarea pe piaţă a polistirenului expandat, unii specialişti s-au întrebat dacă între placa de polistiren şi zid nu se crează cumva un mediu favorabil mucegaiului sau ciupercilor. Un studiu a demonstrat însă că permeabilitatea la vapori, când se montează la exterior, nu permite dezvoltarea umidităţii necesare. Difuzia care se realizează la nivelul pereţilor clădirilor este capacitatea peretelui de a respira. Aceasta se defineşte prin parametrul µ iar în cadrul polistirenului expandat este µ = 50-70.

Nu este un material higroscopic, ceea ce înseamnă că nu îşi pierde proprietăţile termoizolante în medii cu umiditate ridicată, aşa că nu absoarbe vaporii de apă din atmosferă. Oricum, absobţia de apă este redusă, iar în cadrul testelor din laborator s-a demonstrat că absorbţia de apă în condiţii de imersie totală, timp de 28 de zile, s-a plasat undeva între 2,8- 5%, în funcţie de tipul de polistiren. Totuşi, specialiştii au specificat că polistirenul nu va funcţiona singur, ci alături de tencuieli. Aşa că această absorbţie se va apropia în mod real de zero.

Polistirenul expandat este recomandat la izolarea faţadelor şi datorită faptului că este stabil termic, păstrându-şi dimensiunile la temperaturi mari, nu se va deforma în timpul verii, atunci când faţadele vor fi expuse razelor solare. Valoarea stabilităţii dimensionale în condiţii de temperatură este de 1%, conform EN 1604.

Conductivitatea termică, această mărimea fizică prin care se caracterizează capacitatea unui material de a transmite căldura, este reglementată de standardele SR EN 13164, iar în cazul EPS, aceasta trebuie indicată de către fiecare producător în parte, în fişa tehnică a produsului, însă conductivitatea termică pentru plăcile de EPS se încadrează undeva între  0,030 şi 0,040 W/mK.

Polistirenul extrudat- izolatorul soclurilor, acoperişurilor, fundaţiilor, subsolurilor şi teraselor

Polistirenul extrudat se găseşte pe piaţă tot sub formă de panouri, însă datorită structurii sale celulare cu pori închişi, este perfect pentru termoizolarea în medii umede: fundaţii, socluri şi terase inversate sau acoperişuri. Este un material organic, al cărui proces de producţie nu degajă gaze sau substanţe toxice, şi acest tip de polistiren este nontoxic pentru mediul natural.

Textura spongiosă a polistirenului extrudat face ca acesta să fie rezistent la apă şi umiditate, fiind o soluţie pentru izolaţia sigură şi stabilă în timp suprafeţelor predispuse contactului cu apa.
Datorită impermeabilităţii şi faptului că nu este un material higroscopic, este rezistent la cicluri de îngheţ – dezgheţ, îşi păstrează rezistenţa pe toata durata de viaţă a clădirii, iar capacitatăţile termo izolante nu au de suferit în timp şi nu îşi va modifica nici dimensiunile. Totuşi, din cauza impermeabilităţi, nu este preferat de către specialişti pentru izolarea faţadelor, care trebuie să respire. Plăcile de polistiren extrudat, datorită rezistenţei mari împotriva difuziei vaporilor de apă, au o valoare a parametrului µ care este optimă pentru diferite utilizări, µXPS = 50-250.

Ca şi în cazul plăcilor de polistiren expandat, producătorul va specifica pe eticheta CE valoarea (λ) pentru conductivitatea termică calculată în conformitate cu metoda menţionată în SR EN 13164, însă conductivitatea termică a plăcilor de XPS, în general, se va situa în grupa de valori 0,030, 0,040 şi 0,045 W/mK.

O caracteristică importantă a plăcilor de polistiren extrudat este faptul că au o rezistenţă mecanică mare la încărcări de scurtă şi de lungă durată, acest material termoizolant cu rezistenţă mare la compresiune îşi va micşora foarte puţin grosimea în cazul unei sarcini şi îşi va păstra caracteristicile şi valorile referitoare la capacitatea de izolare. Este de reţinut că rezistenţă termică a unei plăci este direct proporţională cu grosimea R = d / λ. Această caracteristică îl face potrivit şi pentru termoizolarea pardoselilor intens circulate.

Având în vedere că panourile de polistiren, expandat şi extrudat, intră în contact cu diverse alte materiale, trebuie luată în considerare şi comportarea lor în relaţie cu alte substanţe. Polistirenul expandat XPS este mai rezistent la agenţi chimici precum: acizi, baze, alcool şi vopsele bazate pe alcool, apă sărată, ciment sau asfalt, însă produsele ce au în compoziţie petrol, substanţe combustibile şi pe bază de bitum, lacuri sau diluanţi pe bază de solvent îl pot deteriora.

Ca în cazul tuturor materialelor organice, plăcile din EPS şi XPS pot arde, iar în situaţia în care nu sunt tratate cu substanţe ce întârzie propagarea flăcării, aceste produse se încadrează în clasa E conform normelor de clasificare europene contra incendiilor. Totuşi, din cauza faptului că polistirenul nu se utilizează niciodată ca atare şi nu este expus direct flăcării, ci este acoperit de tencuieli sau alte produse, comportarea la incendiu poate fi diferită, în funcţie de materialele alături de care se folosesc. Această clasa E de incendiu înseamnă că în cazul în care polistirenul este în contact cu sursa de foc, el continuă să ardă, însă imediat ce se îndepărtează sursa de foc, focul se va stinge.

Deşi plăcile de polistiren expandat şi extrudat au fost scoase pe piaţă prin anii ’50, popularitatea lor a crescut abia prin anii ’70, iar cuvântul “polistiren” a devenit sinonim cu teromizolarea pentru mulţi cei din domeniul construcţiilor. Fie că eşti un fan al acestui material, sau preferi alte materiale termoizolante, precum vata minerală, trebuie recunoscute avantajele economice ale acestui material, el fiind mai uşor de montat, mai ieftin de transportat, având o greutate mică, şi destul de rezistent în timp.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*