Ție îți trebuie barieră de vapori?
Orice casă trebuie proiectată în funcție de zona climatică, zona de vânt, zona seismică, dar și de condițiile de fundare, pentru ca ea să poată fi folosită pentru mult timp, în siguranță și în mod confortabil. Specialiștii implicați în proiect vor ține cont de toate aceste aspecte, vor proiecta în concordanță și îți vor recomanda soluțiile potrivite situației tale. Bariera de vapori este un element destul de rar în România, deși este foarte important pentru rezistența construcției și a confortului tău. Izolarea unei clădiri este o operațiune destul de complexă, iar alegerea și așezarea unei bariere de vapori trebuie făcută de către un specialist. Dar este bine să știi și tu de ce acest material poate fi vital.
Ce este bariera de vapori?
Barierele de vapori sunt materiale folosite pentru a încetini mișcarea vaporilor de apă. Poate fi o foaie fixată mecanic, o membrană adezivă, cu diverse compoziții, materiale aplicate cu fluid sau spumă poliuretanică, prin pulverizare. Ele sunt disponibile în mod normal sub formă de membrane și, din punct de vedere tehnic, sunt materiale flexibile și subțiri. Aceste elemente sunt importante pentru a menține rezistența în timp a acoperișului și pentru a crea un coeficient termic cât mai bun în spațiile interioare.
Elementele din care este alcătuit acoperișul pot declanșa apariția condensului datorită temperaturii punctului de rouă. Condensul se formează deasupra încăperilor locuite, dacă nu sunt corect termoziolate. Condensul este apă rezultată din lichefierea vaporilor, atunci când întră în contact cu suprafețe reci sau cu temperaturi mai scăzute. Vaporii calzi din interior se mișcă spre tavanul încăperilor și ajung în stratul de barieră, montat sub termoizolație. Dacă nu sunt montate straturi barieră de vapori, vaporii condensează și umezeala rezultată rămâne în termoizolație. Această umezeală va afecta eficienta termică, elementele structurale ale șarpantei și poate duce la apariția mucegaiului sau a unor ciuperci, îmbolnăvind în timp și aerul din locuința.
Aceste bariere sunt făcute pentru a controla rata de difuzie a vaporilor într-o clădire și de a opri vaporii de apă să condenseze sub termoizolație. O gaură într-o barieră de vapori va însemna pur și simplu că va fi o difuzie mai mare a vaporilor în acea zonă în comparație cu celelalte zone ale barierei. Bariera contra vaporilor este necesară acolo unde se generează umiditate din folosirea spațiilor, de exemplu deasupra încăperilor de locuit sau spațiilor umede. În cazul unui climat rece, cum este în România, ea se montează pe partea caldă a termoizolatiei, adică spre interior, și trebuie să fie perfect etanșă la presiunea vaporilor și la apă.
Umiditatea se deplasează în elementele clădirii prin curenți de aer, prin difuzie prin materiale și prin transfer de căldură. Dintre aceste trei moduri, mișcarea aerului reprezintă mai mult de 98% din toată circulația vaporilor de apă din clădire. Montarea unei bariere de vapori va scăpa locuința de această problema și participă la asigurarea unui confort termic optim .
Montajul barierei de vapori
În general, bariera de vapori este o membrană bituminoasă și poate avea și o folie de aluminiu, care nu va lăsa vaporii să migreze în structura termoizolatiei și va realiza în același timp o reflexie termică. Ea se lipește ca un strat de hidroizolație, pe partea caldă a termoizolatiei, înspre încăperea locuită, pentru a o proteja. Membranele bituminoase cu folie de aluminiu au o grosime de 4mm și sunt prevăzute cu benzi de difuzie, pentru evacuarea umezelii. Montarea barierei se face prin topirea materialului bituminos, iar membrana se lipește de suport. Există și variante fără folie de aluminiu, cum este turnarea unei hidroizolatii lichide sau a bitumului cald pe un strat de membrană perforată bituminoasă, cu lipire în puncte, sau alte tipuri de sisteme standard, la care montarea foilor bituminoase la sul se face prin lipire parțială pe stratul suport cu ajutorul unei membrane perforate.
Normative pentru bariera de vapori
Utilizarea barierelor pentru vapori a fost deja introdusă în legislațiile referitoare la construcții în unele țări precum SUA, Canada, Irlanda, Anglia, Scoția și Țara Galilor. Totuși, modul de alegere și utilizare al barierelor de vapori depinde de climă. Pentru clădirile din România, unde încăperile trebuie încălzite pe timp de iarnă, bariera de vapori este plasată către interior, pe partea încălzită a izolației pentru că vaporii pot rămâne prinși în acest material. Acest aspect este specificat și în Normativul General Privind Calculul Transferului de Umiditate prin Elementele de Construcție, sau pe scurt C107/6- 02. Tot în acest Normativ sunt menționate și condițiile tehnice și nivelurile de performanță, modul de calcul al difuziei vaporilor de apă prin elementele constructive, caracteristicile de permeabilitate ale materialelor și zonarea climatică a țării.
Eficiența energetică și confortul ocupanților sunt cele mai importante motive pentru proiectarea durabilă, și așa a apărut necesitatea de a utiliza bariere de vapori. Totuși, bariera de vapori trebuie aleasă în urma unor calcule detaliate, făcute de un specialist, și nu după ureche. O barieră de vapori trebuie montată corect pentru că altfel își pierde din eficientă sau devine chiar inutilă, iar prezența ei nu-și mai are rostul.
3 Comentarii
Bună. Am și eu o întrebare. Am terminat construcția unei case doar parter. Planseul(tavanul) este din grinzi de lemn. Izolația sa făcut între grinzi cu 20cm de vata bazaltica și încă un rand perpendicular între profilele de gips-carton și grinzi. Nu am pus bariera de vapori. Este o problema mare? Mersi
Salut!
Fara bariera de vapori poate sa para condens iarna, apoi mucegai.
Buna ziua,
Detin o casa cu etaj, constructie noua, si as dori sa va intreb daca este o soluție bună sa izolez intre capriori cu spuma poliuretanica cu celula închisă si daca mai este necesar sa-i mai pun folie după izolare pt a nu se crea bariera de vapori. Doresc sa mai precizez ca doresc apoi sa fac schelet metalic si sa pun rigips. Multumesc frumos!