Șantierul #casabuhnici continuă? Reparăm pocinoage cu lemn și piatră.

Au trecut mai mult de 3 ani de când am considerat că avem o casă (aproape) gata și că ne putem muta. Deși atunci mai rămăseseră unele lucruri de făcut, am hotărât să le facem mai târziu și că trebuie să ne așezăm în casa visurilor noastre.

Unul dintre rezultatele bune, în ciuda grabei mutării, părea fațada ventilată și toate lucrările din lemn. Dar după 3 ani am observat că s-a scorojit serios aproape toata suprafața care fusese impregnată cu o lazură specială. Cele mai mari exfolieri le-am avut pe zonele cele mai expuse la soare, de unde am tras concluzia că aproape oricărui material îi este greu să rămână integru dacă este expus la radiații ultraviolete. Primisem asigurări că produsele din lemn sunt de calitate, înclusiv tratarea pentru exterior și că nu va fi nevoie să le întrețin cel puțin 5 ani. Dar a sosit momentul să sun producătorul ca să îl întreb ce se întâmplă, de ce se scorojește lazura și dacă această problemă intră în garanția de 5 ani, de acum 3 ani. Oarecum surprinzător, acum am aflat de la el că “nimeni nu îți poate garanta așa ceva”. Dar tot el îmi dăduse alte asigurări acum 3 ani.

Așa că am ajuns la concluzia că trebuie să sablez toată suprafața de lemn și să o impregnez din nou cu altceva, sper, mai rezistent.

O altă problemă a fost pavajul de piatră cubică, făcut cu mare grijă, dar bulit la final de către un meșter prea grăbit. Mortarul care trebuia să intre între rosturi a rămas și pe pietrele de granit, iar în 3 ani abia dacă am reușit să curăț câte puțin, cu metode care mai de care mai moderne. A rămas totuși foarte mult. De aceea, sablarea pavajului ar trebui să repare și această greșeală.

Vezi în video pocinoagele cu lemn și piatră pe care acum le dregem la #casabuhnici!

https://youtu.be/kZ4P0ScLurY

4 Comentarii

Razvan 04/12/2020 la 13:58 Reply

Buna ziua. Foarte bun și util materialul. Aștept unul și cu ce ar trebui sa folosim pentru a proteja mai bine și mai mult timp lemnul folosit la exterior ( fațada ventilată, gard … etc).
Un aspect important pe care vreau sa îl mentionez este faptul ca laricele ( Larix decidua) nu este un lemn care este interzis de la exploatare in România, ci se poate exploata legal din fondul forestier de stat și privat acolo unde se regăsește. Știu asta deoarce lucrez in domeniu și chiar am achiziționat larice exploatat legal.
Îl puteți găsi și pe site-ul Romsilva in listele cu materialele lemnoase puse la vânzare de care aceasta, lemn de altfel verificat FSC.

Eugen Suman 11/05/2021 la 16:21 Reply

Salut. Cu cine ai lucrat reparatiile la lemn?

    George Buhnici 27/06/2021 la 22:35 Reply

    O echipă de sablare specializată pe lemn.

CISU RADU 22/08/2022 la 12:27 Reply

Salut, ce produse a folosit dupa sablare putem afla ? multumesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.