Schimbarea climatică ne obligă la RETRAGERE CLIMATICĂ

Recent, o serie de dezastre naturale a lovit părți ale Europei. Cu pierderi mari și daune fără precedent în Germania și Belgia, explozia de nori și inundațiile ulterioare ne arată deja cum va fi noul normal… climatic. În loc de ploi normale de vară avem furtuni violente și chiar tornade, vara s-a decalat până prin octombrie și iarna e mai scurtă ca niciodată, însă niciun anotimp nu mai este liniar, așa cum ne-am obișnuit.

Tot mai des, părți ale lumii se confruntă cu pierderea vieților omenești și a mijloacelor de trai din cauza ploilor abundente și a inundațiilor. În ultimele zile de iulie, ploile abundente au scufundat străzi întregi, în special în Germania și Belgia. Aproape 200 de oameni au murit până acum și peste 1.000 sunt încă dispăruți. E valabil și în România, parcă mai des decât în alți ani.

Cele mai multe țări au permis apariția unor cartiere și chiar orașe întregi total nepregătite pentru a face față vremii extreme, cum ar fi inundațiile din iulie. Oamenii ajung, în cel mai bun scenariu, să fie evacuați din propriile case, nu doar din cauza inundațiilor, ci și a incendiilor, iar realitatea cruntă e că, în majoritatea scenariilor, nu apucă să fie evacuați toți.

În urmă cu câteva zile, în doar cinci ore au căzut peste 220 de litri de precipitații pe metru pătrat, într-un sat din județul Alba. După inundațiile recente, localitatea Ocoliș arată ca un sat părăsit, ploile și vijeliile au distrus multe case, iar altele au fost grav avariate. Zeci de persoane au fost evacuate din fața dezastrului care le-a inecat satul. Crezi că a gândit cineva un sistem de canalizare pentru atâta ploaie într-o singură zi? În niciun caz la Ocoliș.

Un alt aspect pe care până și televiziunile au ajuns să îl ignore este restrângerea albiilor râurilor și fluviilor. Practic le-am indiguit ca să eliberăm teren pentru agricultură ori ca să ușurăm navigația barjelor. Orice ploaie istorică aduce acum consecințe imense, inundații ce au puterea de a îneca sate întregi. Urbanizarea rapidă din perioada comunistă ne-a adus orașe cu canalizări făcute repede și prost. Ce să mai spunem de lacuri și canale pentru preluare apelor aduse de ploi. Țara vede schimbări rapide ale climatului și nici guvernul, nici populația nu sunt pregătite pentru asta. Iernile aproape că au dispărut. În general, nu mai exista anotimpuri clar diferențiate, trecerea de la un anotimp la altul fiind întârziată ori se face în șocuri.

Nu doar la noi se petrec aceste fenomene devastaoare, toata planeta se confruntă cu inundatii, incendii, furtuni, tornade, ploi torentiale cu grindina si tot mai departe..
De la furtunile de grindină din iunie în Europa până la valurile de căldură din SUA și Canada. Natura trimite mesaje clare despre ce ne putem aștepta de la viitor dacă nu ne mișcăm suficient de repede în lupta împotriva schimbărilor climatice. Din păcate, nu ne putem baza pe guverne sau cine știe ce minune. Tot de noi depinde. De fiecare in parte. Nu putem schimba trecutul, însă avem șansa de a salva viitorul dacă acționăm în prezent.

Așadar, avem un diagnostic clar și știm că nu putem opri efectele. Cel mult le mai putem încetini și să le inversăm cu mult curaj în câțiva zeci de ani prin împăduriri, eliminarea combustibililor fosili și a poluării în general. Mai multe despre bătaia lungă, poate discutăm într-un clip separat. În situația noastră, e mai urgent să stingem focul, să evacuăm apa și să prevedem următoarele catastrofe. Deja cam știm zone cu probleme. Nu trebuie decât să sunăm la Inspectoratul pentru situatile de urgenta ca sa aflam unde au de lucru prea des. Pana si reporterii televiziunilor de stiri s-au obisnuit sa tot filmeze inundatii in aceleasi locuri. Și atunci, când ne trezim și luăm masurile importante? Aici intră în discuție retragerea climatică.

E momentul să discutăm despre retragerea oamenilor din locurile care nu mai sunt prietenoase cu viata. Nu conteaza ca noi suntem de vina ci trebuie doar sa ii luam pe cei vulnerabili din calea răului. Tot mai multe țări oferă deja posibilitatea strămutării celor care și-au făcut case în foste albii ale unor râuri sau pe malul unor mări și oceane. În mod ciudat însă, în România se construiește și acum în astfel de zone periculoase. De obicei, dacă o casă sau un apartament are un preț prea mic, probabil are defecte ascunse ori se află departe de infrastructură. În realitate, aproape niciun viitor locatar nu verifică dacă viitoarea casă a familiei sale se ridică într-o zonă inundabilă.

Având în vedere terenurile vulnerabile, mai bine te gândești de două ori înainte să te muți în complexul acela nou de blocuri, gândește-te de ce nu a construit nimeni până acum pe acel teren, interesează-te ce a fost înainte acolo, și dacă este sau nu un teren expus la riscurile climei schimbătoare. Întreabă o firmă serioasă cât ar costa o poliță pentru inundatie si vei afla că de multe ori asiguratorii pot fi mai sinceri decât autoritatile. Nu mi-am propus să te deprim, ci doar să te ajut să pui mai multe întrebări.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.